ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει σταλεί στην Κομισιόν προς έγκριση το ελληνικό σχέδιο για τα διμερή συμβόλαια πράσινης ενέργειας ανάμεσα σε παραγωγούς και τους ενεργοβόρους καταναλωτές. Το ελληνικό σχέδιο που θα αρχίσει να διαπραγματεύεται το ΥΠΕΝ έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές. 

Τα πράσινα αυτά PPAs (Power Purchase Agreements) θα κοινοποιηθούν στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες και, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή τύπου για τα μέτρα ελάφρυνσης από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «ετοιμάζουμε μία σειρά μέτρων όπως έχει να κάνει με το Green Pool ή με τα διμερή "πράσινα" διμερή συμβόλαια και σας ενημερώνω ότι μέχρι τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει προκοινοποιηθεί το μέτρο στην Ευρώπη, ώστε να πάρουμε γρήγορα έγκριση». 

Το ΥΠΕΝ είχε στραφεί στη λύση των PPAs σαν απάντηση στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών καταναλωτών ήδη από όταν τέθηκε το ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων τους από τη ΔΕΗ. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες δεν είχε γίνει γνωστό σε ποια κατεύθυνση τελικά θα κατευθυνόταν η ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά δε θα ακολουθηθεί η λογική που περιγραφόταν στο Market Reform Plan, η δημιουργία, δηλαδή, ενός μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα υπογράφονταν απευθείας τα διμερή συμβόλαια παραγωγών και ενεργοβόρων καταναλωτών. 

Πώς θα λειτουργήσει το ελληνικό μοντέλο των «πράσινων» PPAs,

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πώς η πλευρά της βιομηχανίας θα είναι τελικά ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το σχέδιο στο οποίο κατέληξε το ΥΠΕΝ σύμφωνα με το οποίο τα πράσινα διμερή συμβόλαια υπολογίζεται ότι ήδη από την επόμενη χρονιά θα καλύπτουν το 20% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια των ενεργοβόρων καταναλωτών παρέχοντας ταυτόχρονα και κρατική στήριξη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί ένας φορέας μέσα από τον οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές της ενέργειας που θα προσφέρεται από τα συμβόλαια αυτά ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του συστήματος αλλά και η ροή της ενέργειας προς τους ενεργοβόρους καταναλωτές. 

Στόχος είναι έως το 2024 να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε να μπει ένα τέλος στις εγγυημένες ταρίφες παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια στη διατήρηση χαμηλού κόστους για την ενέργεια για τις βιομηχανίες. 

Το σχήμα που φαίνεται πως προκρίνεται είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που να συλλέγει την πράσινη ενέργεια από τους παραγωγούς, να την «ρίχνει» στην αγορά και στη συνέχεια να παρέχει ισόποση ενέργεια στους ενεργοβόρους καταναλωτές που έχουν συνάψει πράσινα συμβόλαια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλίζεται η ροή της ενέργειας από τις ΑΠΕ ακόμα και αν δεν υπάρχει παραγωγή «πράσινης» ενέργειας σε ώρες που τη χρειάζεται ο καταναλωτής. Όπως για παράδειγμα τις νυχτερινές ώρες που λειτουργούν αρκετές μεγάλες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες.  Ο παραπάνω μηχανισμός κρίνεται απαραίτητος ώστε να υπάρχει παροχή ρεύματος σε σταθερή βάση, ειδικά έως ότου να υπάρξουν ικανοποιητικά συστήματα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν στη λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε νομικά δεσμευτικά, βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.