ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δυσκολεύει κινήσεις και deal των επιχειρήσεων ο κορονoϊός

Επενδυτικά σχέδια και συμφωνίες αναβάλλονται, ταξίδια ακυρώνονται, αποκρατικοποιήσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν, ενώ η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα κόστη προμηθειών.

Σε ένα ιδιότυπο «πάγωμα» έχει εισέλθει η οικονομική δραστηριότητα, με τον κορονοϊό να ακυρώνει επιχειρηματικά ταξίδια, να χτυπά τα business plan επενδυτών και να απειλεί με αναβολή τη λήψη των αποφάσεων για δρομολογημένα επενδυτικά σχέδια.

Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτά ματαιώνονται, ωστόσο εφόσον «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας η επίπτωση στην φετινή πορεία της οικονομίας θα είναι προφανής, καθυστερώντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, η ανησυχία είναι διάχυτη, ωστόσο τίποτα δεν είναι ακόμη τελεσίδικο, αφού αν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 16 Μαρτίου ανακοινωθούν γενναία μέτρα, τότε το σημερινό βαρύ κλίμα πάνω από την οικονομία θα μπορούσε να αλλάξει.

Στην παρούσα πάντως φάση, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι κάθε εβδομάδα το κλίμα επιδεινώνεται, είναι επομένως έτοιμοι να αναστείλουν για αργότερα ειλημμένες αποφάσεις για επενδυτικά σχέδια, αφού εκτός της αβεβαιότητας, εκείνο που έχει δυσκολέψει αφάνταστα είναι η ίδια η καθημερινότητα του επιχειρείν.

Στελέχη ξένων funds που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δεν μπορούν επειδή η εταιρεία τους έχει ακυρώσει τα ταξίδια, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επισκεφτούν θυγατρικές τους στο εξωτερικό, ή να συμμετάσχουν σε συναντήσεις, με αποτέλεσμα αυτές να ακυρώνονται, γεγονός που με τη σειρά του μεταθέτει για αργότερα τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, λειτουργώντας σαν φαύλος κύκλος.

Προς αναβολές αποκρατικοποιήσεων

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν σκέψεις ότι αν τα πράγματα ζορίσουν κι άλλο, τότε όλες οι προθεσμίες των διαγωνισμών θα μετατεθούν προς τα πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον φετινό στόχο εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ. Αν και οι πάντες αναγνωρίζουν ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεάσουν σε οικονομικούς όρους μακροχρόνιες παραχωρήσεις της τάξης των 30 και 40 ετών, όπως αυτή για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, εντούτοις το πλάνο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα, ημέρα με την ημέρα, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

Στην κυβέρνηση για ευνόητους λόγους, προκειμένου να μην ενισχύσουν το κλίμα πανικού, κρατούν χαμηλούς τόνους, ευελπιστούν ότι οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα αλλάξουν το κλίμα και θεωρούν ως εξαιρετικά καλή ένδειξη τις χθεσινές δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία φαίνεται ότι είναι για πρώτη φορά έτοιμη να παρεκκλίνει από τον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος, ένα δημοσιονομικό δόγμα που συχνά έχει συγκεντρώσει τα πυρά των ξένων εταίρων της. «Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο» για να αντιμετωπισθεί «η έκτακτη τούτη κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος, που είχε προσκληθεί στην συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας Γιαν Σπάν.

Ακριβότερο κόστος για την βιομηχανία

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται πολύ κρίσιμη και ενώ οι επιπτώσεις από την διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας αρχίζουν και γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα. Σε μικρότερο φυσικά βαθμό απ’ ότι σε άλλες ισχυρές οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, όπου η βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ύλες που παράγονται στην Κίνα, εντούτοις και στην Ελλάδα αρκετές βιομηχανίες αρχίζουν να υποφέρουν από τις ελλείψεις και επιχειρούν να καλύψουν το κενό από προμηθευτές άλλων χωρών, οι οποίοι όμως είναι ακριβότεροι. Επομένως το κόστος σε κάποιες περιπτώσεις θα αυξηθεί και αυτό θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στις τελικές τιμές.

Το παράδειγμα των φωτοβολταϊκών

Χαρακτηριστικό επίσης είναι αυτό που συμβαίνει στην αγορά ενέργειας και ειδικότερα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, όπου πολλές επενδύσεις μετατίθενται για αργότερα. Καθώς το σύνολο σχεδόν των φωτοβολταϊκών πάνελ έρχεται τα τελευταία χρόνια από την Κίνα, η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής του εξοπλισμού, έχει παγώσει τις παραδόσεις. Κλειστά εργοστάσια, δυσκολίες στις μεταφορές, παραδόσεις πάνελ και εξοπλισμού με καθυστέρηση επιπέδου 90 ημερών και παραπάνω, αλλαγές σε συμφωνίες και αποστολές προϊόντων διαφορετικών από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί, καθώς βρίσκονται σε έλλειψη, όλα αυτά μαζί δίνουν τον τόνο. Η λύση είναι οι επιχειρηματίες να παραγγέλνουν τον εξοπλισμό από άλλη χώρα, γεγονός όμως που τους κοστίζει ακριβότερα. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να αποβούν καθοριστικές για κάποια έργα που έχουν καταρτίσει τα business plan με συγκεκριμένες παραδοχές και οι οποίες τώρα αλλάζουν. Επειδή λοιπόν τα έργα αυτά δεν είναι βιώσιμα αν πληρώσουν τα πάνελ πιο ακριβά, το αποτέλεσμα είναι να περιμένουν να πέσουν οι τιμές, δηλαδή να αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: 280 εκατ. ευρώ για 4 νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας που προσδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σημαντικά προβλήματα βρίσκεται αντιμέτωπη η βιομηχανία της Ηπείρου

Οι επιχειρηματίες της Ηπείρου συναντήθηκαν με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος τονίζοντας πως τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν για τη βιομηχανία πρέπει να λυθούν άμεσα.
baker tilly marousi ependysi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επένδυση από την εταιρεία Baker Tilly στην χώρα μας

Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου των γραφείων της στο Μαρούσι, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Regional Chairman του Οργανισμού, Τζιοφ Μπαρνς, από τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας της Ελλάδας, Κώστα Φραγκογιάννη.
delphi ependiseis panel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ταλέντο» παίζει καίριο ρόλο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Άλλος παράγοντας που ελκύει τις επενδύσεις διεθνών παικτών τεχνολογίας, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, είναι και όλο το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που άρχισε να λειτουργεί.