ΓΔ: 828.65 0.44% Τζίρος: 20.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από τον κορονοϊό

Ο κορωνοϊός απειλεί την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών που θίγονται άμεσα από το κλείσιμο των συνόρων με την Ιταλία που αποτελούσε τον νούμερο ένα πελάτη με τις εξαγωγές στην ιταλική αγορά πέρσι να ανέρχονται σε 3,63 δισ. ευρώ.

Η κήρυξη από τον ΠΟΥ του κορωνοϊού σε πανδημία και κατ’ επέκταση τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές σημειώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη που χαιρετίζει τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Οι ελληνικές εξαγωγές εισέρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Συγκεκριμένα οι ελληνικές εξαγωγές θίγονται άμεσα από το κλείσιμο των συνόρων στην Ιταλία, που αποτελεί το νούμερο ένα πελάτη. Χαρακτηριστικά, οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν πέρσι σε 3,63 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

«Οι ελληνικές εξαγωγές επίσης θίγονται και όσον αφορά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το κλείσιμο των συνόρων της Βουλγαρίας, η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει επίσης ο Σύνδεσμος των εξαγωγέων.

Η παροχή ρευστότητας, παράλληλα με την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων «τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν πως η Πολιτεία αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και στέκεται αρωγός στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στους εργαζομένους σε αυτή την δύσκολη συγκυρία».

Ο Σύνδεσμος εξαγωγέων σημειώνει πως όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια του φαινομένου του ιού και την απόδοση των έκτακτων μέτρων, αναφέροντας πως θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες του κορωνοϊού και παραμένει σε ετοιμότητα για να προσφέρει την βοήθειά του στους Έλληνες εξαγωγείς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ