ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τι συζήτησαν Σταϊκούρας και τραπεζίτες σε ευρεία σύσκεψη

Η συνάντηση έγινε υπό το φως των αποφάσεων που έλαβε σήμερα η ΕΚΤ για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της επιδημίας του νέου κορονοιου και πρόθεση του υπ. Οικονομικών είναι να επαναλαμβάνονται τέτοιες συναντήσεις σε τακτική βάση.

Η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και οι δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των τραπεζών, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την στήριξη της οικονομίας από τον αντίκτυπο της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάα και ο Προέδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρός και εκπρόσωποι της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των σημερινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και εξετάστηκαν οι δυνατότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Νωρίτερα το Business Daily είχε αναφέρει πως η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα:

  • Να επεκτείνει το πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας TLTRO και να το εφαρμόσει με ευνοϊκότερους όρους από Ιούνιο 2020 έως Ιούνιο 2021. Το επιτόκιο παροχής ρευστότητας στις τράπεζες για να την κατευθύνουν στις επιχειρήσεις θα είναι 0,25% χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή θα είναι αρνητικό, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά το όριο παροχής δανείων στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος, φθάνοντας στο 50% των χορηγήσεων που είχαν στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Η ΕΚΤ προσθέτει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) ένα ποσό ύψους 120 δισ. ευρώ ως το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά, από 20 σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων που θα γίνονται κάθε μήνα. Οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν όσο χρειάζεται για να υποστηρίζεται η διευκολυντική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα σταματήσουν λίγο πριν την επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Πάντως, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της, αφήνοντας το επιτόκιο χρηματοδότησης των τραπεζών στο 0% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,50%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Bloomberg η κεντρική τράπεζα προχωρά και σε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της αναταραχής που έχει προκαλέσει η επιδημία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων: Τί θα συζητηθεί με τους Θεσμούς

Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των επιχειρηματικών δανείων έως και τον Μάρτιο, ενώ στην συνέχεια θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Γέφυρα 2 ως το τέλος του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται οι προθεσμίες διαβίβασης των στοιχείων των επιταγών στις τράπεζες

Με στόχο την διευκόλυνση των συναλλασσομένων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται κατά 3 ημέρες ο χρόνος διαβίβασης των στοιχείων των επιταγών στις τράπεζες.