Με το βλέμμα στο νέο Χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι επενδυτές από real estate και τον τουρισμό καθώς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα διαμορφώσει μια σειρά από μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις εκτός ενέργειας.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το περιμένει εδώ και χρόνια η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται, επίσης, για ένα σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει τις πολλές αντιδράσεις κατά των αιολικών πάρκων - χερσαίων και υπεράκτιων.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα αιολικά πάρκα -και η ακριβής τοποθέτησή τους- διαμορφώνουν όχι μόνο τις νέες επενδύσεις και την αντίστοιχη στρατηγική τους αλλά και συχνά την αξία των στρεμμάτων που βρίσκονται δίπλα από τις πράσινες μονάδες, ειδικά στον κλάδο της φιλοξενίας.
«Παραμένει πολύ ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός χώρας για ξενοδοχεία. Αυτή τη στιγμή βλέπουν ισχυρή άνοδο στις ροές των επισκεπτών και τοποθετούνται βάση αυτών των σεναρίων», τονίζει έμπειρο στέλεχος από τον κλάδο των ξενοδοχείων στο Business Daily.
«Το κύριο θέμα που τους απασχολεί είναι τα γεωπολιτικά. Σε τοπικό επίπεδο πολλές ξενοδοχειακές μονάδες είναι υπερτιμημένες και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην ολοκλήρωση των ντιλ, ενώ θέματα όπως το χωροταξικό για τις ΑΠΕ λαμβάνονται επίσης υπόψη στις αποφάσεις τους», προσθέτει η ίδια πηγή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της θαλάσσιας περιοχής Ελούντα-Σπιναλόγκα που προοριζόταν να φιλοξενήσει μονάδα offshore αιολικών. Οι ξενοδόχοι έκαναν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής που θα μείωνε τον αριθμό των επισκεπτών το καλοκαίρι και μετά από ισχυρό λόμπινγκ η απόφαση να τοποθετηθούν εκεί οι αιολικές μονάδες ακυρώθηκε.
Το χωροταξικό
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ενσωματώνει τις νέες αλλαγές της ενέργειας όπως και τις νέες τεχνολογίες. Προβλέπει την προσθήκη των standalone μπαταριών, την αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητες, ενσωματώνοντας και τον σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και τις κατευθύνσεις για περιοχές επιτάχυνσης των ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση προχωρεί στην αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητας από 58 σε 67 σε όλη τη χώρα με την Κρήτη να καταλαμβάνει 22 αντίστοιχες περιοχές, ενώ η πλειοψηφία θα επικεντρώνεται στο Ηράκλειο.
Επίσης, δημιουργούνται περιοχές fast track αδειοδοτήσεων και τίθεται πλαφόν κάλυψης 3% επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων για να φρενάρει η μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών.
Όσον αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά, ως μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε τεχνητές λίμνες ορίζεται το 10% και παράλληλα καθολικός είναι ο αποκλεισμός εγκατάστασης σε φυσικές λίμνες.
Ένα μείζον θέμα ακόμα που ετοιμάζεται μαζί με το χωροταξικό των ΑΠΕ, είναι το νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά οφέλη για τις πράσινες μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η τροποποίηση της μεθοδολογίας του υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών, έτσι ώστε αντί να παρακρατείται από τα έργα ΑΠΕ το 3% του τζίρου τους, όπως ισχύει σήμερα, να παρακρατείται ανά μεγαβατώρα ισχύος του έργου.
Η δεύτερη αλλαγή στο τραπέζι είναι τα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία θα αφορούν τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι ΑΠΕ και τα τέλη θα αποδίδονται στους λογαριασμούς ρεύματος των μόνιμων κατοίκων.
Στην Ολομέλεια η συζήτηση
Το χωροταξικό των ΑΠΕ θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ύστερα από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, από τον Φραγκίσκο Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η χώρα προχωρά στην Πράσινη Μετάβαση, απουσία ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, να επωμίζεται το βάρος της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών, και των ανθρώπων από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, καθώς δεν υπάρχουν σαφή και ρητώς διατυπωμένα κριτήρια, ενός σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου.
«Είναι κοινή παραδοχή ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρωχημένο, πλέον πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, το οποίο είχε εγκριθεί το 2008, καθώς οι προβλέψεις του έχουν ξεπεραστεί, τόσο από την εξέλιξη των τεχνολογιών, όσο και από τα περιβαλλοντικά δεδομένα», τονίζει χαρακτηριστικά.