ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τρία σημαντικά ατού

Κεντρική θέση στην επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης διεκδικεί η Ελλάδα, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, «στήνει» υπερυπολογιστή και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό AI Factory.

Με εφόδια το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», και το ευρωπαϊκό AI Factory που δημιουργείται η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης που αλλάζει την ανθρωπότητα. Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής πρόκλησης, έχοντας όλα τα εχέγγυα για να πετύχει.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα, όχι σαν θεατής και παρακολουθητής αλλά ως συνδιαμορφωτής, στις διεθνείς εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίπεδο που της αναλογεί», όπως σημείωσε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Foresight/ Συντονιστής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VIII» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών.

Τόνισε πως «δεν είμαστε η Silicon Valley της Ευρώπης, ωστόσο έχουμε κάνει μια πολύ καλή μελέτη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη χώρα. Είμαστε επίσης στο AI Factory , κάτι το οποίο αφορά πάρα πολύ την Ελλάδα που αποτελεί την μία από τις επτά πρώτες χώρες».

Οι προοπτικές και το ανθρώπινο δυναμικό

Όπως ανέφερε ο κ. Μαστρογεωργίου, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αναλάβουν να χτίσουν εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης τα οποία αποτελούν ένα οικοσύστημα που συνδέει εφαρμογές από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τις ανάγκες του κράτους. 

Ο κ. Μαστρογεωργίου υπογράμμισε τις σημαντικές προοπτικές που έχει η χώρα μας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς διαθέτει υπερυπολογιστική δύναμη, με τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» να έρχεται, επισημαίνοντας πως είναι τεράστιος ο όγκος δεδομένων που παράγεται πλέον τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2025 η ποσότητα των δεδομένων που θα παράξει η ανθρωπότητα θα φτάσει τα 175 ZB (zetabytes), εξηγώντας πως αν είχαμε ταχύτητα download 1 Gbps, θα χρειαζόμασταν 64.000 χρόνια για να κατέβουν όλα τα δεδομένα. 

Ωστόσο, το πλέον σημαντικό εφόδιο της χώρας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σπουδαίο ανθρώπινο ταλαντούχο δυναμικό που παράγει τους αλγόριθμους που είναι τόσο σημαντικοί για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως επισήμανε, στο κορυφαίο 0,1%  των κορυφαίων ευρωπαίων που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το φάσμα, είτε αφορά νομική, είτε πληροφορική, είτε εθνική, είτε φιλοσοφία, οι Έλληνες είναι το 11%.

Τόνισε επίσης πως πρέπει να αποτελέσει βασικό ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία είχε την ατυχία να τρέχει ασθμαίνουσα να προλάβει τις προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις και τώρα έχει τη δυνατότητα καθώς διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο ταλέντο και πολύ καλές προοπτικές. 

Σημείωσε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο ενώ θα πρέπει να αποτελέσει επίσης προτεραιότητα στη χώρα η δια βίου μάθηση. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα της εκθετικής εξέλιξης» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν θα έπρεπε να ακουστεί ξανά η έκφραση στην Ελλάδα «ολοκλήρωσα τις σπουδές μου». 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής, ΜΙΤ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών, που βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ΤΝ στη χώρα, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει ανταγωνιστικούς αλγορίθμους.

Τόνισε πως χρειάζεται η χώρα να επενδύσει σε συγκεκριμένα καινοτόμα έργα για να παίξει στο Champions League της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει και γι' αυτό ηγήθηκα της δημιουργίας της ερευνητικής μονάδας Αρχιμήδης. Έχουμε πολύ ταλέντο στη χώρα και στη διασπορά και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, και αυτό πρέπει να ενορχηστρωθεί σε μια εθνική στρατηγική».

Αλλάζει τα πάντα η Τεχνητή Νοημοσύνη 

Ο κ. Μαστρογεωργίου σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό τα επόμενα 10 χρόνια να έχουμε Artificial General Inteligence, που θα προσομοιάζει στην ανθρώπινη νοημοσύνη, σημειώνοντας ωστόσο πως το ερώτημα είναι αν πράγματι τη χρειάζεται η ανθρωπότητα και τι θα κάνει με όλη αυτή την τεχνολογία που κρατάει στα χέρια της. 

Επισήμανε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη «θα αλλάξει τα πάντα. Είναι κάτι το τελείως διαφορετικό», υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια από τις 25 τεχνολογίες που έχουν αλλάξει την εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, αλλά θα είναι βασικό σημείο προβληματισμού ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνίες θα επεξεργαστούν την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

Στην πολιτική, ο κ. Μαστρογεωργίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνοντας αναφορά στον Έλον Μασκ, επισημαίνοντας πάντως ότι ακόμα είναι πολύ πρόωρο για να δούμε πως μπορεί να επηρεάσει. Τόνισε πως βρισκόμαστε στην εποχή ενός μεγάλου κοινωνικού ανασχηματισμού, σημειώνοντας πως αποτελεί καθήκον των πολιτών να συνδυάσουν την κληρονομιά της νεωτερικότητας με την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα ακόμα ισχυρό κοσμολογικο σόκ στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, φτιάχνοντας εργαλεία του μέλλοντος σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να διαμορφώσουν τα επόμενα εργαλεία.  «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κοσμολογικό σοκ, γιατί δεν είναι μια απλή τεχνολογία. Όπως ο Κοπέρνικος έβγαλε τη γη από το κέντρο και έβαλε κάτι άλλο στη θέση της. Το ίδιο με τον Δαρβίνο, όπως και με τον Φρόιντ» σημειώνοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να θέσει το ερώτημα για το ανθρώπινο πρόσημο στα πλαίσια της ύπαρξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβή Χαραλαμπoγιάννη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαραλαμπογιάννη: Kρίσιμη η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο

Στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η υφυπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου θα είναι και ο επιταχυντής των αλλαγών.