Το σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα που πρόκειται να έχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Πάρκο Τεχνολοχίας ThessINTEC, υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπό δημιουργία τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς που κάλεσε να στηριχθεί το έργο που θα αναπτυχθεί σε έκταση 750 στρεμμάτων στα ανατολικά της πόλης.
Ο κ. N. Ευθυμιάδης τόνισε πως «έχουμε ένα μεγάλο πρότζεκτ στα χέρια μας. Ας μην το αφήσουμε να μας φύγει», επισημαίνοντας ότι το ThessINTEC έπρεπε να είναι ολοκληρωμένο σήμερα, αλλά «μας καθυστέρησε αφάνταστα η Πολιτεία. Παρόλα αυτά, θέλουμε πλέον δύο χρόνια για να τελειώσουμε». Ο κ. Ευθυμιάδης υπενθύμισε δε, ότι βάσει μελέτης της Deloitte, το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στη Θεσσαλονίκη το ThessINTEC σε περίοδο 25 ετών «μεταφράζεται» σε 18,6 δισ. ευρώ, με τα έσοδα του δημοσίου να ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ και με 274.869 θέσεις εργασίας να ανοίγουν.
Πρόσθεσε ότι ο ιδιωτικός τομέας, η βιομηχανία, πρόσφερε 5 εκατ. ευρώ για το ThessINTEC, χωρίς να προσδοκά ότι θα πάρει τα χρήματα πίσω, καθώς δεν ήταν εξαρχής βέβαιο ότι το πρότζεκτ θα προχωρούσε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το ThessΙΝΤΕC μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας ενορχηστρωτής, ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας, στον οποίο μπορούν να αποκτήσουν στέγη όλοι οι φορείς της.
«Κάναμε μεγάλα βήματα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), γιατί ήταν ήδη κοντά στη βιομηχανία. Είχαμε κάποιες δυσκολίες με τα πανεπιστήμια, αλλά τις ξεπερνάμε. Μακάρι να έρθουν και τα πανεπιστήμια να δημιουργήσουν κτήρια μέσα στο ThessINTEC όπως το ΕΚΕΤΑ. Θα τους δώσουμε γη δωρεάν» είπε.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δημήτρης Τζοβάρας, γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπογραφεί με το Thess Intec η συμφωνία αγοράς δικαιώματος επιφανείας, για να οικοδομηθούν τα κτήριά του, εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών, εντός του τεχνολογικού πάρκου.
Χώροι όπως το ThessINTEC ή η Τεχνόπολη, μπορούν να προσφέρουν στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και ερευνητές και το πλεονέκτημα της συναναστροφής σε κοινόχρηστους χώρους, στη βάση του μοντέλου της Silicon Valley κι αυτό πρέπει να επιδιωχθεί ενεργά, όπως επισήμανε ο Στάθης Παρχαρίδης, εκ μέρους της Inventics-Livemedia. Πρόσθεσε πως η εγκατάστασή της εταιρείας στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης εκπορεύτηκε από αυτή την ακριβώς την ανάγκη: «θέλαμε να είμαστε όλοι μαζί». Κατά τον κ.Παρχαρίδη, στόχος είναι η δημιουργία ενός «live/work hub» στην Τεχνόπολη, που θα συνδυάζει εργασία, συναναστροφή και βραχυχρόνια διαμονή.
«Το πιο δύσκολο είναι να συνεννοηθούμε, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν ξέρω αν θα υπάρχει φυσική νοημοσύνη» σημείωσε από την πλευρά του ο Τάσος Μάνος της DOTSOFT, η οποία πριν 10 χρόνια απασχολούσε 35 εργαζομένους και σήμερα 250. Πρόσθεσε πως χρειάζονται γρήγορα συμπεράσματα ως προς το πώς μπορούν τα πανεπιστήμια να καλύψουν τις δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις και το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να προσφέρουν στους αποφοίτους τους όσα χρειάζονται, ώστε να μη σκέφτονται ως μοναδική επαγγελματική διέξοδο τις πολυεθνικές. Τόνισε πως τα φώτα χρειάζεται να στραφούν και στην κινητροδότηση των μικρότερων επιχειρήσεων και όχι μόνο των μεγάλων του εξωτερικού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της συνέργειας.