Φωτό: ΑΠΕ

Εισφορές: Πώς θα γίνει η μείωση 25% στους ελεύθερους επαγγελματίες

Δύο εισφορές στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν για τους δύο μήνες, μία με το ποσό προ έκπτωσης και μία με την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Έκπτωση 25% αναμένεται να δουν σύντομα στις εισφορές τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που θα επιλέξουν αντί της 7μηνης αναστολής να πληρώσουν έως τις 10 Απριλίου τις εισφορές Φεβρουαρίου και έως 10 Μαΐου (λόγω πιθανής παράτασης) τις εισφορές Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η τελική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΕΦΚΑ είναι να περιλαμβάνονται δύο εισφορές στα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν για τους δύο μήνες, μία με το ποσό προ έκπτωσης και μία με την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της έκπτωσης είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, αν και στη λίστα με τους πληττόμενους από την καραντίνα λόγω κορονοϊού δεν εξαιρείται σχεδόν κανείς. Έτσι, τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στα επόμενα 24ωρα από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές Φεβρουαρίου θα έχουν δύο εισφορές, την κανονική και με έκπτωση 25%.

Η έκπτωση

Η έκπτωση αφορά κάθε μήνα χωριστά και όχι το δίμηνο. Όσοι θελήσουν δηλαδή να πληρώσουν εμπρόθεσμα την εισφορά Φεβρουαρίου με έκπτωση 25%, μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή της εισφοράς Μαρτίου για τον Οκτώβριο. Οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών για τις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να τις καταβάλουν σε 4 δόσεις από Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο του 2020, χωρίς προσαυξήσεις.

Οι εισφορές Απριλίου 

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών με τη μείωση εισφορών κατά 25% είναι πιθανό να επεκταθεί και για τις εισφορές Απριλίου, ανάλογα με την εξέλιξη των μέτρων καραντίνας για τον κορονοϊό. Πολλοί επαγγελματίες πάντως δεν πλήρωσαν τις εισφορές Ιανουαρίου που είχαν προθεσμία έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και είχαν ληφθεί τα πρώτα μέτρα της καραντίνας για τον κορονοϊό. Η εισπραξιμότητα κινήθηκε στο 65% -που είναι χαμηλή όπως και στο παρελθόν- καθώς αρκετοί από όσους άφησαν απλήρωτες τις εισφορές τους θεώρησαν ότι θα έχουν αναστολή ή παράταση και στις εισφορές του Ιανουαρίου, ενώ τα μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της καραντίνας αφορούσαν αρχικά τις εισφορές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια μπήκε και ο Μάρτιος. Όσοι πληρώσουν τώρα την εισφορά Ιανουαρίου θα έχουν προσαύξηση της τάξης των 3 έως 12 ευρώ, ενώ δεν τους πιάνει ούτε η έκπτωση 25%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 60% στο 100% η επιδότηση εισφορών στο πρόγραμμα Συν-Εργασία 

Από 1/7 έως 15/10 καταβάλλεται κατά ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία», δεν απασχολούνται.