ΓΔ: 882.59 0.52% Τζίρος: 24.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:06:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οκτώ νέες παρεμβάσεις στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Αυξάνεται συνεχώς ο λογαριασμός της πανδημίας για το Δημόσιο και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για αύξηση δημοσίων επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ.

Αυξάνει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων η κυβέρνηση ενεργοποιώντας νέα αντίμετρα για την ανάσχεση των παρενεργειών στην πραγματική οικονομία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις όποτε και εφόσον χρειαστεί καθώς ενισχύονται τα σενάρια για παράταση του lockdown.

Η επιδημιολογική κρίση ανεβάζει το λογαριασμό για το Δημόσιο και υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο στην κατάθεση στη Βουλή νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση των πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκ. ευρώ.

Το νέο πακέτο που τίθεται σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει «κούρεμα» ενοικίων 40% από τον Νοέμβριο με αποζημίωση του ιδιοκτήτη για το 50% της ζημιάς, «πάγωμα» 75 ημερών για τις επιταγές, αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων φόρων καθώς και ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Επιπρόσθετα ανοίγει ο τέταρτος κύκλος της διευρυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με διαγραφή του 50% του δανείου για πληττόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ρυθμίζονται σε 5 δόσεις οι ασφαλιστικές οφειλές του 2019 για τους επαγγελματίες. Ειδικότερα, οκτώ είναι οι παρεμβάσεις στήριξης:

1. Ενοίκια. Η προαιρετική μείωση κατά τουλάχιστον 30% σταματάει τον Οκτώβριο και από το Νοέμβριο επανέρχεται το υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Υποχρεωτική μείωση 40% στα ενοίκια για τον Οκτώβριο δικαιούνται μόνο  επιχειρήσεις της Κοζάνης  και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή για την πρώτη κατοικία τους ή τη φοιτητική στέγη. Για το μήνα Νοέμβριο 2020 υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% δικαιούνται:

  • Επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε  περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο τουλάχιστον αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας.
  • Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.
  • Γονείς (τουλάχιστον o ένας) που είναι σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.
  • Ναυτικοί, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή, καθώς και για τους συζύγους ή τα έτερα μέρη συμφώνου συμβίωσης και για όσο χρόνο η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων.  Από τον Νοέμβριο όσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιώνονται για το 50% της ζημιάς και το ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

3. Επιταγές Παρατείνονται κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης οι πληρωμές επιταγών που λήγουν  έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή ανήκουν σε έναν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Αξιόγραφα αυτών των επιχειρήσεων που έληξαν μετά τις 6 Νοεμβρίου, ή θα λήξουν ως την έναρξη ισχύος  του νόμου, δεν μπαίνουν στον Τειρεσία. Για τους κομιστές που δεν θα εισπράξουν τις επιταγές θα ισχύσει και για αυτούς η 75ήμερη παράταση πληρωμής των επιταγών τους, εάν η συνολική αξία των αξιόγραφων που δεν θα εισπράξουν λόγω  αναστολής, υπερβαίνει το 50% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους. Εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιόγραφων που κατέχουν υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:

  • Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο διάστημα 1-30 Νοεμβρίου, καθώς και οφειλών που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία  30.11.1920 και 31.12.2020
  • Αναστολή πληρωμής των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία κυμαίνονται κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων της κάθε επιχείρησης. Στο νέο κύκλο ύψους 1 δισ. ευρώ εντάσσονται επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή καθώς και νέες επιχειρήσεις. To 50% του ποσού που θα εισπράξει η επιχείρηση δεν επιστρέφεται, εφόσον διατηρηθεί η απασχόληση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021.

5. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών επαγγελματιών. Σε 5 αντί για 2 δόσεις θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές οφειλές που προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 για 800.343 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

6. Δώρο Χριστουγέννων. Το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου και το κράτος θα καταβάλει στη συνέχεια στις επιχειρήσεις το τμήμα που του αναλογεί.

7. Συλλογικές συμβάσεις. Με νομοθετική  παρέμβαση αναμένεται να παρατεθεί η ισχύς  των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας οι οποίες  έληξαν ή θα λήξουν κατά τη περίοδο της πανδημίας.

8. Ειδικό επίδομα. Χθες άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου με την προθεσμία να λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των 800 ευρώ θα γίνουν σταδιακά. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή οι πληρωμές θα γίνουν μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία σε όσους «κόπηκαν» από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή να υποβάλουν ενστάσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και να διεκδικήσουν το φθηνό δάνειο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις μισές ημέρες του χρόνου δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές

Οι Έλληνες χρειάζεται να δουλεύουν 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και συνεπώς η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 είναι η 29η Ιουνίου.
clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.
forologia, foroi, logistes, oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο σχέδιο για φοροελαφρύνσεις: Ποιες είναι, πότε προγραμματίζονται

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ανώτατου πλαφόν, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση εταιρικού φόρου και συντελεστών ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση.