Φώτο: ΑΠΕ

Με εικονική ημερομηνία η αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας

Το σύστημα Εργάνη δεν επιτρέπει δήλωση της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής συμβάσεων και οι εργοδότες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για λύση.

Ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και για περίοδο που τελούσαν σε αναστολή οι συμβάσεις εργαζομένων θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, αντί να καλυφθούν από το σχετικό μέτρο στήριξης που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση, καθώς ο τρόπος που οργανώθηκε η δήλωση της αναστολής συμβάσεων στο σύστημα Εργάνη καταλήγει σε πολλές περιπτώσεις στην καταχώρηση πλασματικών ημερομηνιών αναστολής των συμβάσεων.

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία για τη δήλωση από τους εργοδότες του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης, με τις επιχειρήσεις να περιμένουν την κάλυψη των εισφορών τους από το κράτος για την περίοδο της αναστολής.

Όμως, στην πράξη, ένας εργοδότης μπορεί να χάσει αυτή την παροχή ακόμη και για διάστημα 20 ημερών, χωρίς ο ίδιος να έχει υποπέσει σε κάποιο σφάλμα, αλλά απλώς και μόνο επειδή το σύστημα Εργάνη άνοιξε με καθυστέρηση, αργά το βράδυ της 24ης Μαρτίου και δεν επιτρέπει στους εργοδότες να καταχωρούν την πραγματική ημερομηνία αναστολής συμβάσεων, αλλά λαμβάνεται ως ημερομηνία αναστολής η ημερομηνία καταχώρησης.

Έτσι, για παράδειγμα, μια πληττόμενη επιχείρηση που δεν έκλεισε με κρατική εντολή μπορεί να έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις του προσωπικού στις 20 Μαρτίου, αλλά να δήλωσε χθες, 10 Απριλίου, την αναστολή στην Εργάνη. Στο σύστημα καταχωρείται ημερομηνία αναστολής η 10η Απριλίου και ο εργοδότης αυτός χάνει την κάλυψη των ενσήμων από τις 20 Μαρτίου ως τις 10 Απριλίου.

 

Όπως επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο σε χθεσινή του παρέμβαση για το θέμα,

  • Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής οι οποίες δεν έθεσαν σε αναστολή τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων τους όλες την ίδια ημέρα.
  • Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις πληττόμενων επιχειρήσεων οι οποίες έθεσαν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ ως είχαν δικαίωμα και πριν από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής ενώ οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν αργότερα εφόσον δεν είχαν δοθεί οδηγίες.
  • Αποτέλεσμα των παραπάνω, να μη συμπίπτει η ημερομηνία υποβολής δήλωσης του εργοδότη με την πραγματική ημερομηνία αναστολής του εργαζόμενου.

Δύο προτεινόμενες λύσεις

Το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει στην κυβέρνηση δύο εναλλακτικές για την επίλυση αυτού του προβλήματος:

  1. Στο Έντυπο «Δήλωση Αναστολής Δραστηριότητας Εργοδοτών», στο πεδίο που αναφέρονται οι απασχολούμενοι προς αναστολή να προστεθεί πεδίο που θα αφορά την πραγματική ημερομηνία έναρξης αναστολής του κάθε εργαζόμενου.
  2. Σε εγκύκλιο του e-EΦΚΑ που θα αναφέρεται στην υποβολή της ΑΠΔ να προβλεφθεί η προσθήκη πεδίου πραγματικής ημερομηνίας έναρξης αναστολής των εργαζομένων. Ο πραγματικός χρόνος εργασίας των εργαζομένων θα πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση του εργοδότη στην ΑΠΔ.

Ερώτηση βουλευτή της ΝΔ

Εξάλλου, σε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η οποία κατατέθηκε στις 2 Απριλίου και μέχρι χθες δεν είχε απαντηθεί, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, επισημαίνει ότι:

«Κατά την υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων των εργοδοτών, δεν δίδεται η δυνατότητα αναγραφής στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής των συμβάσεων εργασίας από τους εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται με αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως ημερομηνία αναστολής αυτή της υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό γεγονός που εκφράζει την αληθή βούληση του εργοδότη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε αναστολές συμβάσεων εργασίας που δεν θα συμβαδίζουν με το πραγματικό γεγονός, αλλά θα υφίσταται βάσει μιας "εικονικής" ημερομηνίας, δηλαδή της ημερομηνίας υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι βάσει της πραγματικής αναστολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία αναστολής των συμβάσεων είναι κρίσιμη διότι αποτελεί την αφετηρία για τον υπολογισμό του συνεχόμενου ανέκκλητου χρονικού διαστήματος των σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών διάρκειάς της καθώς και για τον υπολογισμό των μετέπειτα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών της διατήρησης του εργαζομένου που ανεστάλη η εργασιακή του σχέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεύρυνση των μέτρων για την προστασία της εργασίας εξετάζει η κυβέρνηση

«Με τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε, προστατέψαμε την αγορά εργασίας και αποτρέψαμε ισχυρό κύμα απολύσεων ενώ η δέσμη των ευεργετικών μέτρων θα ενισχυθεί, διευρυνθεί και συνεχιστεί για όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.
recession
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΑΕΠ γυρίζει πίσω στο 2017, πλήττει 7 στις 10 επιχειρήσεις ο ιός

Τις βαριές επιδράσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις αναδεικνύει έρευνα της Grant Thornton. Χάνουν ρευστότητα 5,6 δισ. ευρώ 17.000 επιχειρήσεις, έως -52% η μείωση τζίρου κατά κλάδο και έως -227% η μείωση EBITDA.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση καλούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών Μαΐου

Στους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου εντός της προθεσμίας παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25%.