Φώτο: Shutterstock

Αιφνίδια υποβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από την Fitch

Από «θετικό» σε «σταθερή» υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος, προβλέποντας ότι η ύφεση θα φθάσει το 8,1% φέτος και το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Σε «σταθερές» από «θετικές» υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αιφνιδιαστικά ο αμερικανικός οίκος Fitch, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείεται μια αναβάθμιση της αξιολόγησης από το BB, στο οποίο είχε ανεβάσει ο οίκος την Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου.

Η Fitch «μίλησε» χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη ανακοίνωση για την Ελλάδα, ενώ σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένες ανακοινώσεις από τους οίκους S&P και DBRS. Προς το παρόν δεν αναμένονται αλλαγές στη βαθμολογία της χώρας, αλλά μόνο στις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Πάντως, επισημαίνεται ότι υπάρχει επαρκές «μαξιλάρι» ρευστότητας για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζεται από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει η κεντρική τράπεζα ομόλογα αξίας έως 16 δισ. ευρώ.

Για τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει ότι η πανδημία θα καθυστερήσει τη βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει λάβει μέτρα ελάφρυνσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και παρέχει εκτεταμένες διευκολύνσεις με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch με επαίνους στην κυβέρνηση

Με "ΒΒ" με θετική προοπτική βαθμολογείται πλέον η Ελλάδα και μένουν άλλα δύο «σκαλοπάτια» για την επενδυτική βαθμίδα. «Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα», τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η Fitch για τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών

Την αισιοδοξία του για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατηρεί θετικό το Outlook τους, την ώρα που αναθεωρεί σε αρνητικό εκείνο των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Θετικό πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλή»

Ευνοϊκά υποδέχεται ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch το σχέδιο «Ηρακλής», χαρακτηρίζοντάς το θετικό για το αξιόχρεο των τραπεζών, ενώ τονίζει ότι θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββάκης: Τι θα γινόταν αν η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτανε στο 12% από 8%;

«Βάσει των εκτιμήσεων του ΣΒΕ, αν ο στόχος αυτός για αύξηση από το 8% στο 12% του ΑΕΠ επιτευχθεί, οι άμεσες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΕ.