ΓΔ: 1486.6 1.01% Τζίρος: 32.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αιφνίδια υποβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από την Fitch

Από «θετικό» σε «σταθερή» υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος, προβλέποντας ότι η ύφεση θα φθάσει το 8,1% φέτος και το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Σε «σταθερές» από «θετικές» υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αιφνιδιαστικά ο αμερικανικός οίκος Fitch, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείεται μια αναβάθμιση της αξιολόγησης από το BB, στο οποίο είχε ανεβάσει ο οίκος την Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου.

Η Fitch «μίλησε» χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη ανακοίνωση για την Ελλάδα, ενώ σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένες ανακοινώσεις από τους οίκους S&P και DBRS. Προς το παρόν δεν αναμένονται αλλαγές στη βαθμολογία της χώρας, αλλά μόνο στις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στις νέες προβλέψεις της, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία από την πανδημία, η Fitch κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμό 5,1% το 2021. Υπογραμμίζει δε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και υπάρχουν κίνδυνοι να χειροτερεύσουν τα οικονομικά δεδομένα, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο οίκος προβλέπει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ και να παραμένει υψηλό, στο 4,6%, τον επόμενο χρόνο. Το χρέος, που εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 176,6% το 2019, προβλέπεται να αυξηθεί στο 194,8% φέτος, για να μειωθεί στο 187,1% το 2021.

Πάντως, επισημαίνεται ότι υπάρχει επαρκές «μαξιλάρι» ρευστότητας για την κάλυψη των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζεται από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει η κεντρική τράπεζα ομόλογα αξίας έως 16 δισ. ευρώ.

Για τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει ότι η πανδημία θα καθυστερήσει τη βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, ενώ επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει λάβει μέτρα ελάφρυνσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και παρέχει εκτεταμένες διευκολύνσεις με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Ισχυρή βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, ανθεκτική οικονομία, περιορισμένος κίνδυνος στην εφαρμοζόμενη πολιτική και ενίσχυση του τραπεζικού τομέα οι αιτίες της αναβάθμισης.