Φωτο: Shutterstock

Τρία σενάρια ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων

Σύμφωνα με το πρώτο - και πιο πιθανό σενάριο - δε θα φορολογηθεί το εισόδημα από τα ενοίκια των ακινήτων στα οποία έχει επιβληθεί υποχρεωτική μείωση των ενοικίων λόγω της πανδημίας για όσους μήνες διατηρηθεί η μείωση.

Τρία σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις ζημιές των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με το πρώτο - και πιο πιθανό σενάριο - δε θα φορολογηθεί το εισόδημα από τα ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων για όσους μήνες διατηρηθεί η μείωση ενοικίου. Αν προχωρήσει τελικά με αυτό το σενάριο η κυβέρνηση, οι ιδιοκτήτες θα συμπληρώνουν το έντυπο Ε2 αναφέροντας τις απώλειες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το 2021.

Το δεύτερο σενάριο θέλει διπλασιασμό της έκπτωσης του εισοδήματος από ενοίκια σε 10% από 5% που ισχύει. Στην τρίτη περίπτωση που εξετάζεται προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των οποίων το μίσθωμα έχει συρρικνωθεί κατά 40%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η παραπάνω μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορά μόνο όσους πλήττονται και θα υπολογίζεται ανάλογα με τις απώλειες που θα έχει ο καθένας. Αυτές οι μειώσεις ωστόσο δεν προβλέπονται για όσους εκμισθώνουν κατοικίες μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αλλαγές στο φορολογία των ακινήτων με τροποποίηση στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και πάγωμα για 3 χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με στόχο την τόνωση της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι ότι «καίγεται» η έκπτωση φόρου για επισκευές ακινήτων

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε επιστολή στον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σημειώνοντας πως το μέτρο της έκπτωσης 40% δεν θα αποτελέσει το παραμικρό κίνητρο για την έκδοση νόμιμων φορολογικών παραστατικών.