Φώτο: ΑΠΕ

Ζαββός: Όλες οι τράπεζες μπαίνουν φέτος στο σχέδιο «Ηρακλής»

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις μικροχρηματοδοτήσεις σημείωσε οτι αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας.

Ο στόχος των μικροχρηματοδοτήσεων είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη νέων επαγγελματικών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της εργασίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και τόνισε πως πρόκειται για «για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου η προσπάθειά του να υπάρξει ξεκινάει από το 2013, αλλά σήμερα γίνεται πραγματικότητα».

Κληθείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί σχετικά με την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής», ο κ. Ζαββός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν ενταχθεί σ’ αυτό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας έτσι κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκιά τους. Αναφορικά με τους τραπεζικούς μετασχηματισμούς, ο υφυπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι όπως κινήθηκε η Eurobank, θα κινηθούν σύντομα και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, τονίζοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως, τόσο το ΤΧΣ, όσο και το Δημόσιο προκειμένου να εισπράξει τον αναβαλλόμενο φόρο. Για αυτό άλλωστε, ανέφερε ο υφυπουργός, υπάρχουν και επιπλέον σχετικές διατάξεις στο άρθρο 28 του παρόντος νομοσχεδίου, ώστε αυτό να είναι απόλυτα σαφές.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «μικροχρηματοδοτήσεις», που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άτομα που χρειάζονται στήριξη, βοηθάει στο χτίσιμο του κοινωνικού ιστού της χώρας μετά την κρίση, μέσα από την τόνωση των κρίσιμων αρμών ενός σύγχρονου κοινωνικού συμβολαίου. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην επιτροπή, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και φέρνει στην Βουλή, ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να ενταχθούν στην τραπεζική δανειοδότηση λόγω έλλειψης εγγυήσεων, και αναζητούν κεφάλαιο εκκίνησης ή επανεκκίνησης».

Αναλύοντας την ευελιξία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων και των πιστωτικών αυτών ιδρυμάτων που θα χορηγούν ποσά έως 25.000 ευρώ, ο υφυπουργός ανέφερε πως το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται, προβλέπει για τις εταιρείες-παρόχους να μην εξετάζουν τις αιτήσεις με βάση τα τραπεζικά κριτήρια δανειοδότησης, αλλά με ευρύτερα κριτήρια – ακόμα να είναι ικανή εγγύηση και μια ατομική εξασφάλιση, όπως η ύπαρξη ενός εγγυητή. Η εποπτεία των εταιρειών αυτών χορήγησης πιστώσεων, θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει εμπειρία και τεχνοδομές για αποτελεσματικό έλεγχο. Υπογράμμισε δε, ότι με το σύστημα αυτό, δεν επηρεάζεται καθόλου η σταθερότητα του συστημικού τραπεζικού συστήματος.

Ακούγοντας και τις παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ύψος των επιτοκίων των εν λόγω χρηματοδοτήσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα γίνονται υπερχρεώσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να καθοριστεί ένας τρόπος ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από το τραπεζικό επιτόκιο.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου υπογράμμισε, πως είναι από τις λίγες φορές, που σε πολιτικές επιλογές, το αποτέλεσμα αυτών που θεσπίζονται θα είναι μετρήσιμο σε πολύ λίγο καιρό. Τόνισε πως το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να καλύψει της χρηματοδοτήσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν εγγυήσεις για μία τραπεζική χρηματοδότηση, αποτρέποντας την τοκογλυφία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται οι προθεσμίες διαβίβασης των στοιχείων των επιταγών στις τράπεζες

Με στόχο την διευκόλυνση των συναλλασσομένων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται κατά 3 ημέρες ο χρόνος διαβίβασης των στοιχείων των επιταγών στις τράπεζες.