ΓΔ: 1429.73 -0.57% Τζίρος: 191.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η μεγάλη «βουτιά» του λιανεμπορίου: Αρνητικό ρεκόρ Ευρώπης τον Απρίλιο

Χάθηκε το ένα τέταρτο του τζίρου με το lockdown του Απριλίου, ακόμη και τα σούπερ μάρκετ είχαν πτώση 16,5%. Ενθαρρυντικά μηνύματα για την οικονομία από τους δείκτες οικονομικού κλίματος και μεταποίησης.

Πρωτοφανείς καταστάσεις έζησε τον Απρίλιο, εξαιτίας του lockdown, το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, καθώς χάθηκε το ένα τέταρτο του τζίρου και η πτώση ήταν η μεγαλύτερη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σε ορισμένους τομείς, όπως η ένδυση και υπόδηση η πτώση του τζίρου ξεπέρασε και το 70%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν ακόμη δεν είχαν επιβληθεί τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ η πτώση έφθασε το 16,5%.

Όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία της ανάλυση η Eurobank, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου σημείωσε ραγδαία επιδείνωση τον Απρίλιο 2020. Συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -25,5% (-24,6% σε ετήσια βάση) από -0,3% τον Μάρτιο 2020 (βλέπε Σχήμα 1). Η εν λόγω πτώση ήταν η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-28,

Ο τζίρος στο λιανικό Εμπόριο

lianemporio

 

Πρόκειται για μια πτώση που ήταν αναμενόμενη, δοθέντος ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου 2020 εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητών περιορισμών για την πραγματοποίηση αγορών. Ένας επιπρόσθετος ερμηνευτικός παράγοντας δύναται να θεωρηθεί η πιθανή αύξηση της αποταμίευσης για σκοπούς προφύλαξης από μια ενδεχόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στο μέλλον.

Σε όρους εθνικών λογαριασμών, η προαναφερθείσα συρρίκνωση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου αναμένεται να αποτυπωθεί κυρίως στη μεταβλητή της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο ρυθμός μεταβολής της τελευταίας κινείται ήδη σε αρνητικό έδαφος από το 1ο τρίμηνο 2020 (-0,9% QoQ, -0,7% YoY).

Στις επί μέρους κατηγορίες καταστημάτων καταγράφονται τον Απρίλιο 2020 μεγάλες διαφορές σε πτώση τζίρου:

  • Έντονα αρνητικά ξεχώρισαν η ένδυση και υπόδηση (-50,0% MoM), τα έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακός εξοπλισμός (-44,4% ΜοΜ) και τα βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη (-43,7% MoM, με την εν λόγω κατηγορία να περιλαμβάνει και αγαθά όπως αθλητικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κ.α.).
  • Ειδικά στην ένδυση και υπόδηση ο όγκος των πωλήσεων συρρικνώθηκε ραγδαία για 2ο μήνα στη σειρά με αποτέλεσμα την πρωτοφανή πτώση του τζίρου κατά -73,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020.
  • Τέλος, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου μειώθηκε στα πολυκαταστήματα (-34,8% MoM), στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-27,1% MoM), στα τρόφιμα, ποτά και καπνό (-20,8% MoM), στα φαρμακευτικά και καλλυντικά (-17,9% MoM) και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-16,5% MoM από αύξηση 18,0% MoM τον Μάρτιο 2020).

Δύο δείκτες που επιτρέπουν αισιοδοξία

Η Eurobank σημειώνει πάντως ότι υπάρχουν και δύο πρόδρομοι δείκτες που αφορούν το μήνα Ιούνιο και επιτρέπουν αισιοδοξία, καθώς δύναται να θεωρηθούν συμβατοί με το σενάριο επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2ου τριμήνου 2020 και της αναστροφής της πορείας το 3ο τρίμηνο 2020.

Ειδικότερα, σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών για τους δείκτες οικονομικού κλίματος (πηγή: ΙΟΒΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και PMI μεταποίησης (πηγή: IHS Markit) για τον μήνα Ιούνιο 2020 σημειώνεται ότι:

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έπειτα από δύο ισχυρές μηνιαίες πτώσεις της τάξης των -10,1 και -10,8 μονάδων τον Απρίλιο και τον Μάιο 2020 αντίστοιχα, μειώθηκε ελαφρά κατά -0,9 μονάδες τον Ιούνιο 2020. Διαμορφώθηκε στις 87,6 μονάδες, υψηλότερα κατά 11,9 μονάδες σε σχέση με την Ευρωζώνη.
  • Στους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης, βελτίωση από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του Μαΐου 2020 σημειώθηκε στο λιανικό εμπόριο, στους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες η επιδείνωση συνεχίστηκε, ωστόσο με μεγάλη επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάιο 2020.
  • Ο δείκτης PMI μεταποίησης κινήθηκε ανοδικά για 2ο μήνα στη σειρά (49,4 μονάδες από 41,1 και 29,5 μονάδες τον Μάιο και τον Απρίλιο 2020 αντίστοιχα), προσεγγίζοντας το φράγμα άνθησης-συρρίκνωσης των 50 μονάδων. Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για την πορεία της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα το 3ο τρίμηνο 2020.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athens_lockdown
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown Νο 2: Γιατί επιβάλλεται, τι σημαίνει για την οικονομία

Επικίνδυνες πιέσεις στο ΕΣΥ οδήγησαν την κυβέρνηση σε εσπευσμένες αποφάσεις. Καλύτερα προετοιμασμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις, βαρύ πλήγμα σε λιανεμπόριο και εστίαση. Σε διψήφιο ποσοστό οδηγείται η ύφεση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακό «μπόνους» 16 δισ. ευρώ με το σχέδιο «Βιομηχανία 4.0»

Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7 μονάδες θα φέρει, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θα απαιτηθεί χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε η οικονομία το σοκ από τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Επανήλθε στα «προ Daniel» επίπεδα το β' τρίμηνο του έτους ο δείκτης οικονομικού κλίματος, όπως σημειώνει η Eurobank. Θετικές ενδείξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του β' τριμήνου 2024, σημείο προβληματισμού οι εξαγωγές.