Φώτο: Shutterstock

Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Tην υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 6 kWp που εκκρεμεί ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η αγορά για τα οικιακά φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 6 kWp με την υπουργική απόφαση να μην έχει εκδοθεί παρά το γεγονός ότι σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Με το νόμο αυτό προβλέπεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργεια. Το metering όπως αλλιώς λέγεται ο συμψηφισμός της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια που παρέχεται πια από αρκετούς παρόχους κάνει τον καταναλωτή παραγωγό. Με άλλα λόγια μια οικογένεια μπορεί να τοποθετήσει στο σπίτι της ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη το οποίο θα παράγει ρεύμα που θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού σε ρεύμα. 

Αυτή η λειτουργία προβλέπει την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από "αυτοπαραγωγούς" για την κάλυψη ιδίων αναγκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το Φ/Β σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Με τη διαδικασία αυτή ο καταναλωτής – πλέον παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει σημαντική μείωση του κόστους για 25 χρόνια και απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος μέσα σε 8 χρόνια, ενώ μπορεί να πουλάει την επιπλέον παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο. Η τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στα 87 €/MWh, δηλαδή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα.

Το προηγούμενο πρόγραμμα που προέβλεπε συστήματα έως 10 kWp απευθυνόταν, και σε επαγγελματικούς καταναλωτές, έχει εκπνεύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι αν δεν υπάρχουν πρόσθετες καθυστερήσεις τότε το πρόγραμμα πιθανότατα θα βγει μέσα στο φθινόπωρο.

Πρόκειται για μία νέα αγορά που είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα επηρεάσει και την αγορά των ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα σε δέκα μεγάλες βρετανικές πόλεις, η εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων EffectiveHome.co.uk το metering αυξάνει και την ίδια την αξία του ακινήτου καθώς του εξασφαλίζει αυτάρκεια και μειώνει την ενεργειακή του σπατάλη. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα τα οικιακά φωτοβολταϊκά προσθέτουν στην αξία του σπιτιού περί τα 36.0000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει το υπουργείο Ενέργειας το νέο «χαράτσι» στις ΑΠΕ

Δεν συμφωνεί η γ.γ. του υπουργείου με τον Κωστή Χατζηδάκη για την επίσπευση της επιβολής χρεώσεων, ενώ το Μαξίμου δεν έχει αποφασίσει. Αντιδρούν οι ξένοι όμιλοι και προειδοποιούν για «πάγωμα» επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «πυρά» στο υπ. Ενέργειας για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Εδραία και τεκμηριωμένη πεποίθηση του Σ.Ε.Η.Α.Π.Ε αποτελεί ότι πηγή όλων των δεινών που ταλανίζουν τις Α.Π.Ε. τα τελευταία χρόνια, είναι η επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγοί ΑΠΕ: Δεν χρειαζόταν να χρεοκοπήσει ο ΕΛΑΠΕ για να σωθεί η ΔΕΗ

Νέα μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά καταρρίπτει την επιχειρηματολογία Χατζηδάκη ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που εκτίναξε στα ύψη το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ ήταν αναγκαία για να σωθεί η ΔΕΗ.