Φώτο: Shutterstock

Εξαιρούνται ενοίκια και μερίσματα από την εισφορά αλληλεγγύης

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό πως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα δοθούν τελικά 4 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ.

Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται για το 2021 θα αφορά και τα εισοδήματα του 2020 από μερίσματα αλλά και ενοίκια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο οι επιχειρήσεις.

«Η δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη θα εξακολουθεί να υφίσταται και το 2021, λόγω της πανδημίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η δημοσιονομική ευελιξία δε σημαίνει και δημοσιονομική χαλαρότητα.

Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι θα αφορά 26 μικρά ακριτικά νησιά, ενώ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έκανε γνωστό ότι θα δοθούν τελικά 4 δισ. ευρώ και όχι 3 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα για τα εξοπλιστικά τόνισε ότι «είμαστε σε θέση να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά θα καταβληθούν τα επόμενα 5-7 έτη.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το BD, η κατάργηση αφορά στα φετινά εισοδήματα και συνεπώς η ελάφρυνση θα φανεί στο εκκαθαριστικό της εφορίας το 2021.

Επίσης η εισφορά αναμένεται να καταργηθεί και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια, αλλά μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 18.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 13.000 θα πληρώσει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για τα 18.000 ευρώ αλλά θα απαλλαγεί για τις 13.000 ευρώ.

Το όφελος για φορολογούμενο με εισόδημα 17.000 ευρώ είναι 110 ευρώ για 20.000 ευρώ ανέρχεται σε 176 ευρώ και για 35.000 ευρώ η ελάφρυνση διαμορφώνεται στα 1.001 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) για να κερδίσουν τον συμψηφισμό του 30% των απωλειών με φορολογικές οφειλές. Στη σχετική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αρχές Αυγούστου η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς καταβολής μειωμένων ενοικίων, ενώ παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί λόγω των αυξημένων δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές δηλώσεις ακινήτων στην εφορία: Όσα θέλετε να ξέρετε

Με απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζονται οι νέες διαδικασίες για υποβολή μέσω email ή ταχυδρομείου όλων των δηλώσεων κατοχή ακινήτων, φόρου κληρονομιάς, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παιχνίδια.