ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Υπόμνημα αμφισβήτησης του νέου πτωχευτικού από τις τράπεζες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Για κινδύνους εμπλοκών από τις ατέλειες του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα προειδοποιήσει το υπ. Οικονομικών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μελέτη επιπτώσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. «Βέλη» από τον Π. Μυλωνά.

Αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο θα αναπτύσσονται όλες οι θέσεις και οι προβληματισμοί των τραπεζών για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα παραδώσει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπόμνημα θα καταγράφονται οι προβληματισμοί των τραπεζών για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και θα διατυπώνονται προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εμπλοκών και δυσλειτουργιών αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις του νόμου. Η επιχειρηματολογία των τραπεζών αναμένεται να υποστηριχθεί από ειδική μελέτη, την οποία διενεργεί η Deloitte, και η οποία θα αποτυπώνει τις δυνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων από την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Η impact analysis θα παραδοθεί στις τράπεζες μεθαύριο Παρασκευή και θα αποτυπώνει τις επιπτώσεις των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα καθώς και εναλλακτικά σενάρια αν υπάρξουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών.

Αν και οι τράπεζες, και ειδικά τα επιτελικά στελέχη τους, αποφεύγουν να επικρίνουν την κυβέρνηση ωστόσο είναι φανερό ότι μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν έχει σημειωθεί παραγωγική συνεργασία ακόμα και σε θέματα κρίσιμα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όπως ο πτωχευτικός κώδικας. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ή διαφωνία των τραπεζών με το νέο πλαίσιο, κάτι που δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily έχει αναφερθεί αναλυτικά στη διάσταση απόψεων κυβέρνησης – τραπεζών για τον πτωχευτικό.

Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην εξωδικαστική διαδικασία, τη λειτουργία τόσο της πλατφόρμας, όσο και του φορέα διαχείρισης ακινήτων που θα δημιουργηθεί (αποκτώντας ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών), την ανταπόκριση των δικαστηρίων στις απαιτήσεις του νόμου κ.α.

Π. Μυλωνάς: Πολύπλοκο το νέο πλαίσιο, κίνδυνος στρεβλώσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, άσκησε κριτική στο νέο πλαίσιο υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύπλοκο. «Θέλω να τονίσω», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, «ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται εύκολα και να είναι μέσα στα πλαίσιο δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, και ειδικότερα του δικαστικού συστήματος». Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι περίπλοκο γιατί συνδυάζει εξωδικαστικούς διακανονισμούς, πτωχευτικές διαδικασίες τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις και κοινωνική πολιτική.

«Απαιτεί δηλαδή τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και μιας πλατφόρμας και ενός αλγόριθμου για τον καθορισμό των αναδιαρθρώσεων, ενώ συγχρόνως εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων. Πιστεύω ότι πολλά από τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν και  η συνεργασία μας με τις αρχές σε αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί πολύ εποικοδομητική. Αλλά η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ένας νόμος που απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή του είναι πιθανό να στρεβλώσει τη συμπεριφορά του οφειλέτη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Μεγάλο προβληματισμό στους τραπεζικούς κύκλους προκάλεσαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ ευπαθών νοικοκυριών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες θα εξετάσουν αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλά επιτόκια και φέτος «βλέπουν» οι τράπεζες, αισθητές μειώσεις από το 2025

Μικρή αποκλιμάκωση του Euribor το τρέχον έτος και σημαντικότερη μείωση τη διετία 2025 - 2026 προβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις στα νέα επιχειρησιακά τους σχέδια. Στο 2,40% - 2,70% θα πέσει το Euribor 3μήνου το 2026.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναταράξεις σε τράπεζες - servicers από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Απροθυμία τραπεζικών στελεχών να εγκρίνουν δανειοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τον φόβο μελλοντικής αναζήτησης ευθυνών. Ανάλογη ανησυχία και σε servicers για ρυθμίσεις. Καθησυχάζει το υπ. Δικαιοσύνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.