Υπόμνημα αμφισβήτησης του νέου πτωχευτικού από τις τράπεζες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Για κινδύνους εμπλοκών από τις ατέλειες του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα προειδοποιήσει το υπ. Οικονομικών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μελέτη επιπτώσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. «Βέλη» από τον Π. Μυλωνά.

Αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο θα αναπτύσσονται όλες οι θέσεις και οι προβληματισμοί των τραπεζών για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα παραδώσει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπόμνημα θα καταγράφονται οι προβληματισμοί των τραπεζών για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και θα διατυπώνονται προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εμπλοκών και δυσλειτουργιών αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις του νόμου. Η επιχειρηματολογία των τραπεζών αναμένεται να υποστηριχθεί από ειδική μελέτη, την οποία διενεργεί η Deloitte, και η οποία θα αποτυπώνει τις δυνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων από την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Η impact analysis θα παραδοθεί στις τράπεζες μεθαύριο Παρασκευή και θα αποτυπώνει τις επιπτώσεις των αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα καθώς και εναλλακτικά σενάρια αν υπάρξουν τροποποιήσεις σύμφωνα με τις προτάσεις των τραπεζών.

Αν και οι τράπεζες, και ειδικά τα επιτελικά στελέχη τους, αποφεύγουν να επικρίνουν την κυβέρνηση ωστόσο είναι φανερό ότι μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν έχει σημειωθεί παραγωγική συνεργασία ακόμα και σε θέματα κρίσιμα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όπως ο πτωχευτικός κώδικας. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ή διαφωνία των τραπεζών με το νέο πλαίσιο, κάτι που δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily έχει αναφερθεί αναλυτικά στη διάσταση απόψεων κυβέρνησης – τραπεζών για τον πτωχευτικό.

Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στην εξωδικαστική διαδικασία, τη λειτουργία τόσο της πλατφόρμας, όσο και του φορέα διαχείρισης ακινήτων που θα δημιουργηθεί (αποκτώντας ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών), την ανταπόκριση των δικαστηρίων στις απαιτήσεις του νόμου κ.α.

Π. Μυλωνάς: Πολύπλοκο το νέο πλαίσιο, κίνδυνος στρεβλώσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, άσκησε κριτική στο νέο πλαίσιο υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύπλοκο. «Θέλω να τονίσω», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, «ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται εύκολα και να είναι μέσα στα πλαίσιο δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, και ειδικότερα του δικαστικού συστήματος». Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι περίπλοκο γιατί συνδυάζει εξωδικαστικούς διακανονισμούς, πτωχευτικές διαδικασίες τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις και κοινωνική πολιτική.

«Απαιτεί δηλαδή τη δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και μιας πλατφόρμας και ενός αλγόριθμου για τον καθορισμό των αναδιαρθρώσεων, ενώ συγχρόνως εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων. Πιστεύω ότι πολλά από τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν και  η συνεργασία μας με τις αρχές σε αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί πολύ εποικοδομητική. Αλλά η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ένας νόμος που απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή του είναι πιθανό να στρεβλώσει τη συμπεριφορά του οφειλέτη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Μεγάλο προβληματισμό στους τραπεζικούς κύκλους προκάλεσαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ ευπαθών νοικοκυριών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανακούφιση των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι «οι τράπεζες θα εξετάσουν αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bad bank: Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου της ΤτΕ

Στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταθέτει η Τρ. Ελλάδος τις επόμενες ημέρες το σχέδιό της. Θετικός ο Κλ. Ρέγκλινγκ, ποια στάση κρατούν η κυβέρνηση και οι συστημικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανάκριβα τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων - νοικοκυριών στην Ελλάδα

Στο 2,65% το μέσο επιτόκιο για μεγάλες επιχειρήσεις έναντι 1,2% στην ευρωζώνη. Χειρότερη η εικόνα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Κόκκινα» δάνεια και αναποτελεσματικός πτωχευτικός οι βασικές αιτίες για το χάσμα. Τι επισημαίνει η Έκθεση Πισσαρίδη.