ΓΔ: 932.96 2.15% Τζίρος: 88.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι κλάδοι «καίγονται» για ρευστό: Κενό χρηματοδότησης 33 δισ.

Ανάγκες ρευστότητας που φθάνουν στο 55% του τζίρου και είναι σε επικίνδυνο βαθμό ακάλυπτες έχει ο κλάδος της εστίασης, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής. Ακολουθούν ξενοδοχεία, μεταφορές και λιανεμπόριο.

Πρωτοφανείς ανάγκες ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας. Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, κατά μέσο όρο ο επιχειρηματικός τομέας της χώρας χρειάζεται ρευστότητα 33 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 15% του τζίρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις, της εστίασης και των ξενοδοχείων, οι ανάγκες φθάνουν το 55% και το 42% των πωλήσεων.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής, το κενό ρευστότητας στις επιχειρήσεις θα φθάσει σε αυτή την κρίση τα 33 δισ. ευρώ, με βάση ένα σενάριο συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 7,5% στο σύνολο του 2020, που οδηγεί σε μείωση τζίρου κατά 19% το 2020, δηλαδή περίπου κατά 50 δισ. ευρώ. Αυτή η πτώση θα περιορίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για το 84% του επιχειρηματικού τομέα, δημιουργώντας ένα κενό ρευστότητας της τάξης των 33 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, οι υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης παρουσιάζονται στον κλάδο του εμπορίου (12 δισ. ευρώ), ενώ οι πιο επείγουσες στην εστίαση (55% των πωλήσεων). Σε πίνακα της ίδιας μελέτης φαίνονται με αρκετά παραστατικό τρόπο οι μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους επιχειρηματικοί κλάδοι:

refstotita

Σε γενικές γραμμές, οι ανάγκες ρευστότητας αντιστοιχούν στο 15% των πωλήσεων και είναι ελεγχόμενες, αφού καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ίδιων των επιχειρήσεων, την κρατική στήριξη και τον τραπεζικό δανεισμό. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η γκρίζα περιοχή στις μπάρες, που αποτυπώνει το τελικό κενό ρευστότητας, είναι σχετικά μικρή για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κλάδος, η εστίαση, ο οποίος αντιμετωπίζει όχι μόνο μεγάλες ανάγκες ρευστότητας, στο 55% του τζίρου, αλλά έχει και ένα πολύ μεγάλο κενό (γκρίζα περιοχή), καθώς δεν επαρκούν στην περίπτωσή του τα «μαξιλάρια», η κρατική στήριξη και τα τραπεζικά δάνεια. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει ότι ο τομέας της εστίασης, που αποτελείται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με ασθενή οικονομική θέση και κακή πρόσβαση στις τράπεζες, είναι πολύ δύσκολο να αντέξει τις μεγάλες πιέσεις από τη μείωση τζίρου και είναι αναπόφευκτο να χαθούν πολλές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε αυτή την κρίση.

Τα ξενοδοχεία, παρότι είναι εκτεθειμένα στην ακραία πίεση που δημιουργεί η καθίζηση του τουρισμού και χρειάζονται ρευστότητα που αντιστοιχεί στο 42% του τζίρου τους, φαίνεται ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα την καλύψουν από τις τρεις βασικές πηγές (εσωτερικό «μαξιλάρι», κρατική στήριξη και τραπεζικά δάνεια). Στις μεταφορές και στο λιανεμπόριο, οι ανάγκες ρευστότητας είναι επίσης μεγάλες (26% και 20% του τζίρου, αντίστοιχα) και φαίνεται να υπάρχουν όχι ασήμαντα χρηματοδοτικά κενά (γκρίζα περιοχή του γραφήματος). Από τους υπόλοιπους κλάδους, το εμπόριο αυτοκινήτων φαίνεται να έχει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό.

Τι χρειάζεται για τη διάσωση των επιχειρήσεων

Οι αναλυτές της Εθνικής σημειώνουν ότι ως τώρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί κλείνουν το χάσμα ρευστότητας κατά περίπου 12 δισ. ευρώ: «Η έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων από την κυβέρνηση (όπως επιδοτήσεων εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους, καταβολής επιδομάτων για εργαζόμενους με  αναστολή συμβάσεων, επιδότηση επιτοκίων, αναστολή πληρωμών φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, βραχυπρόθεσμες ταμειακές διευκολύνεις), σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση των τραπεζών να «παγώσουν» την πληρωμή χρεολυσίων, περιόρισε το παραπάνω κενό κατά περίπου €12 δισ.».

Όμως, θα χρειασθούν και πρόσθετες, σημαντικές ενέσεις ρευστού. Όπως τονίζεται,

  • «Υποθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν το ½ του διαθέσιμου «ταμειακού μαξιλαριού» που έχουν (περίπου €6 δις), το εναπομείναν κενό ρευστότητας περιορίζεται στα €15,5 δις, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την αξιοποίηση των εγγυοδοτικών προγραμμάτων και των ΤΕΠΙΧ (€9 δις), την παροχή νέων δανείων και αναχρηματοδοτήσεων, καθώς και την πληρέστερη χρήση των πιστωτικών γραμμών».

Δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να προσφέρει ρευστότητα της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ, πέρα από τα 9 δισ. ευρώ που κατευθύνονται στις επιχειρήσεις μέσω των κρατικών προγραμμάτων (Εγγυοδοτικό, ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Το ερώτημα, όμως, είναι αν το κράτος και οι τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν αυτά τα χρηματοδοτικά κενά, ενώ το δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι αν θα επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για την πανδημία, ή θα οδηγηθούμε σε δεύτερο κύμα και νέο lockdown, που θα αύξαναν τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων του κράτους και των τραπεζών να τις καλύψουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έκπληξη από τις μικρομεσαίες: Πώς βγήκαν ισχυρές από την πανδημία

Μονοψήφια τα ποσοστά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, υψηλότερα μόνο σε ατομικές, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής. Κλειδί η κρατική στήριξη, «ποντάρουν» τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Στουρνάρα για τις μικρομεσαίες: Γιατί πρέπει να πάρουν δάνεια

«Δεν μπορούν να αγνοούνται οι ΜμΕ από τις τράπεζες, δεν πρέπει να δημιουργηθεί οικονομία δύο ταχυτήτων»: βαρυσήμαντη παρέμβαση από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη στο Business Daily.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» με εγγυημένα δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

Νέο πρόγραμμα με αυξημένες εγγυήσεις από το Δημόσιο που θα επιτρέψει να δοθούν δάνεια σε οικονομικά αδύναμες, μικρές επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή ένεση ρευστότητας 5,4 δισ. τον Αύγουστο στις επιχειρήσεις

Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και με εγγύηση κεφαλαίου, καθώς και ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγηθούν τον επόμενο μήνα. Έμφαση σε μικρές και τουριστικές επιχειρήσεις.
Skylakakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Τι άλλαξε για τη συμμετοχή των τραπεζών

Καταργείται με απόφαση Σκυλακάκη η υποχρέωση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον κατά 30% τα επενδυτικά σχέδια που θα υποστηριχθούν με τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ένα μήνα οι προσκλήσεις στους επενδυτές.