ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκρηξη καταθέσεων με την πανδημία: Τι έχουν μαζέψει οι Έλληνες

Εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των νοικοκυριών, καθώς ο φόβος για απώλεια εισοδημάτων οδηγεί τους πολίτες στη συσσώρευση ρευστότητας.

Μετρητά και μάλιστα σε καταθέσεις ανά πάσα στιγμή προσβάσιμες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματά τους αυξάνονται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. 

Ένας από τους βασικούς φόβους δεν είναι άλλος από το ενδεχόμενο να υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας ή μείωση των αποδοχών, καθώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, όσο και εάν το απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση. 

Αν και ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πρόσφατα ότι η οικονομία αντέχει μία νέα καραντίνα, οι πολίτες δεν φαίνεται να είναι και τόσο σίγουροι γι’ αυτό, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έφθασαν τον Αύγουστο στα 119.853 εκατ. ευρώ από 114.259 εκατ. που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 115.798 εκατ. τον Ιανουάριο του 2020. Με απλά λόγια οι συνολικές καταθέσεις (όψεως, ταμιευτηρίου και προθεσμιακές) έχουν αυξηθεί κατά 5,5 δισ. σε ετήσια βάση και κατά τέσσερα δισ. από την αρχή του έτους

Η αύξηση των καταθέσεων είναι μία τάση η οποία ξεκίνησε την τελευταία διετία, καθώς μετά το πέρας της κρίσης χρέους οι πολίτες άρχισαν εκ νέου να εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα, με την επέλαση της πανδημίας να καθιστά, όμως, τη συσσώρευσή τους κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τα επιμέρους δεδομένα των στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ότι οι Έλληνες επιλέγουν να τοποθετήσου τα χρήματά τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου. Σε ορίζοντα 12μηνου (Αύγουστος 2019 – Αύγουστος 2020) αυτού του είδους οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 7,5 δισ. ευρώ, ενώ στο 8μηνο κατά 4,9 δισ.  Πρόκειται για μια πορεία που έχει διττή αιτία. Από τη μία πλευρά ένας τραπεζικός λογαριασμός ταμιευτηρίου είναι άμεσα διαθέσιμος προς αναλήψεις. 

Την ίδια ώρα οι τράπεζες δεν προσφέρουν ικανοποιητικά επιτόκια για τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς διαθέτουν, πλέον, ικανοποιητική ρευστότητα και ως εκ τούτου δεν «καίγονται» για να προσελκύσουν μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο επιτόκιο για μία προθεσμιακή κατάθεση έτους ύψους 100.000 ευρώ είναι μόλις 0,4%, δηλαδή μηδαμινή για να έχεις «φυλακισμένα» τα κεφάλαιά σου. Η «αδιαφορία» των νοικοκυριών για τις προθεσμιακές καταθέσεις αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ στο διάστημα Αυγούστου 2019 – Αυγούστου 2020, ενώ στο 8μηνο η αποδυνάμωσή τους έφθασε στα 3,5 δισ. 

Η εικόνα στην Ευρώπη 

Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησαν και οι Ευρωπαίοι στο σύνολό τους και όχι μόνο οι παραδοσιακοί αποταμιευτές όπως οι Γερμανοί. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία αφορούν τον Αύγουστο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 45 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ετήσια άνοδο 7,5% . 

Εντυπωσιακή είναι, όμως, η άνοδος και για τις συνολικές καταθέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές των επιχειρήσεων, καθώς τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασαν τα 12 τρισ. ευρώ

Τα στοιχεία της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις ανησυχούν για το μέλλον, καθώς δεν γνωρίζουν εάν η διαφαινόμενη ανάκαμψη θα συνεχιστεί ή θα ανακοπεί εξαιτίας και της πανδημίας. 

Υπάρχουν, πάντως και οι αισιόδοξες φωνές, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η συσσώρευση τόσο μεγάλων κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς κυρίως από τους πολίτες θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία δεξαμενή που θα στηρίξει την ανάπτυξη. Όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές, εάν η πανδημία τιθασευτεί και οι πολίτες αισθανθούν εκ νέου περισσότερο ασφαλείς αλλά και σίγουροι ότι μπορούν να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους στα τρέχοντα επίπεδα, τότε το χρήμα… κάτω από το στρώμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο της κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις: Ανακάμπτουν αλλά απέχουν... έτη φωτός από τα προ κρίσης επίπεδα

Μπορεί την τελευταία διετία να έχει αυξηθεί θεαματικά ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων, ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν στα 164,75 δισ. έναντι 237,52 δισ. στο τέλος του 2009, παραμένουν δηλαδή -30,6% χαμηλότερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση καταθέσεων για τον ιδιωτικό τομέα, μείωση για το δημόσιο

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 1,4 δισ. ευρώ συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Τα μέτρα στήριξης ροκάνισαν τις καταθέσεις του Δημοσίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξαν τη στρόφιγγγα οι τράπεζες στις επιχειρήσεις: Ένεση 2 δισ. ευρώ

Μεγάλη αύξηση των ροών δανεισμού στις επιχειρήσεις κατά 1,859 δισ. ευρώ καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο, καθώς οι τράπεζες στήριξαν τον επιχειρηματικό τομέα ενόψει της κρίσης. Αξιοσημείωτη και η αύξηση των καταθέσεων.