ΓΔ: 1436.68 -0.83% Τζίρος: 68.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα «φέσια» θέτουν σε κίνδυνο μία στις τρεις επιχειρήσεις

Σοβαρό πρόβλημα οι καθυστερήσεις πληρωμών για το ένα τρίτο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Intrum. Δύο στις τρεις «έγραψαν» πιστωτικές ζημιές.

Τα «φέσια» απειλούν την αγορά καθώς η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αύξησε την πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις, ενώ παλεύουν να διατηρήσουν μια υγιή ταμειακή ροή εν μέσω πιθανής μείωσης των εσόδων. 

Σύμφωνα με έρευνα της Intrum, το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι οφειλέτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό που είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 25%. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις ταμειακές ροές, καθώς το 66% διαπίστωσε αύξηση στις πιστωτικές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 σε ποσοστό που επίσης είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Οι εκπρόθεσμες πληρωμές αποτελούν τη βασικότερη απειλή για την επιβίωση της επιχείρησής τους δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων σε ΜμΕ και το 62% σε μεγάλες εταιρίες. Το 35% των επιχειρήσεων να χαρακτηρίζει ως αυξανόμενο τον κίνδυνο των εκπρόθεσμων πληρωμών, ενώ ως μεγαλύτερα προβλήματα αναδεικνύονται οι ασυνεπείς οφειλέτες σε ποσοστό 76% και οι πιστωτικές απώλειες με 78%.

Προκλήσεις για τις επιχειρήσεις

Ο κίνδυνος εκπρόθεσμων πληρωμών στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι οφειλέτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, χωρίς κανείς να ξέρει αν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Χαρακτηριστικά το 53%των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι οι οφειλέτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις πληρωμές τους κατά το επόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «ομηρία» καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας, όμως οι πελάτες ζητούν να παραταθούν οι χρόνοι αποπληρωμής εξαιτίας της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά το 64% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί μεταγενέστερους χρόνους αποπληρωμής από ό,τι επιθυμεί, επειδή δεν ήθελε να επηρεαστούν οι σχέσεις με τους πελάτες και το 48% για να αποφύγει τον κίνδυνο πτώχευσης. Παράλληλα, το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν αποδεχθεί πιο μακροπρόθεσμους όρους πληρωμής από αυτούς που θα επιθυμούσαν από μια μεγάλη / πολυεθνική εταιρία, ενώ την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 43%. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις εκκλήσεις των πελατών για μεγαλύτερους χρόνους πληρωμής και, έτσι, το 53% θα κάνει προσφορά έκπτωσης ως εναλλακτική λύση. Το 42% θα κάνει προσφορά αναθεωρημένων όρων πληρωμής ενώ το 46% θα αποδεχθεί μεγαλύτερους χρόνους πληρωμής αλλά με προσθήκη επιπλέον χρέωσης.

Δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία

Οι συνέπειες των εκπρόθεσμων πληρωμών είναι ανησυχητικές, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μικρότερα αποθεματικά και βασίζονται στην σταθερή ταμειακή ροή. Σύμφωνα με την έρευνα, με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης και των εσόδων εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα καταγράφεται σημαντικό πλήγμα και στην ανάπτυξη εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμών καθώς το 64% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι με τις ταχύτερες πληρωμές θα μπορούσαν να επενδύσουν σε ανάπτυξη των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ενώ το 54% θα προχωρούσε σε πρόσληψη νέων εργαζόμενων.

Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση ιστορικών διαστάσεων ενώ καμία επιχείρηση δεν θα μπορούσε να προβλέψει την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Για το 2020 το 23% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης και το 32% ότι θα βρεθεί σε ύφεση στο επόμενο έτος. Παράλληλα το 24% των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι η χώρα βρίσκεται ήδη είτε θα βρεθεί σε ύφεση εντός 5 ετών εκτιμούν πως αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυνατούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Όπως επισημαίνει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το 87% των επιχειρήσεων εμφανίζει οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες. Μεγάλο αγκάθι τα επιτόκια και οι προσαυξήσεις αλλά και ο αριθμός δόσεων αποπληρωμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης

Από την 1η Ιουνίου 2021 μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τρεις ταχύτητες κινούνται τα ενοίκια των γραφείων και το 2024

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία είναι περιζήτητα.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Θεοχάρης: Η καταληκτική ημερομηνία για τις ρυθμίσεις οφειλών

«Εξορθολογίζουμε το σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, ο οποίος να διαμαρτυρηθεί ότι πχ "εγώ είχα δώσει κάποια χρήματα, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν στη ρύθμιση"» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.