ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκτίναξη δημοσίων επενδύσεων στα 9,5 δισ. έφερε η πανδημία

Συνεχής η αύξηση φέτος στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2021 έρχονται ενισχύσεις με 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα ύψη έχει εκτινάξει η πανδημία τις επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 9,5 δισ. ευρώ φέτος. Το 2021, ο προϋπολογισμός επιστρέφει στις ίδιες επενδυτικές δαπάνες που είχαν προγραμματισθεί και για φέτος, όμως το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι θα λάβει η χώρα περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προαναγγέλεται η κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες φέτος αυξάνονται συνεχώς για να αντιμετωπισθούν οι νέες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι:

  • Ο αρχικός Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 ανερχόταν σε 6.000 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 750 εκατ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους.
  • Τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε συμπληρωματικός Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον οποίο τα παραπάνω όρια δαπάνης αυξήθηκαν σε 7.000 εκατ. ευρώ για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 1.000 εκατ. ευρώ για το εθνικό σκέλος.
  • Τελικά για το 2020, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και συγχρόνως να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει στο ΠΔΕ 7.500 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και 2.021 εκατ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους, διαμορφώνοντας το συνολικό εκτιμώ-μενο όριο δαπάνης του ΠΔΕ σε 9.521 εκατ. ευρώ.
  • Προς τον σκοπό αυτό επίκειται η άμεση κατάθεση νέου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για ψήφιση από τη Βουλή.

Για το 2021, η κυβέρνηση επιστρέφει στους ίδιους στόχους που είχαν προ πανδημίας για το ΠΔΕ, προβλέποντας συνολική δαπάνη 6,75 δισ. ευρώ. «Για το έτος 2021 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6.750 εκατ. ευρώ, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6.000 εκατ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ε-θνικούς πόρους, ύψους 750 εκατ. ευρώ», σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Και τονίζεται ότι «σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2021 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), της δημιουργίας απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, των έργων υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις του Κρά-τους που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναπτυξιακές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής προστασίας, εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επενδυτικών νόμων και καλύπτονται έκτακτες ανάγκες, όπως η αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον ορθό προγραμματισμό και τη στόχευ-ση με βασικότερο εργαλείο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών. Στην κατεύθυνση αυτή, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, με το οποίο οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι και διαδικασίες για την έγκριση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, παρακολούθηση και τον έλεγχο του ΠΔΕ - στα πρότυπα των αντίστοιχων συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων -πρόκειται να υιοθετηθούν για τα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους».

Για τα έργα που χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απορροφηθούν επιδοτήσεις ύψους 2,635 δισ. ευρώ το 2021. Έτσι, ανεβαίνει η συνολικό δημόσια επενδυτική δαπάνη στα 9,385 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο ύψος των κονδυλιών που θα διαθέσει το 2020 το Δημόσιο για επενδύσεις.

   η δέσμη μέτρων του επιδοτούμενου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2.635 εκατ. ευρώ και

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση - ματ για τον δανεισμό του κράτους, ώθηση στα ελληνικά assets

Τι σημαίνει η... κοσμοσυρροή επενδυτών στη χθεσινή έκδοση 10ετών ομολόγων. Με 21,9 δισ., οι επενδυτές «ψήφισαν» υπέρ των προοπτικών της οικονομίας σε μια δύσκολη χρονιά. Εξαλείφεται ο κίνδυνος για τον δανεισμό του κράτους φέτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερπλεόνασμα 560 εκατ. το 2019 με υποεκτέλεση επενδύσεων

Η κυβέρνηση ξεπέρασε και πάλι το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, διαπιστώνει σημαντικές ποιοτικές βελτιώσεις στην εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική «ένεση» 1,2 δισ. θα εγκρίνει το Eurogroup

Αισιοδοξία του Χρ. Σταϊκούρα ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες» για να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις από τις επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, βελτιώνοντας έμμεσα και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε το outloook η S&P, η Ελλάδα έτοιμη για επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος τονίζει την ευχάριστη έκπληξη από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκτιμά ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα στοιχεία που «είδε» ο οίκος S&P και η προσδοκία αλλαγής στο outlook

Το σενάριο αλλαγής στο outlook της ελληνικής βαθμολογίας από σταθερό σε θετικό ενισχύεται μετά την παρουσίαση σημαντικά βελτιωμένης οικονομικής και δημοσιονομικής εικόνας. Τα 28 τρισ. των επενδυτών και τα 13 χρόνια της χώρας στην... έρημο.
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελληνικοί όμιλοι στη Ρωσία: Ποιοι έφυγαν και ποιοι κάνουν δουλειές

Τι αποκαλύπτει η λίστα του πανεπιστημίου Yale για 11 ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους: Μόνο δύο διέκοψαν εντελώς τις δουλειές τους στη Ρωσία. Έφυγαν πάνω από 1.000 όμιλοι με έσοδα που αντιστοιχούν στο 35% του ρωσικού ΑΕΠ.