ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για μπαταχτσήδες εργοδότες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Με όλο του το οπλοστάσιο το υπ. Εργασίας ετοιμάζεται να χτυπήσει όσους επιχειρηματίες «φεσώνουν» το ασφαλιστικό σύστημα. Άκρως... επώδυνη η απαγόρευση υποβολής Περιοδικής Δήλωσης.

Σειρά μέτρων παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να «βάλει στη γωνία» τους μπαταχτσήδες εργοδότες. Το… σαφάρι στο οποίο έχουν επιδοθεί στην οδό Σταδίου 29, έχει ως στόχο όσους κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση φεσώνουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τα έσοδα που καρπώνονται από τις επιχειρήσεις τους.

Τα χτυπήματα είναι διαδοχικά: Δεν είναι μόνο η αύξηση των ελέγχων που γίνεται από τους επιθεωρητές του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ. Δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις που θεσμοθετούνται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Είναι και τα «ηλεκτρονικά χτυπήματα» που θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά ολοένα και περισσότερο στους εργοδότες που κλέβουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το μέτρο της απαγόρευσης της υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) με ηλεκτρονικό τρόπο, είναι πολύ πιο σκληρό και πολύ πιο αποδοτικό από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, εκτιμούν στο υπ. Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), γνωρίζουν ότι όταν το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά, προ τετραετίας, είχε προκαλέσει πάταγο. Υπήρχαν μαρτυρίες για εργοδότες, που κατέληγαν «κλαίγοντας και σε απόγνωση» έξω από τα τμήματα του ΚΕΑΟ, εκλιπαρώντας για να πετύχουν να γίνει δεκτή η ΑΠΔ τους.

Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εργοδότες αυτοί επέλεγαν να «πληρώσουν όσο – όσο» για να πετύχουν να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Έτσι, το ΚΕΑΟ κατάφερνε να αυξήσει τα έσοδά του. Οι εργοδότες πετύχαιναν να πάρουν πίσω το δικαίωμα στην ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ, που για την επιχείρησή τους (πχ εμπορικά καταστήματα ή εστιατόρια), ήταν ζωτικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή γνωστοποίηση των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Έρχονται σε μια περίοδο που αναμένεται να ψηφιστούν μια σειρά από διατάξεις, οι οποίες «σφίγγουν και άλλο τον κλοιό» γύρω από τους… επιτήδειους εργοδότες. Έτσι, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στέλνει το μήνυμα να συμμορφωθούν σε σχέση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται, διαφορετικά… έρχεται έλεγχος.

Ποιες είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται

Αδήλωτη εργασία: Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, μειώνεται στα 2.000 ευρώ, εάν εντός δεκαημέρου από την επιβολή του, ο εργοδότης προχωρήσει σε πρόσληψη του εργαζομένου, με όρους πλήρους απασχόλησης και διάρκειας 12 μηνών. Εάν πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον επισιτισμό, η πρόσληψη μπορεί να είναι τρίμηνης διάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το πρόστιμο θα αυξηθεί στις 5.000 ευρώ.

Υποδηλωμένη εργασία: Στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας τους, επιβάλλεται αύξηση 12% ως υπερωρία. Απαγορεύεται οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, να δουλεύουν πάνω από το προκαθορισμένο, πλήρες ωράριο, σύμφωνα με τη σύμβασή τους (πχ οκτάωρο).

Μητρώο: Δημιουργείται μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων, στο οποίο θα εγγράφονται όσες έχουν εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα χάνουν στο μέλλον, το δικαίωμα για να έχουν συμμετοχή σε φορολογικές ή ασφαλιστικές ελαφρύνσεις.

Πλήρης απασχόληση: Μειώνεται έως το 2023, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, το κόστος για την ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Σε πρώτη φάση, τον Ιούνιο του 2020, θα αρχίσει η μείωση, κατά 1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην ασφαλιστική ενημερότητα

Βεβαίωση θα χρειάζονται και οι διαχειριστές ΙΚΕ για αγοραπωλησίες ακινήτων. Απαλλάσσονται οι οικοπεδούχοι σε αντιπαροχή. Διευκολύνονται ατομικές επιχειρήσεις και όσοι οφείλουν φόρους και εισφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στη δημοσιότητα η έκθεση «Ήλιος» για τις συντάξεις, στα 724 ευρώ η μέση σύνταξη

«Όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, συνεχίζουμε την έκδοση και τη σταθερή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζοντας ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωσε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εικονική ημερομηνία η αναστολή χιλιάδων συμβάσεων εργασίας

Το σύστημα Εργάνη δεν επιτρέπει δήλωση της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής συμβάσεων και οι εργοδότες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Τι προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο για λύση.
state_pension
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επικριτές του νέου ασφαλιστικού: Μόνιμη λύση ή χαμένη ευκαιρία;

Κορυφαίοι ειδικοί, όπως ο Πλ. Τήνιος και ο Μ. Νεκτάριος, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκούν σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του συστήματος.