ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 7,5% το 2021

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έχει στόχο να στηρίξει μία βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη αλλά και να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Βασικός στόχος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους είναι όχι μόνο η οικονομία να κατορθώσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους του 2020, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη, όπως υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, που θέτει τις βάσεις, αρχικά, για ταχεία ανάκαμψη και, στη συνέχεια, μετά το πέρας της πανδημίας, για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». 

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 8,2% στο τρέχον έτος και ανάκαμψη με ρυθμό 7,5% το 2021, με στήριξη από τη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι απόλυτα ρεαλιστική, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφράσει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό ως απόλυτα ρεαλιστικό ως προς τους στόχους του και κυρίως φιλικό προς την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας. 

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι προτεραιότητές του «εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και τη στήριξη της περιφέρειας. Και όλα αυτά σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στοχεύουν στην εξάλειψη του επενδυτικού κενού στη χώρα μας». 

Ακολούθως αναφέρθηκε στα βήματα που επιτυγχάνονται μέσω του προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις καθώς: 

  • Αναμορφώθηκε η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% και υπάρχει αύξηση του αφορολόγητου για κάθε τέκνο.
  • Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
  • Απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι μικρών, ακριτικών νησιών.
  • Μειώθηκε ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, από το 28% στο 24%.
  • Μειώθηκε η φορολογία διανεμόμενων κερδών, από το 10% στο 5%.
  • Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης. 
  • Υπήρξε αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Υπάρχει παροχή ισχυρού φορολογικού κινήτρου ισχυρό για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. 
  • Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Θεσπίζονται επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επιπρόσθετα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν με εντονότερο ρυθμό το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «μαξιλάρι» 1 δισ. ο προϋπολογισμός για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Ξεπερνά τα 4,6 δισ. το κόστος των μέτρων στήριξης του 2022, ενώ η κυβέρνηση «βάζει στην άκρη» πρόσθετα κονδύλια για το 2023. Αναθεωρούνται τα δημοσιονομικά μεγέθη, στόχος πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 1,1%. Ανάπτυξη 2,1% τον επόμενο χρόνο.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο για μέτρα στήριξης

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς η ικανοποιητική πορεία των εσόδων ανοίγει δημοσιονομικό χώρο. Πληροφορίες για πρόσθετη δαπάνη 2 δισ. Τι είπε για fuel pass και επίδομα θέρμανσης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έξοδος από την εποπτεία το 2022 - επενδυτική βαθμίδα το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με αυτό το προσχέδιο υλοποιείται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 42,7 δισ., κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία.