ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΤΑΙΠΕΔ

Τρεις στην αναμέτρηση για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου

Ανακοινώθηκαν τα τρία επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Τρία είναι τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

  1. CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) -  MAISON GROUP  
  2. ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
  3. ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Όπως έγραφε το BD, η σύσταση των σχημάτων αυτών προέκυψε μετά από αλλαγές της τελευταίας στιγμή. Έτσι μετά από την απόφαση της γαλλικής Storengy (Engie) να μην κατέβει τελικά στο διαγωνισμό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμφώνησε να κατέβει στο διαγωνισμό με τον ΔΕΣΦΑ και όχι με την Energean, όπως σχεδίαζε αρχικά. 

Από την άλλη, ο προηγούμενος εταίρος της για τον διαγωνισμό, η Energean συνήψε συμμαχία με την East Gas. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για τη συνέχιση της παρουσίας της Energean στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί υποδομή στρατηγικής σημασίας και για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα διακινείται μέσω της Αλεξανδρούπολης, όπου θα λειτουργήσει ο σταθμός αεριοποίησης.

Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φράνσις Φάνον, αρμόδιου για τους Eνεργειακούς Πόρους στην Καβάλα, μαζί με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη,  έγινε ενημέρωση για την πρόταση της Energean για την Υπόγεια Αποθήκη, την οποία παρουσίασαν ο κ. Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής, ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος και ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Διευθυντής Εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας με ποσοστό σχεδόν 20% είναι το μεγάλο αμερικανικό fund ThirdPoint, είχε επισκεφθεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο τότε υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μαρκ Μενέζες, ενώ ακριβώς δύο χρόνια πιο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 2016, τις εγκαταστάσεις είχαν επισκεφθεί στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής την τότε Γενική Πρόξενο κ. Ρεμπέκα Φονγκ.

Άλλωστε η Energean ήταν εκείνη που παρουσίασε (το 2011) την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο (PCI) έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και θεωρείται ως κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά. 

Η Ελλάδα ως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Συζήτηση για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η αίτηση της κοινοπραξίας VINCI Highways - VINCI Concessions - Μυτιληναίος Α.Ε. - Mobility Partner η οποία έχει καταθέσει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά στον επίμαχο διαγωνισμό - κατά της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικές βιομηχανίες έτοιμες να αποθηκεύσουν διοξείδιο του άνθρακα

Η υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα στην περιοχή του Πρίνου (διαφορετικό από εκείνο που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε αποθήκη φυσικού αερίου / υδρογόνου) είναι το πρώτο αδειοδοτημένο έργο αποθήκευσης CO2 στη χώρα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθήκη αερίου Καβάλας: Σχεδιασμός ΤΑΙΠΕΔ και για υδρογόνο

Ολοκληρώθηκε χωρίς υποβολή προσφορών ο διαγωνισμός, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναφέρει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο για δυνατότητα αποθήκευσης υδρογόνου στοχεύοντας στη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REPowerEU.