ΓΔ: 893.32 -0.05% Τζίρος: 30.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μαγνήτης» η ελληνική golden visa μετά το σκάνδαλο στην Κύπρο

Βρετανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι επενδυτές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μετά την κατάργηση του προγράμματος της Κύπρου για λόγους διαφθοράς.

Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες αποτελούν την επόμενη «δεξαμενή» υποψήφιων επενδυτών για τα προγράμματα Golden Visa, που έχουν στηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, με στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Η πρόσφατη απόφαση της Κύπρου να καταργήσει το εξαιρετικά προσοδοφόρο αλλά και αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της, έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά επενδυτικής «μετανάστευσης», καθώς Ρώσσοι και εσχάτως και Βρετανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, έχουν υποχρεωθεί να στραφούν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Astons, εξειδικευμένη εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης, το τελευταίο δίμηνο κι εν όψει της εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε., καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας κατά 20%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση προς το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου άγγιζε το 50%. Με δεδομένη την πρόσφατη κατάργησή του για λόγους διαφθοράς, η Astons εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για πολλούς Βρετανούς επενδυτές, καθώς όχι μόνο προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά επιπλέον έχει ενισχύσει και την φήμη της ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανολογείται ότι αρκετοί Βρετανοί πολίτες που είχαν ως πρώτη τους επιλογή την Κύπρο, τώρα θα μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ελληνικό πρόγραμμα προσφέρει την δυνατότητα λήψης πενταετούς άδειας διαμονής, μέσω της απόκτησης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Συνολικά έχουν εκδοθεί 7.903 άδειες, που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2 δις ευρώ επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Στόχος της κυβέρνησης όμως, είναι να διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές των ενδιαφερόμενων. Έτσι, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, που θα επιτρέπει την λήψη άδειας παραμονής, εφόσον επενδυθούν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομόλογα ή μετοχές, ή απλώς μεταφερθούν ως καταθέσεις σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Εκτίμηση των στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, μόλις λήξει η πανδημία, κάτι που επιβεβαιώνουν και φορείς της κτηματαγοράς, καθώς πρόκειται για μια διεθνή τάση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Astons, εύποροι Αμερικανοί έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε χώρες της Καραϊβικής, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφουν επίσης τα προγράμματα χωρών, όπως η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Καμπότζη! Σε ορισμένες περιπτώσεις, κίνητρο των ενδιαφερόμενων είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιοχές, όπου επικρατεί καλοκαίρι, όταν στην χώρα καταγωγής τους, είναι χειμώνας. Σε άλλες περιπτώσεις, αναζητείται πρόσβαση και σε φορολογικά προνόμια, που συνδέονται με την απόκτηση Golden Visa.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Astons, Άρθουρ Σαρκισιάν, «δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ζήτηση και οι επενδύσεις που θα κατευθύνονταν προς την Κύπρο, τώρα κινούνται προς άλλους προορισμούς». Σύμφωνα με την Astons, αυτήν την στιγμή υπάρχουν 20 παγκόσμιοι προορισμοί, οι οποίοι προσφέρουν θερμότερο κλίμα, σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο και διαθέτουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, με λήψη άδειας διαμονής, ή ακόμα και υπηκοότητας, επενδύοντας από μόλις 13.000 ευρώ, στην περίπτωση της Ταϊλάνδης και μέχρι 4,3 εκατ. ευρώ στα νησιά Μπαρμπέιντος. Όπως αναφέρει η Astons, στην Καραϊβική, η ζήτηση για τέτοια προγράμματα έχει αυξηθεί κατά 300% από Αμερικανούς επενδυτές, ως αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής αστάθειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα εν λόγω προγράμματα καταγράφουν σημαντική ζήτηση και από άλλους επενδυτές, όπως Ιταλούς, Γάλλους, Κινέζους, Ρώσους και Νοτιοαφρικανούς.

Το δέλεαρ του χαμηλού κόστους και του εξωτικού προορισμού που προσφέρει και υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων. Σε νησιά της Καραϊβικής, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Δομίνικα και η Σάντα Λουτσία, απαιτούνται μόλις 86.000 ευρώ για να αποκτήσει κανείς Golden Visa, ενώ η υπηκοότητα εξασφαλίζεται με μόλις 76 – 137 ημέρες παραμονής, ανάλογα με το νησί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xi jinping-china-kina
ΔΙΕΘΝΗ

Το «μακρύ χέρι» του ΚΚ Κίνας στις διεθνείς business και... ο Πειραιάς

Υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τσινπίνγκ το Πεκίνο δεν ελέγχει μόνο τις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιωτικές με μεγάλη εμβέλεια στην παγκόσμια οικονομία. Πώς έγινε ο Πειραιάς μέσω της Cosco σημείο... απόβασης στην Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάτωσε» στην Ελλάδα η golden visa, πηγαίνει καλά στην Πορτογαλία

Ξεπέρασε το 95% πέρυσι η έκδοση νέων αδειών σε ξένους αγοραστές ακινήτων, ενώ στην Πορτογαλία οι απώλειες ήταν ελάχιστες και έχει πετύχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη προσέλκυση κεφαλαίων με λιγότερες άδειες.