ΓΔ: 1431.67 0.79% Τζίρος: 4.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μαγνήτης» η ελληνική golden visa μετά το σκάνδαλο στην Κύπρο

Βρετανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι επενδυτές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μετά την κατάργηση του προγράμματος της Κύπρου για λόγους διαφθοράς.

Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες αποτελούν την επόμενη «δεξαμενή» υποψήφιων επενδυτών για τα προγράμματα Golden Visa, που έχουν στηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, με στόχο να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Η πρόσφατη απόφαση της Κύπρου να καταργήσει το εξαιρετικά προσοδοφόρο αλλά και αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της, έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά επενδυτικής «μετανάστευσης», καθώς Ρώσσοι και εσχάτως και Βρετανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, έχουν υποχρεωθεί να στραφούν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Astons, εξειδικευμένη εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης, το τελευταίο δίμηνο κι εν όψει της εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την Ε.Ε., καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας κατά 20%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση προς το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου άγγιζε το 50%. Με δεδομένη την πρόσφατη κατάργησή του για λόγους διαφθοράς, η Astons εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για πολλούς Βρετανούς επενδυτές, καθώς όχι μόνο προσφέρει εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά επιπλέον έχει ενισχύσει και την φήμη της ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανολογείται ότι αρκετοί Βρετανοί πολίτες που είχαν ως πρώτη τους επιλογή την Κύπρο, τώρα θα μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ελληνικό πρόγραμμα προσφέρει την δυνατότητα λήψης πενταετούς άδειας διαμονής, μέσω της απόκτησης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Συνολικά έχουν εκδοθεί 7.903 άδειες, που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 2 δις ευρώ επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Στόχος της κυβέρνησης όμως, είναι να διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές των ενδιαφερόμενων. Έτσι, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, που θα επιτρέπει την λήψη άδειας παραμονής, εφόσον επενδυθούν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομόλογα ή μετοχές, ή απλώς μεταφερθούν ως καταθέσεις σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Εκτίμηση των στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, μόλις λήξει η πανδημία, κάτι που επιβεβαιώνουν και φορείς της κτηματαγοράς, καθώς πρόκειται για μια διεθνή τάση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Astons, εύποροι Αμερικανοί έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε χώρες της Καραϊβικής, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφουν επίσης τα προγράμματα χωρών, όπως η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Καμπότζη! Σε ορισμένες περιπτώσεις, κίνητρο των ενδιαφερόμενων είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιοχές, όπου επικρατεί καλοκαίρι, όταν στην χώρα καταγωγής τους, είναι χειμώνας. Σε άλλες περιπτώσεις, αναζητείται πρόσβαση και σε φορολογικά προνόμια, που συνδέονται με την απόκτηση Golden Visa.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Astons, Άρθουρ Σαρκισιάν, «δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ζήτηση και οι επενδύσεις που θα κατευθύνονταν προς την Κύπρο, τώρα κινούνται προς άλλους προορισμούς». Σύμφωνα με την Astons, αυτήν την στιγμή υπάρχουν 20 παγκόσμιοι προορισμοί, οι οποίοι προσφέρουν θερμότερο κλίμα, σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο και διαθέτουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, με λήψη άδειας διαμονής, ή ακόμα και υπηκοότητας, επενδύοντας από μόλις 13.000 ευρώ, στην περίπτωση της Ταϊλάνδης και μέχρι 4,3 εκατ. ευρώ στα νησιά Μπαρμπέιντος. Όπως αναφέρει η Astons, στην Καραϊβική, η ζήτηση για τέτοια προγράμματα έχει αυξηθεί κατά 300% από Αμερικανούς επενδυτές, ως αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής αστάθειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα εν λόγω προγράμματα καταγράφουν σημαντική ζήτηση και από άλλους επενδυτές, όπως Ιταλούς, Γάλλους, Κινέζους, Ρώσους και Νοτιοαφρικανούς.

Το δέλεαρ του χαμηλού κόστους και του εξωτικού προορισμού που προσφέρει και υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων. Σε νησιά της Καραϊβικής, όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Δομίνικα και η Σάντα Λουτσία, απαιτούνται μόλις 86.000 ευρώ για να αποκτήσει κανείς Golden Visa, ενώ η υπηκοότητα εξασφαλίζεται με μόλις 76 – 137 ημέρες παραμονής, ανάλογα με το νησί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην Ελλάδα, κλείνουν τις πόρτες Πορτογαλία - Ιρλανδία

Κινέζοι το μεγαλύτερο ποσοστών αυτών που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω προγραμμάτων. Για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 60% των θεωρήσεων στη 10ετία και φθάνουν στο 90% στην Ιρλανδία.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Φρένο στις ξένες επενδύσεις φέρνουν οι αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνουν ότι η Χρυσή Βίζα έχει ελάχιστη συμβολή στην αύξηση τιμών κατοικιών.
yemen
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Τουλάχιστον 12 στόχοι των ανταρτών Χούθι επλήγησαν από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποίησε και για άλλες επιθέσεις αν χρειαστεί. Πάνω από 2% η άνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού.