ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα ένεση φθηνού χρήματος με Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Η παροχή ρευστότητας στην αγορά θα γίνει με βάση τον τζίρο του Δεκεμβρίου και μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, εάν δεν επανέλθει η κανονικότητα στις γιορτές. Τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις του τέταρτου κύκλου.

Άλλο ένα μεγάλο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, τον έκτο κατά σειρά, ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του 2021, ενώ ήδη «ζεσταίνονται» οι μηχανές για τον τέταρτο και τον πέμπτο κύκλο του προγράμματος, που εκτιμάται ότι θα έχουν προσφέρει ρευστότητα άνω των 1,7 δισ. ευρώ στην αγορά ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον έκτο κύκλο του επιτυχημένου προγράμματος παροχής ρευστότητας, που βρίσκεται «στα σκαριά», η κυβέρνηση είναι πιθανό να ανεβάσει το συνολικό ποσό πολύ υψηλότερα από το 1 δισ. ευρώ του τέταρτου κύκλου και τα 700 - 750 εκατ. ευρώ του πέμπτου κύκλου, καθώς το lockdown του Νοεμβρίου, που δεν αποκλείεται να παραταθεί και μέσα στον Δεκέμβριο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Πολύ περισσότερο, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για μια σχετική επάνοδο στην κανονικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών, ώστε να μη χαθεί μεγάλο μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου, που υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 θα υπολογισθεί με βάση και τον τζίρο του Δεκεμβρίου, ο οποίος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει χαρακτηριστικά «κανονικότητας», το ποσό που θα διανεμηθεί από το υπ. Οικονομικών είναι πιθανό να ξεπεράσει και το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό που θα διανεμηθεί το 50% θα είναι και πάλι με τη μορφή επιδότησης, δηλαδή δεν θα απαιτείται η επιστροφή του.

Αρχίζουν οι αιτήσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση - πρόσκληση για αιτήσεις ενδιαφέροντος για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, ώστε να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπ. Οικονομικών, δίνεται έμφαση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Αυτές δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους και θα λάβουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Σάββατο, πριν αποφασισθεί το νέο γενικό lockdown,

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
  • Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
  • Και στις δύο καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις (σ.σ.: δηλαδή όσες έκαναν έναρξη μέσα στο 2020).
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη για την Επιστρεπτέα, ως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, εκταμιεύσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δικαίωμα συμμετοχής σε όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, κριτήριο ο τζίρος α' τριμήνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για φθηνά δάνεια: Τι θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Θέμα ημερών η εκταμίευση 1,5 δισ. από τον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ τον Νοέμβριο αρχίζει ο τέταρτος. Έρχονται δάνεια από Ταμείο Εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναλυτές τονίζουν, πάντως, ότι είναι μικρή η στήριξη ρευστότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κληρώνει» για τα φθηνά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής

Λήγει αύριο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και εκδίδεται η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο. Παροχή ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται νέος κύκλος τον Νοέμβριο με 600 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν επιστρεπτέα προκαταβολή: Ως τις 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις θα λάβουν φθηνά δάνεια 1,2 δισ. από το υπ. Οικονομικών. Δικαίωμα ενίσχυσης έχουν υπό όρους και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι προβληματικές. Όλη η απόφαση.