ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Οι εισηγμένες μπροστά στην πανδημία: Πώς επηρεάζονται τα αποτελέσματα

Τι απάντησαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι εταιρείες, ποιες επηρεάζονται και ποιες αντέχουν. Τι εκτιμά για επτά εταιρείες η Pantelakis Securities.

Σημαντική παρουσιάζεται η επίδραση της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα και τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, τόσο κατά το α' εξάμηνο του έτους με την εφαρμογή lockdown, όσο και στο σύνολο του έτους. Μπορεί οι οι επιχειρήσεις είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το δεύτερο lockdown του 2020 ωστόσο οι περισσότερες δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακόμα το μέγεθος της επίδρασης της πανδημίας στο δ' τρίμηνο του έτους, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετική επιστολή της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Σαφώς μεγάλη σημασία έχει και ο κλάδος δραστηριότητας μίας επιχείρησης, με την Pantelakis Securities να εξετάζει σε report της τις προοπτικές αλλά και τις «αντοχές» επτά εισηγμένων εταιρειών. Ξεκινώντας με τον ΟΠΑΠ η Pantelakis τονίζει ότι οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα περιορισμού των τριών εβδομάδων θα είναι λιγότερο «επιθετικές» σε σύγκριση με την προηγούμενη άνοιξη, καθώς η διάρκειά τους είναι πιο περιορισμένη και δεν θα υπάρξει αναβολή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη ενώ ο ΟΠΑΠ έχει φροντίσει να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού του στην online εταιρεία Stoiximan (στο 69% από 37,5%, ενώ σύντομα αυτό θα φθάσει στο 84,5%), η οποία διαθέτει μερίδιο σχεδόν 45% στο online στοίχημα.

Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σαφώς θα επηρεάσει αρνητικά την εταιρεία Jumbo, με εκτίμηση ότι θα μειώσει σημαντικά τα συνολικά της έσοδα για το 2020. Βάσει των εκτιμήσεων της Pantelakis κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου θα υπάρξει πτώση πωλήσεων 38%. Στα θετικά για τη Jumbo το γεγονός ότι επωφελείται από τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, ενώ αναμένεται ότι θα επιτύχει διψήφια αύξηση πωλήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου. Σε πλήρη αντίθεση σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι το πλήγμα για την εταιρεία Fourlis, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ισχυρό κανάλι online πωλήσεων. Η διαφορά με τη Jumbo έγκειται κυρίως στα είδη τα οποία εμπορεύεται η εταιρεία, δηλαδή τον οικιακό εξοπλισμό κατά κύριο λόγο μέσω των IKEA και τα αθλητικά είδη πάσης φύσεως μέσω των Intersport/TAF. Επιπρόσθετα το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών στους τομείς δραστηριότητας της Fourlis.

Πολύ καλά προετοιμασμένη, όπως άλλωστε έχει και η ίδια τονίσει σε επίσημες ανακοινώσεις της αλλά έχουν δείξει και τα οικονομικά της αποτελέσματα από την αρχή του έτους, είναι η εταιρεία Sarantis. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να δαπανούν μέρος των διαθέσιμων χρημάτων τους για τις αγορές ειδών υγιεινής που διαθέτει η εταιρεία, ενώ η ισχυρή παρουσία της στις αγορές Κεντρικής – Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στήριξη και κατά τη διάρκεια των περιορισμών του Νοεμβρίου.  Ανάλογη αντοχή εκτιμάται ότι θα επιδείξει και η εταιρεία Κρι-Κρι, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι πωλήσεις της κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου στηρίζονται περισσότερο στην εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως γιαουρτιού και όχι παγωτού όπως συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλωστε η κατανάλωση γιαουρτιού ακολούθησε αυξητική πορεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές και στην περίοδο του πρώτου lockdown, τάση η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί.

Κάτι παραπάνω από ισχυρό αναμένεται ότι θα είναι το πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα τόσο για τα ΕΛΠΕ όσο και για τη Motor Oil, καθώς πέραν όλων των άλλων θα υπάρξει και μείωση της κατανάλωσης καυσίμων εξαιτίας του περιορισμού και στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που τα μέτρα περιορισμού διαρκέσουν τρεις εβδομάδες χωρίς επέκτασή, η Pantelakis Sec. αναμένει πτώση στη ζήτηση καυσίμων το δ’ τρίμηνο στο 10% σε ετήσια βάση. 

Τι απάντησαν οι εισηγμένες στην Κεφαλαιαγορά

Lamda Development: Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η συνολική επίπτωση στο β’ εξάμηνο

Aποτυπωμένη στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου είναι η επίπτωση των κυβερνητικών μέτρων στον όμιλο. Το συνολικό EBITDA των 3 εμπορικών κέντρων παρουσίασε μείωση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος προχώρησε στην μείωση 70% του συνολικού μισθώματος (40% υποχρεωτική και 30% επιπλέον μετά από απόφαση της εισηγμένης). Επιπλέον απώλεσε, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των αντίστοιχων σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και από την διαφημιστική εκμετάλλευσή χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του. Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία  για το β' εξάμηνο λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελληνικά Πετρέλαια: Δυσμενής επίδραση της πανδημίας στο εννεάμηνο

Έντονα δυσμενής ήταν η επίδραση της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη γ' τριμήνου και εννεάμηνου των ΕΛΠΕ, καθώς αντιμετώπισε το χειρότερο περιβάλλον διύλισης στην ιστορία, ενώ υπήρξε σημαντική πίεση στις πωλήσεις. Το γ' τρίμηνο εμφάνισε ζημιές 43 εκατ. ευρώ που έφθασαν στο εννεάμηνο τα 379 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις το γ' τρίμηνο υποχώρησαν κατά 37% και το εννεάμηνο η πτώση ήταν 34%. Αυξημένος κατά 616 εκατ. ευρώ (ποσοστό 41%) ήταν ο δανεισμός, με τα συνολικά δάνεια να διαμορφώνονται στα 2.125 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι «τα σενάρια ανάκαμψης να προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021. Η αναιμική ανάκαμψη στην αγορά πετρελαιοειδών δεν είναι αρκετή για να δώσει ουσιαστική επάνοδο σε προηγούμενα επίπεδα και στόχος μας παραμένει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις του COVID-19 στις δραστηριότητές μας και στις επιδόσεις μας. Παρά τα θεσμικά προβλήματα που υφίστανται στην αγορά ενέργειας, σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε τη περίοδο αυτή για να υλοποιήσουμε τα σχέδια ανάπτυξης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δραστηριότητες μας».

Mytilineos: Ανθεκτικά τα αποτελέσματα της στο εννεάμηνο

Πτώση 13,4% και 5,4% παρουσίασαν ο κύκλος Εργασιών και το EBITDA της ΜYTILINEOS σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.  Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν πτώση 15,6% με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να πλησιάζει το 1. Η συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης ξεπερνά τα €1,2 δισ.  Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €562 εκατ., με το δείκτη Μόχλευσης να παραμένει κάτω από το 2 (στο 1,87) με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για το υπόλοιπο του 2020, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, η MYTILINEOS βοηθούμενη από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Ολοκληρωμένων  Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.

Jumbo: Δεν μπορούν να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα του τελευταίου διμήνου

Mετά το θετικό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου και ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ικανοποιητικός για την εταιρεία, καθώς καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 12,7%.  Αυτή η καλή πορεία, βοήθησε ώστε να υπάρξει βελτίωση και του εν λόγω μεγέθους για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020, με την πτώση των πωλήσεων να περιορίζεται στο -7%, ενώ στο 9μηνο είχε φθάσει στο -9,3%, σε ετήσια βάση. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι με δεδομένα και τα νέα περιοριστικά μέτρα και το lockdown σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αξιόπιστες προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Οι εξελίξεις της πανδημίας και τα μέτρα που υπάρχουν ή θα ληφθούν στο μέλλον στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες που ο όμιλος δραστηριοποιείται θα επιδράσουν σε σημαντικό βαθμό στα οικονομικά μεγέθη για το τελευταίο δίμηνο του έτους που παραδοσιακά είναι «δυνατό» λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων. 

ΕΥΔΑΠ: Καμία επίδραση από την πανδημία

Δεν αναμένει αρνητική επίδραση από την πανδημία αλλά και τυχόν περιοριστικά μέτρα λόγω αυτής η ΕΥΔΑΠ.  Όπως αναφέρει «από τα στοιχεία που αναλύθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, παρατηρούμε μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης, η οποία όμως είναι μέσα στα όρια των αυξομειώσεων που παρατηρούνται διαχρονικά. Από τα στοιχεία του πρώτου κύματος της πανδημίας (Μάρτιος-Απρίλιος 2020), παρατηρήθηκε ότι σε συνθήκες ολικού Lockdown επηρεάστηκε αρνητικά η κατηγορία επαγγελματικού τιμολογίου, ενώ θετικά επηρεάστηκε η κατηγορία της οικιακής κατανάλωσης.Οι συνθήκες του μερικού lockdown που ισχύουν από τις 3 Νοεμβρίου 2020 στην Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να επηρεάσουν σε μικρότερο βαθμό τις επιμέρους κατηγορίες τιμολογίου, ενώ το σύνολο της κατανάλωσης δεν εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί σημαντικά. Συνεπώς, εκτιμάται ότι η συνολική κατανάλωση μέχρι το τέλος του έτους δεν θα παρουσιάσει αξιοσημείωτη μεταβολή».

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αυξημένα τα προ φόρων κέρδη στο 9μηνο

Αύξηση 50,4% στα κέρδη προ φόρων για το 9μηνο του 2020 εμφάνισε η Ευρωπαϊκή Πίστη, με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και συναφή έσοδα να ενισχύονται κατά 5,1%, παρά το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, σημειώθηκε περαιτέρω ισχυροποίηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 1,8% και ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (SCR) κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες με τον Δείκτη να ανέρχεται σε 176,1%. Το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε, με τις συνολικές θέσεις απασχόλησης να ανέρχονται στις 448 από 442 το Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίδραση στα κύρια οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το β' εξάμηνο του έτους από την πανδημία του Covid-19. 

Μηδενική η επίδραση της πανδημίας για τη Σαράντης 

Η απόδοση που παρουσίασε ο Όμιλος κατά το Α’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση σε κατηγορίες που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή, την υγεία και την οικιακή φροντίδα και στην επιτυχημένη υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής του, τόσο σε επίπεδο ανανέωσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, εισαγωγής και ανάπτυξης νέων προϊόντων, όσο και σε επίπεδο ενεργοποίησης στα κανάλια διανομής του και προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού. Δεδομένου ότι το βασικό κανάλι δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι η ευρεία διανομή όπου πραγματοποιεί περίπου το 90% των συνολικών πωλήσεών του, η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ομίλου.

ΕΛΤΟΝ: Μείωση του κύκλου εργασιών

Η εξέλιξη της πανδημίας και η επίδρασή της στον τουριστικό κλάδο έχει οδηγήσει σε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 8,09%  και των προ φόρων κερδών κατά 18,55%, στο εξάμηνο αναφέρει η εταιρεία. Η καθυστέρηση είσπραξης των απαιτήσεων μέσω επιταγών λόγω της παράτασης εξόφλησης που δόθηκε λόγω των μέτρων διευκόλυνσης των οφειλετών. Η Διοίκηση επιλέγοντας κατάλληλο πιστωτικό πρόγραμμα, ενέργησε έγκαιρα ώστε να μην επηρεαστούν οι δράσεις της και να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου ταμειακής ρευστότητας. Όπως προκύπτει μεταγενέστερα, δεν υπήρξαν προβλήματα με την ομαλή είσπραξη των εν λόγω ποσών.

ΑΔΜΗΕ: Δεν επηρεάζονται σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη λόγω πανδημίας

Η εταιρεία παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της πανδημίας προχώρησε έγκαιρα σε λήψη δέσμης έκτακτων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων της. Η Συγγενής Εταιρεία Όμιλος ΑΔΜΗΕ, παρακολουθεί στενά τον προϋπολογισμό του 2020 και μέχρι στιγμής, όπως έχει αναφερθεί, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επηρεαστούν σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και ούτε αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός της, γεγονός που φανερώνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν και τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της εταιρείας, κάτι που έχει επισημανθεί στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου 2020.

Λεβεντέρης: Δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τα μελλοντικά αποτελέσματα των εργασιών της εταιρείας θα εξαρτηθούν από ενδεχόμενες νέες αποφάσεις των αρχών σχετικά με την περαιτέρω αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζει η Λεβεντέρης, σημειώνοντας πως οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Ο εφοδιασμός των προϊόντων δεν επηρεάστηκε από την πανδημία οπότε δεν υπήρξε πρόβλημα παράδοσης των παραγγελιών. Παράλληλα, οι πωλήσεις εμφάνισαν βελτίωση το α’ εξαμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινο.

Πλαστικά Κρήτης: Δεν αναμένεται να αλλάξει η πρόβλεψη για πωλήσεις, κέρδη

Δεν θα επηρεασθεί η πρόβλεψη για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας στο σύνολο του έτους, εκτιμά η εταιρεία. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαρκούσης της πανδημίας, τα εργοστάσια του ομίλου συνέχισαν κανονικά την παραγωγή τους με περιορισμένης διάρκειας διακοπές ορισμένων γραμμών παραγωγής. Εξαίρεση αποτέλεσε το εργοστάσιο στο GAZIANTEP της Τουρκίας όπου υπήρξε διακοπή εργασιών για 25 ημέρες λόγω περιορισμού των αναγκών της εκεί πελατείας. Οι διακοπές δεν επηρέασαν ουσιωδώς το ύψος της παραγωγής και των πωλήσεων.

Moda Bagno: Δύσκολη η πρόβλεψη για το β' εξάμηνο

Ως δύσκολη χαρακτηρίζει η εταιρεία, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το β' εξάμηνο του έτους, καθώς, όπως τονίζει δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και κάθε πρόβλεψη θα μπορούσε να είναι παρακινδυνευμένη. Το σύνολο των Εσόδων έτους 2020, αναμένεται να παρουσιάσει μια μείωση της τάξεως 5%-10% σε σχέση με το έτος 2019,για δε το 2021 εκτιμούμε αύξηση 10% σε σχέση με το έτος 2020.

Πλαστικά Θράκης: Καμία επίπτωση της πανδημίας το α' εξάμηνο 

Απρόσβλητη ήταν η εταιρεία στην πανδημία και στα μέτρα που εφαρμόστηκαν την περασμένη άνοιξη. Ο περιορισμός ορισμένων λειτουργικών εξόδων, σχετιζόμενα κυρίως με συμμετοχή σε εκθέσεις και εταιρικά ταξίδια, αντιστάθμισε μέρος των έκτακτων εξόδων που πραγματοποιήθηκαν. Το α’ εξάμηνο, ο Όμιλος πέτυχε την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του Καθαρού Δανεισμού κατά 36.6 εκ. ευρώ.  Παρά την καλή πορεία η διοίκηση διατηρεί επιφυλάξεις ώστε να προχωρήσει σε «σίγουρες» εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας.

Ακρίτας: Πτώση ετήσιων πωλήσεων 18% προβλέπει για το 2020

Εξαιρετικά ασαφείς χαρακτηρίζει τις προοπτικές για το 2021 η Ακρίτας. Λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τις τρέχουσες συνθήκες, η εταιρεία εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις του 2020 θα κυμανθούν περίπου στα 23,5 - 24 εκατ. ευρώ με μία απώλεια της τάξεως 18% σε σχέση με πέρυσι, χωρίς όμως να ανακοπεί η βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας όπως αποτυπώθηκε στο 1ο εξάμηνο. Η εταιρεία, πέρα του κρίσιμου διμήνου του γενικού lockdown (Απρ-Μάιο) αναμένεται να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες βελτιώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά και το μείγμα πωλήσεών της.

Alpha Trust Aνδρομέδα: Δύσκολη η εκτίμηση για την επίπτωση της πανδημίας 

Από την αρχή του έτους και έως την περίοδο που έληξε την 30η Οκτωβρίου 2020 οι απώλειες του χαρτοφυλακίου μετριάστηκαν σε -17,18%, ξεπερνώντας κατά περίπου 19% την απόδοση του Δείκτη Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. που ανήλθε σε -36,07%.  Η Διοίκηση δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την κατάσταση της αγοράς για το τέλος του έτους διότι η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο θα οδηγήσει εκ νέου σε νέα lockdown καθώς και η πορεία των δοκιμών των εμβολίων κατά του COVID-19 αποτελούν ασταθείς και απρόβλεπτες μεταβλητές.

Έλαστρον: Μη ουσιώδης η επίπτωση της πανδημίας στα μεγέθη 2020 

Την αισιοδοξία της ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν θα έχουν επίπτωση στα μεγέθη της για το σύνολο του 2020 εκφράζει η εταιρεία.  Τονίζει επίσης ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση καμία εκτίμηση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλείς με δεδομένες και τις εξελίξεις που υπάρχουν από το μέτωπο της πανδημίας. 

Αφοί Κορδέλλου: Πτώση 11,7% στις πωλήσεις προκάλεσε η πανδημία 

Σημαντικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί την προηγούμενη άνοιξη για την εταιρεία. Η πανδημία οδήγησε σε πτώση 11,7% των πωλήσεων και μείωση του μεικτού περιθωρίου στο 10,2%. Η εταιρεία αναμένει ότι το δυσμενές οικονομικό κλίμα θα επηρεάσει και το χαλυβουργικό κλάδο το Β’ εξάμηνο του 2020, αλλά υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί αν δρομολογηθούν έγκαιρα τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Μαθιός Πυρίμαχα: Πτώση 20% στις πωλήσεις λόγω πανδημίας στο 9μηνο

Οι πωλήσεις του α΄ εξαμήνου μειώθηκαν κατά 36,7% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2019, η μείωση όμως των πωλήσεων λόγω της πανδημίας ανέρχεται σε ποσοστό 18% περίπου. Έως 30/09/2020 προκύπτει μείωση 40% του κύκλου εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019, η μείωση όμως των πωλήσεων λόγω της πανδημίας ανέρχεται σε 20% περίπου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εταιρεία, το μέγεθος των επιπτώσεων στην εγχώρια οικονομία, θα εξαρτηθεί από ενδεχόμενες νέες αποφάσεις των κρατικών αρχών και επομένως, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να εκτιμηθούν αξιόπιστα.

Σωληνουργεία Τζιρακιάν: Καμία επίπτωση από την πανδημία

Καμία επίπτωση στη λειτουργία της ή στα οικονομικά μεγέθη λόγω της πανδημίας η Σωληνουργεία Τζιρακιάν που εκτιμά ότι το τρέχον οικονομικό έτος θα εκπληρωθούν οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

ΚΕΚΡΟΨ: Αναμένει αποτελέσματα στα περσινά επίπεδα παρά την πανδημία

Δεν περιμένει μεταβολές από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα η Κέκροψ στα αποτελέσματα της, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα αρνητική απρόβλεπτη, εξέλιξη λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία δεν αναμένεται να αθετήσει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την τραπεζική χρηματοδότησή της, ως αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Reds: Αρνητική επίδραση στα μεγέθη από τη μείωση των ενοικίων 

Μείωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας θα προκαλέσει η παράταση, λόγω της πανδημίας, του μέτρου μείωσης των ενοικίων και στο β' εξάμηνο του 2020. Το δεύτερο εξάμηνο η κυβέρνηση επέκτεινε το μέτρο της μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο - Σεπτέμβριο κυρίως στο χώρο της εστίασης και πολιτισμού. Η μηνιαία επίπτωση στα έσοδα του Ομίλου ανήλθε σε € 15χιλ. περίπου. Λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη, ενδέχεται να υπάρξει πρόσθετη επίπτωση στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Πτώση 30 - 35% στον κύκλο εργασιών

Η εταιρεία εκτιμάει ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα μειωθεί κατά 30-35%, σε σχέση με τα περσινά μεγέθη, ποσοστό αντίστοιχο με την μείωση του χρόνου λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας. Τονίζει ωστόσο ότι εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας τα μελλοντικά αποτελέσματα των εργασιών της και οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις αυτής δε μπορούν να εκτιμηθούν αξιόπιστα. Η υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας, ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός και η συνεχής επαγρύπνηση της διοίκησης καθιστούν βέβαιη τη βιωσιμότητα της εταιρείας  και επιτρέπουν την αισιόδοξη εκτίμηση ότι όταν αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, η επιχείρηση θα επανέλθει στη δυναμική της πορεία.

Αττικές Εκδόσεις: Απώλειες λόγω πτώσης των διαφημιστικών εσόδων

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα από την Κυβέρνηση επηρέασαν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα και τις λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου και της Εταιρείας, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των διαφημιστικών εσόδων που μειώθηκαν κατά  511,75 χιλ. ευρώ στη μητρική εταιρεία (-35,80%) και κατά 1.905,05 χιλ. ευρώ στον όμιλο ( -33,51%) . Τα EBITDA μειώθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 1.086 χιλ. ευρώ για τον Ομιλο και κατά 47 χιλ ευρώ για την μητρική Εταιρεία, ενώ το αποτέλεσμα προ φόρων μειώθηκε κατά 1.207 χιλ. ευρώ για τον Ομιλο και κατά 794 χιλ ευρώ για την μητρική Εταιρεία.

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν μπορούν να εκτιμηθούν

Η εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων της εταιρείας δεν επηρεάστηκε από την πανδημία ούτε υπήρξε αδυναμία παράδοσης παραγγελιών. Οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο εμφάνισαν βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Δεν υπήρξε πρόβλημα στην είσπραξη επιταγών και γραμματίων. Τα μελλοντικά αποτελέσματα των εργασιών της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τις συνεχιζόμενες εξελίξεις και επομένως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν αξιόπιστα σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Πλαστικά Κρήτης: Δε θα επηρεασθούν οι προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους τα εργοστάσια του ομίλου συνέχισαν την παραγωγή τους με περιορισμένης διάρκειας διακοπές  γραμμών. Εξαίρεση αποτέλεσε το εργοστάσιο μας στο GAZIANTEP της Τουρκίας όπου υπήρξε διακοπή εργασιών για 25 ημέρες λόγω περιορισμού των αναγκών της εκεί πελατείας. Οι διακοπές αυτές δεν επηρέασαν ουσιωδώς το ύψος της παραγωγής και των πωλήσεων. Για το σύνολο του έτους εκτιμά ότι δεν θα επηρεασθεί η πρόβλεψη για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας. 

Μπήτρος: Δεν επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα εξαμήνου από την πανδημία

Η πανδημία δεν επηρέασε σημαντικά τις πωλήσεις της Μπήτρος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Επίσης τονίζει πως ούτε η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων ή η ρευστότητα του Ομίλου επηρεάστηκαν σημαντικά από τις επιπτώσεις της Covid-19, γεγονός που οφείλεται και στην περιορισμένη έκθεση του Ομίλου στους βαρύτερα πληττόμενους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

ΣΙΔΜΑ: Διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει επιδείνωση των συνθηκών

Η εταιρεία και ο όμιλος το β' τρίμηνο βελτίωσαν τα στοιχεία του ενεργητικού ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικότερα, μείωσαν τα Αποθέματα κατά 1,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και κατά 3,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και κατά 2 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο. Η Διοίκηση δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την κατάσταση της αγοράς, καθώς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας έτσι ο όμιλος και η εταιρεία θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική έως τώρα. Ο όμιλος διατηρεί υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε δυσμενή μεταβολή του περιβάλλοντός.

Unibios: Δε θα είναι μακροχρόνιες οι επιπτώσεις στην εταιρεία

Η εταιρεία εκτιμάει ότι η υγειονομική κρίση θα είναι παροδική εφόσον υπάρξει το εμβόλιο μέσα στο 2021 χωρίς ουσιώδεις συνέπειες για τον όμιλο ή τη θέση του στην αγορά. Επίσης θεωρεί ότι το β’ εξάμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών θα σταθεροποιηθεί και θα καλύψει μέρος της υστέρησης του α’ εξαμήνου ώστε το τελικό ποσοστό υστέρησης  σε ετήσια βάση να είναι μικρότερο από αυτό εκείνο του α’ εξαμήνου. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου από την ακτοπλοΐα, χάθηκαν 300 εκατ. ευρώ το 2020

Άμεση η ανάγκη κρατικής υποστήριξης του κλάδου, όπως τονίζει ο Μιχάλης Σακέλλης. Στα 120 εκατ. ευρώ οι ζημιές του προηγούμενου έτους, ενώ και το 2021 τα έσοδα θα μείνουν σε μεγάλη απόσταση από το 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «επόμενη ημέρα»: Τι «βλέπουν» Καραβίας, Μυτιληναίος, Ρέτσος

Πώς θα ανοίξει ο νέος αναπτυξιακός κύκλος μετά την πανδημία. Ο ρόλος των τραπεζών, το «ξεσκαρτάρισμα» στον επιχειρηματικό τομέα, η ανασυγκρότηση του τουρισμού και η ευκαιρία της απολιγνιτοποίησης.