ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
enoikio, airbnb
Φώτο: Shutterstock

Οι νέες πλατφόρμες για ακίνητα που κερδίζουν έδαφος διεθνώς

Η στροφή προς τις μισθώσεις μεσοπρόθεσμης διάρκειας δίνει ώθηση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Flatio και η NomadX, οι οποίες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συγχώνευσή τους.

Νέες διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή αγορά και ασφαλώς και στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε ένα διαφορετικό κοινό από εκείνο των «μεγαθηρίων», Airbnb και Booking. Ο λόγος για τις ενοικιάσεις μεσοπρόθεσμης διάρκειας, π.χ. από ένα μήνα μέχρι κι ένα χρόνο. Πρόκειται για το πλέον δυναμικό κομμάτι της αγοράς ενοικιάσεων στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας.

Ακόμα και πριν το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εργαζόταν μακριά από το γραφείο του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Eurostat, σε χώρες, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, πάνω από το 30% των απασχολούμενων, εργάζεται από το σπίτι του, τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους. Εν τω μεταξύ, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MBO Partners, σημειώνει ότι μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των «ψηφιακών νομάδων» θα αυξηθεί σε 10,9 εκατ. φέτος, έναντι μόλις 7,3 εκατ. το 2019.

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ένα μέρος για να μείνουν και κατά κανόνα προτιμούν να νοικιάσουν, παρά να αγοράσουν. Έτσι, η ζήτηση για επιλογές και υπηρεσίες μεσοπρόθεσμης ενοικίασης έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και η ίδια η Airbnb ανέφερε την περασμένη άνοιξη, ότι ένα μέρος από τη μελλοντική της ανάπτυξη θα προέλθει από την επέκταση των υπηρεσιών της προς την μεσοπρόθεσμη ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, νέες πλατφόρμες φιλοξενίας αγγελιών μεσοπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και πλέον όχι μόνο αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, αλλά σπεύδουν και να συγχωνευτούν μεταξύ τους, προκειμένου να αναχαιτίσουν την επεκτατικότητα της Airbnb σε νέα τμήματα της αγοράς ενοικιάσεων, πέραν του δικού της «ζωτιικού χώρου» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μία από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες είναι η Flatio, η οποία ξεκίνησε στην Τσεχία το 2015 και σήμερα διαθέτει παρουσία σε 17 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, 60 πόλεις και φιλοξενεί πάνω από 9.000 αγγελίες ακινήτων. Στην Ελλάδα, η Flatio διαθέτει προς το παρόν ελάχιστες καταχωρήσεις. Για παράδειγμα, στην Αθήνα εντοπίζει κανείς έξι διαμερίσματα με τιμές που κυμαίνονται από 700 μέχρι και 1.700 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, όσο οι ιδιοκτήτες που έχουν πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να τα αξιοποιήσουν, τόσο πλατφόρμες, όπως αυτή της Flatio θα κερδίζουν σε δημοφιλία.

Ήδη, κατά το φετινό εννιάμηνο, οι αγγελίες στην πλατφόρμα της εταιρείας αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 20%, ενώ σε ορισμένες πόλεις «κλειδιά», καταγράφηκε αύξηση εσόδων κατά 100%. Πριν από λίγες εβδομάδες μάλιστα, η Flatio ανακοίνωσε την συγχώνευσή της με την NomadX, μία ακόμα ψηφιακή πλατφόρμα μεσοπρόθεσμων ενοικιάσεων, προκειμένου να τοποθετηθούν καλύτερα στην αγορά, ενόψει του εντεινόμενου ανταγωνισμού για τέτοιες υπηρεσίες. Η NomadX εστιάζει κυρίως στην αγορά της Πορτογαλίας. Ιδρύθηκε το 2017 και διαθέτει 1.700 αγγελίες.

Η ιδιαιτερότητα της εν λόγω αγοράς έγκειται στο ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη ακινήτων που να διατίθενται με τον τρόπο αυτό. Όπως αναφέρουν στελέχη των εν λόγω πλατφορμών, οι άνθρωποι που αναζητούν ένα σπίτι για μερικούς μήνες διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν και πολλές τέτοιες ιστοσελίδες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να πληρώσουν τις τιμές που χρεώνει ένα ξενοδοχείο, ή ένα ανάλογο ακίνητο στο Airbnb, ενώ και όσοι διαθέτουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες ενοικιάσεις, γιατί κατά κανόνα αναζητούν ενοικιαστές για πάνω από ένα χρόνο.

Εταιρείες, όπως η Flatio και η NomadX έρχονται για να καλύψουν το κενό αυτό, εστιάζοντας σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τις μισθώσεις, όπως π.χ. αρκετές εταιρείες που λειτουργούν μέσω του Airbnb. Οι περισσότερες αγγελίες είναι από ανθρώπους, που έχουν ένα ή το πολύ δύο διαμερίσματα. Η Flatio δεν ζητά προκαταβολή και έχει ένα ενιαίο τύπου μισθωτηρίου συμβολαίου, που υπογράφει ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής. Σε αυτό ορίζονται λεπτομέρειες, όπως η συχνότητα των πληρωμών, τις οποίες αναλαμβάνει να διαχειριστεί μια εξειδικευμένη εφαρμογή της ίδιας της Flatio.

Με τη σειρά της, η NomadX εστιάζει πιο πολύ στους ψηφιακούς νομάδες, ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να μείνουν για πάνω από 1-2 εβδομάδες στον προορισμό που έχουν επιλέξει και σε όσους εργάζονται από απόσταση. Η εταιρεία εκτιμά ότι κατά μέσο όρο, οι τιμές που μισθώνονται τα ακίνητα που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της, είναι 50% χαμηλότερες από τις καταχωρήσεις που βρίσκονται στο Airbnb. Το τυπικό διάστημα μίσθωσης των πελατών της είναι περίπου 3 μήνες.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι, αρχής γενομένης από το 2021 και καθώς ο κόσμος θα αρχίσει σιγά σιγά να ταξιδεύει αεροπορικώς και πάλι, θα απογειωθεί και η ζήτηση για υπηρεσίες διαμονής, με βασικούς εκφραστές της ζήτησης τους «νομάδες» επαγγελματίες, είτε αυτοί εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίες, είτε και αλλού. Άλλωστε, ήδη, η τάση που ξεκίνησε από τους «ψηφιακούς» νομάδες, έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλους κλάδους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια πάνω από 600 ευρώ ζητούν για το 80% των σπιτιών στην Αθήνα

Χάθηκαν από τις αγγελίες οι κατοικίες με «λογικά» ζητούμενα μισθώματα στην Αθήνα, ακόμη σοβαρότερο το πρόβλημα σε βόρεια και νότια προάστια. Πάνω από 800 ευρώ τα ενοίκια για οικογενειακή κατοικία, στα ύψη η φοιτητική στέγη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.