ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σταϊκούρας: Μόνο με πώληση θα επιβιώσουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία

Ο υπ. Οικονομικών, απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τόνισε ότι η επιτυχία του διαγωνισμού θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά των ΕΝΑΕ και τις θέσεις εργασίας.

Η επιτυχία του διαγωνισμού για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, είναι «ο βέλτιστος τρόπος της εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρείας, της ανασύστασης του κλάδου και συνεπακόλουθα της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα προς τον υπουργό Οικονομικών, με θέμα «προκλητική η σιωπή της κυβέρνησης στο ζήτημα των εργαζομένων των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ)».

«Εύχομαι, ο επικείμενος (11/12/2020) διαγωνισμός για το στρατιωτικό σκέλος της ΕΝΑΕ να πάει καλά, υπέρ της εξυγίανσης της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Σημείωσε ότι ο διαγωνισμός παρατάθηκε προκειμένου να δοθεί χρόνος στους υποψήφιους επενδυτές, που "μακάρι" να είναι παραπάνω από τους δύο που ανέφερε ο ερωτών βουλευτής (κ.κ. Πριόβολος και Ξενοκώστας).

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Βίτσας ζήτησε να μάθει εάν οι εργαζόμενοι θεωρούνται ότι ανήκουν στο «ενεργητικό ή στο παθητικό» της εταιρείας και τι θα γίνει με τα χρήματα (~120 εκ. ευρώ) που τους χρωστά η ΕΝΑΕ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τάχθηκε μεταξύ άλλων και υπέρ της ανάκλησης του διαγωνισμού, ώστε να δεσμευτούν οι επενδυτές για τη βιωσιμότητα της βιομηχανικής μονάδας, καθώς και για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Επίσης, πρότεινε να εξεταστεί η συμμετοχή του Δημοσίου (με 10%-20%) στον νέο φορέα.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την έκπληξή του για τη θέση του κ. Βίτσα, η οποία, όπως είπε, δεν είναι θέση του κόμματός του. Φέρτε μου μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών τον κ. Βίτσα. Όσο για τις συμβάσεις εργασίας, είπε ότι δεν αποτελούν αντικείμενο της μεταβίβασης του ενεργητικού και δεν μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στο νέο επενδυτή. Αντιθέτως, σύμφωνα και με επιστολή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανήκουν στο παθητικό της εταιρείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Βασικός στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης

Ο υπ. Οικονομικών υπογράμμισε ότι με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή αντιμετωπίζεται, ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υψηλά τα οικονομικά οφέλη από τον αυτοκινητόδρο Ε-65

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο Ε65 θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις υπηρεσίες, αλλά και πολλές νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.