ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η πανδημία ανέκοψε την επέλαση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το 2019 οι Ελληνίδες μπήκαν για τα καλά στον επιχειρηματικό στίβο σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά διαχρονικά. Η πανδημία ωστόσο θύμισε σε όλους ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις παραδοσιακές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι.

Έκρηξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σημειώθηκε το 2019 με τις γυναίκες επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα να «κοντράρουν» στα ίσα αριθμητικά τους άντρες, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά διαχρονικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ.

Ωστόσο η πανδημία φαίνεται πώς «έκοψε» τα φτερά στις γυναίκες επιχειρηματίες το 2020 ανακόπτοντας αυτή την εντυπωσιακή άνοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η μεγάλη άνοδος της του δείκτη επιχειρηματικότητας που καταγράφεται το 2019 εκπορεύεται αποκλειστικά από την έντονη ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών, καθώς ακόμα και σε απόλυτους όρους οι άντρες επιχειρηματίες μειώθηκαν (ήταν περί τις 289 χιλιάδες πέρυσι). Πιο αναλυτικά, το 2019, το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων διπλασιάστηκε σε 7,6% (περίπου) από 3,8% το 2018, ενώ στους άνδρες διατηρείται στο 8,9% όσο περίπου και το 2018.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό αφορά  254 χιλιάδες γυναίκες και 285 χιλιάδες άνδρες. Με τα δεδομένα αυτά, είχαμε το 2019 σχεδόν πετύχει την απόλυτη ισότητα σε ποσοστά ανδρών και γυναικών που ξεκινούν μία νέα επιχείρηση. Έτσι, το 54% του συνόλου των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων το 2019 ήταν άνδρες, ενώ οι γυναίκες έφτασαν στο 46%, επίδοση που είναι από τις υψηλότερες διαχρονικά.

ΙΟΒΕ ΕΡΕΥΝΑ
ΙΟΒΕ

 

Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για πρώτη φορά, φαίνεται ότι ακόμα δεν υπήρξαν οι ιδανικές συνθήκες ώστε να δούμε τις γυναίκες επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες ελευθερίες που έχουν οι άνδρες. Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες πρώτων σταδίων πιο συχνά απαντούσαν ότι ο λόγος για να ξεκινήσουν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα ήταν να «κάνουν τη διαφορά» και φυσικά να αποκτήσουν υψηλότερο εισόδημα. Στον αντίποδα ο συχνότερος λόγος για τις γυναίκες για μια τέτοια κίνηση ήταν ο βιοπορισμός.

ΙΟΒΕ

 

Το «μεγάλο χαστούκι» της πανδημίας

Και μετά από μία εντυπωσιακή άνοδο το 2019 έρχεται μία εξίσου εντυπωσιακή πτώση το 2020 στην παρουσία των γυναικών στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) για την αγορά εργασίας στην εποχή covid, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στην εποχή της πανδημίας, φάνηκε ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα τη χρονιά αυτή χτυπήθηκε ευθέως.

Έτσι, αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στην ομάδα του μη-ενεργού εργασιακά πληθυσμού, καθώς πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τη οικογενειακή μέριμνα, καθώς υπήρξε επιτακτική ανάγκη γι’ αυτό όταν έκλεισαν -λόγω κορονοϊού- τα σχολεία, αλλά και τα κέντρα υποστήριξης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ-ΚΗΦΗ), ενώ παράλληλα οι γυναίκες επιχειρηματίες που δεν καταγράφονται στις στατιστικές του ΟΑΕΔ, είδαν να συρρικνώνεται ή ακόμη και να μηδενίζεται το εισόδημά τους, ενώ πλέον οδηγούνται στον μη-ενεργό εργασιακά πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΓΕ και με βάση τα μηνύματα που δέχεται από τα μέλη του, οι γυναίκες επιχειρηματίες –ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης- αποτελούν τα μεγαλύτερα οικονομικά θύματα της πανδημίας καθώς κατά την περίοδο των κλειστών σχολείων και δομών ηλικιωμένων οι γυναίκες επιχειρηματίες έπρεπε να χωρέσουν «πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη»: να φροντίσουν να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησής τους με το μειωμένο προσωπικό ενδεχομένως λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και των μέτρων της τηλεργασίας και παράλληλα να φροντίσουν τα αυξημένα βάρη του σπιτιού που έπυδτα στις πλάτες τους. 

«Οι γυναίκες έχουν επιφορτιστεί με περισσότερα βάρη, ενώ το lockdown έχει επιφέρει συρρίκνωση του προσωπικού χρόνου τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και στη συνέχεια», παρατηρεί η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση εξηγώντας πως «σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΓΕ, το 19% συμφωνεί με την άποψη πως οι γυναίκες έχουν επωμιστεί περισσότερα βάρη ενώ μόνο το 3% θεωρεί πως οι άνδρες είναι πιο επιβαρυμένοι σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως η πανδημία όχι μόνο θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εργαζόμενων γυναικών αλλά θα βάλει ‘’φρένο’’ και στην ανέλιξή τους στον εργασιακό τους χώρο».

Έτσι, πολλές γυναίκες επιχειρηματίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να τις εγκαταλείψουν «στη μοίρα τους» πολύ πιο γρήγορα όταν έκλεισαν τα σχολεία και οι ανοιχτές δομές φύλαξης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ). Ακόμη και όταν το πρώτο lockdown ολοκληρώθηκε η γυναίκα επιχειρηματίας αδυνατούσε να γυρίσει στην επιχείρησή της, καθώς σχολεία, ΚΔΑΠ, και δομές Ηλικιωμένων ήταν όλα κλειστά. 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε έλλειμμα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και τελευταία σε όλους τους δείκτες ενσωμάτωσης της γυναίκας στην οικονομία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων και τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2020 και σύμφωνα με τον ΣΕΓΕ δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη από την Πολιτεία που να ενισχύει τις γυναίκες ώστε να παραμείνουν στο επιχειρείν με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στην επαγγελματική ζωή και την καθημερινότητα. Αλλαγές που φαίνεται πώς ενισχύουν τις παραδοσιακές δομές και αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων και δίνουν ένα σημαντικό χτύπημα στις κινήσεις για την επίτευξη της ισότητας ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό και οικογενειακό στίβο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: 7 στους 10 επιχειρηματίες επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις ενέργειας

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.
Giannis Tsakiris-Yfypoyrgos Anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Στόχος η αύξηση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη 5ετία στη χώρα και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε στο τέλος του έτους - αρχή του επόμενου, να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί πληρώνουμε διπλή τιμή από την Ευρώπη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Στο 96% έχει φτάσει το «καπέλο» της χονδρικής τιμής ρεύματος σε σχέση με την ευρωπαϊκή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς που εξασφαλίζουν κέρδη σε λίγους βλέπουν οι ειδικοί.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ποσό «είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με το τι συνέβη στην οικονομία που η κριτική ότι δεν βοηθήσαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρίπτεται».
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: H αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος

Oι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν ο ένας μετά τον άλλο το κόστος αυτό στα τιμολόγια των πελατών τους με αποτέλεσμα ήδη οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου - Κορκίδης: Αναγκαία η στήριξη των 820.000 ΜμΕ

Αναφορικά με τις ζημιές από τις φωτιές στη Δυτική Αττική, γνωστοποιήθηκε ότι το ΕΒΕΠ έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι 15.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί άμεσα, μέσω των αρμόδιων δήμων στις πληγείσες επιχειρήσεις.