ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.

Συνεχίζονται οι κινήσεις της ΡΑΕ για εξεύρεση μιας ικανοποιητικής για όλους και αποτελεσματικής συνάμα λύσης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος που από την αρχή λειτουργίας του target model την 1η Νοεμβρίου 2020 παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες με μεγάλη αύξηση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης. 

Όπως έγινε γνωστό, η πιο πρόσφατη κίνηση είναι η ανακοίνωση της διαβούλευσης έως τις 14 Ιανουαρίου από τη ΡΑΕ της εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης. Η εν λόγω τροποποίηση προτείνεται μετά από σχετικό αίτημα της Αρχής, προκειμένου για την υποχρεωτική υποβολή ενιαίου βήματος για την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή, τόσο στις ανοδικές, όσο και στις καθοδικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης.

Στο μεταξύ με τις τιμές να καταγράφουν μείωση στην αγορά εξισορρόπησης (ενδεικτικά την εβδομάδα 21-27 Δεκεμβρίου η τιμή στην αγορά εξισορρόπησης διαμορφώθηκε στα 7,18 ευρώ/ MWh, αρκετά μειωμένη από εκείνη των 10,5 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας) και με τις διαφορετικές τοποθετήσεις παραγωγών και προμηθευτών στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές που δίνουν οι παραγωγοί ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή κρατάει στάση αναμονής.

Οι «παιδικές ασθένειες» στην εφαρμογή του Target Model, για τις οποίες έχει μιλήσει ο πρώην υπουργός ΕνέργειαςΚωστής Χατζηδάκης, εντοπίζονται στην Αγορά Εξισορρόπησης, όπου καθημερινά οι παραγωγοί ενέργειας δίνουν τιμές για να δεσμεύουν ισχύ οι εταιρείες που δεν διαθέτουν δική τους παραγωγική βάση. Ο κ. Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για αντιδεοντολογικές ενέργειες των παραγωγών, που έδιναν εξαρχής πολύ υψηλές τιμές, και είχε απευθύνει αλλεπάλληλα τελεσίγραφα για τη διόρθωση των στρεβλώσεων.

Τελικά, καθώς οι στρεβλώσεις διατηρούνταν, και ήδη έφθαναν οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε καταναλωτές μεσαίας και χαμηλής τάσης, η ΡΑΕ παρενέβη στις 17 Δεκεμβρίου, θέτοντας σε διαβούλευση μικρής διάρκειας, που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, την εισήγησή της για την επιβολή πλαφόν 50 ευρώ/MW-h στις τιμές της αγοράς Εξισορρόπησης.

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι, με στόχο τη διατήρηση «συνθηκών ρευστότητας και ανταγωνισμού» στην αγορά Εξισορρόπησης, για μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εισηγείται την επιβολή ορίων στις τιμές. Μάλιστα, η ΡΑΕ επιφυλάχθηκε και για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, προχωρώντας στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων. Όπως αναφέρει η Αρχή, «τα μέτρα θα ισχύσουν προσωρινά, για το ελάχιστο δυνατό διάστημα των τριών (3) μηνών που απαιτείται, προκειμένου η Αρχή να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του πολυδιάστατου ζητήματος του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ώστε να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων».

Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι στη διαβούλευση έδωσαν διαφορετικές προσεγγίσεις:

  • ΗΡΩΝ: Χαμηλά τα όρια που θέλει η ΡΑΕ- Ενδεχομένως να φέρουν δυσλειτουργίες

Τα όρια τιμών για την Ενέργεια Εξισορρόπησης δεν πρέπει να είναι μικρότερα από εκείνα για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά σημειώνει στην επιστολή του ο ΗΡΩΝ που όμως συμφωνεί με τη λήψη μεταβατικών μέτρων διάρκειας 3 μηνών. Η εταιρεία ωστόσο θέτει το ζήτημα της αλλαγής του μοντέλου που ισχύει σήμερα με διείσδυση των ΑΠΕ και άρα της ταυτόχρονης ένταξης ευέλικτων πηγών ενέργειας (αντλησιοταμίευση, μονάδες αποθήκευσης, θερμικές μονάδες χαμηλών εκπομπών CO2), που όπως επισημαίνει είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία μίας νέας αγοράς.

  • ZeniΘ, Φυσικό Αέριο, Watt+Volt: Να ισχύσουν τα όρια των τιμών αναδρομικά

Σε κοινή επιστολή τους οι ZeniΘ, Φυσικό Αέριο και Watt+Volt ζητούν να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2020 τα όρια στις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Ειδικότερα ζητούν ως ανώτατο όριο ενέργειας στην εξισορρόπηση τα 90 ευρώ/MWh και ως κατώτατο όριο τα 25 ευρω/ MWh. Επίσης στην επιστολή τους ζητούν το μεταβατικό στάδιο να εφαρμοστεί συνδυαστικά με το ανώτατο λογιστικό όριο αποζημίωσης των ΠΥΕ για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών (ανοδικής/καθοδικής ενέργειας και ισχύος εξισορρόπησης) ύψους 3,5 ευρώ/MWh.

  • Volterra : Ερωτήματα προς ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ για τη μη ορθή λειτουργία της αγοράς

Την αναδρομική λειτουργία των ορίων των τιμών από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ζητά η Volterra που κλείνει την επιστολή της με μία σειρά από ερωτήσεις προς τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ. «Σε ποια αγορά της υφηλίου, μπορούν οι συμμετέχοντες να υποβάλουν πάνω από ένα βήμα στην καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης από το τεχνικό ελάχιστο έως το μηδέν; Προφανώς το ίδιο ερώτημα ισχύει και για την ανοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης από το μηδέν στο τεχνικό ελάχιστο. Ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για αυτό το τεράστιο ρυθμιστικό σφάλμα; Από την στιγμή που είδε αυτή την καθημερινή στρατηγική προσφορών στην Αγορά Εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ, όφειλε ή όχι να αλλάξει άμεσα στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης και να ειδοποιήσει σχετικά την ΡΑΕ ώστε να προχωρήσει στην υποβολή διοικητικών ποινών για χειραγώγηση της αγοράς; Mε ποιες δράσεις θα διορθωθεί αυτό το ρυθμιστικό σφάλμα για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως και σήμερα;».

  • ΕΣΑΗ : Οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση και την προσφορά

«Το κράτος και οι ανεξάρτητες αρχές δεν παρεμβαίνουν στην οικονομική λειτουργία των αγορών, αν δεν εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους και ο υγιής ανταγωνισμός» αναφέρει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής ΕνέργειαςΕΣΑΗ, επικαλούμενος τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον δεν τίθενται όρια στις προσφορές και στις τιμές εκκαθάρισης της αγοράς εκτός από τεχνικά όρια. Ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση και την προσφορά και υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά των συμμετεχόντων ως προς την υποβολή προσφορών ειδικώς στην αγορά επόμενης ημέρας, έχει άμεση επίπτωση στη διαθεσιμότητα πόρων και στα αποτελέσματα της αγοράς εξισορρόπησης.

«Εάν δηλαδή διαπιστώνεται, ότι διαμορφώνονται χαμηλά επίπεδα τιμών στην αγορά επόμενης ημέρας από τις προσφορές της δεσπόζουσας επιχείρησης, οι οποίες μάλιστα ίσως δεν σχετίζονται πάντα με το πραγματικό κόστος του αγαθού, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει στενότητα διαθέσιμης ευέλικτης ισχύος στην αγορά εξισορρόπησης. Εάν μάλιστα οι γενικότερες συνθήκες - αυξημένο φορτίο, συντήρηση μονάδων, μειωμένοι υδατικοί πόροι και υψηλές τιμές στις γειτονικές χώρες- συντελούν σε μείωση πόρων, τότε είναι βέβαιο, ότι θα παρουσιάζεται σπανιότητα αγαθού στην αγορά εξισορρόπησης», τονίζεται στην επιστολή του ΕΣΑΗ.

  • Elpedison : Να θεσπιστεί μέσο μηνιαίο κόστος εξισορρόπησης

«Η επιβολή εξαιρετικά χαμηλών ορίων στις τιμές προσφοράς ενέργειας εξισορρόπησης αποτελεί δυσανάλογο μέτρο το οποίο επιπλέον δε λαμβάνει υπόψη και το υποκείμενο – μεταβαλλόμενο – μεταβλητό κόστος» σημειώνει στην επιστολή της η Elpedison τονίζοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι να αποκαλύπτεται κάθε στιγμή η πραγματική αξία του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρόταση μας είναι η Αρχή για κάθε έναν από τους μήνες ΙανουάριοΦεβρουάριο και Μάρτιο του 2021να θέσει μέγιστη μέση μηνιαία τιμή αποζημίωσης ενέργειας εξισορρόπησης σε ευρώ/MWh για τις οντότητες Ενέργειας Εξισορρόπησης στο διπλάσιο ή τριπλάσιο του αντίστοιχου μέσου όρου της τιμής εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με βάση το οποίο θα αμείβονται τελικά οι σχετικοί πάροχοι στο τέλος του αντίστοιχου διαστήματος 28 ημερών, ανεξαρτήτως των τιμών προσφοράς και των αντίστοιχων οριακών τιμών οι οποίες θα συνεχίσουν να υπολογίζονται ώστε η αγορά εξισορρόπησης να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα», σημειώνει η Elpedison τονίζοντας ότι έτσι δε δημιουργούνται θέματα στη λειτουργία της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας που είναι και συζευγμένη, οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν σε σωστή βάση αλλά με τη διαφορά ότι κατά τη διάρκεια του μεταβατικού αυτού τριμήνου, με ρυθμιστική παρέμβαση παρέχεται προστασία των καταναλωτών έναντι απότομων διακυμάνσεων στην τιμή έως ότου αξιολογηθεί πλήρως η νέα κατάσταση.

  • ΔΑΠΕΕΠ: Να υπάρξει διαφοροποίηση ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης στην μοναδιαία ευθύνη εξισορρόπησης

Σύμφωνος με την πρόταση της ΡΑΕ για τη θέσπιση ορίων στις προσφορές της ανοδικής και καθοδικής ενέργειας εμφανίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ αλλά προτείνει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης στην μοναδιαία ευθύνη εξισορρόπησης. Στη σχετική επιστολή τονίζεται ότι η έλλειψη ορίων ανοχής και κλιμακωτής χρέωσης οδηγεί σε απώλειες εσόδων στον ΕΛΑΠΕ. Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ ζητάει τη θέσπιση ορίων ανοχής για τις αποκλίσεις των μονάδων ΑΠΕ και την εξαίρεση του ΔΑΠΕΕΠ από την επιβολή χρεώσεων μη συμμόρφωσης και τον μηδενισμό των εγγυήσεων που αναγκάζεται να καταβάλει ο ΔΑΠΕΕΠ ως συμμετέχων στις αγορές 

  • ΔΕΗ: Η επιβολή μέτρων να λάβει υπόψη την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

«Η επιβολή πολύ αυστηρών ορίων στην υποβολή προσφορών αντίκειται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και συχνά οδηγεί σε αποκλίσεις από το βέλτιστο σημείο λειτουργίας της. Κατά συνέπεια, κρίνεται σκόπιμο η επιβολή ιδιαίτερα περιοριστικών κανόνων και ορίων να αντικαθίσταται, στο μέτρο του εφικτού, με διαδικασίες εποπτείας και εκ των υστέρων (ex-post) ελέγχου της Αγοράς τέτοιες, ώστε να αποθαρρύνουν τους συμμετέχοντες από οποιαδήποτε καταχρηστική συμπεριφορά» σημειώνει η επιστολή της ΔΕΗ που «συνηγορεί υπέρ της λήψης μέτρων μεταβατικού και προσωρινού χαρακτήρα, στο βαθμό που αυτά κριθούν αναγκαία με βάση τα -περιορισμένα, επί του παρόντος- δεδομένα λειτουργίας των νέων αγορών, προκειμένου να συμβάλουν στην ωρίμανση τους, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους μέσω της διατήρησης συνθηκών ρευστότητας και υγιούς ανταγωνισμού, και εν τέλει στην προστασία των καταναλωτών».

Ωστόσο η ΔΕΗ τονίζει ότι η επιβολή τέτοιων μέτρων θα πρέπει να λάβει υπόψη την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όλες τις παραμέτρους. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει να διερευνηθούν οι πιθανές επιπτώσεις στις περιπτώσεις εξαγωγικών ροών που μπορούν να προκύψουν από το διαφορικό των τιμών Αγοράς Επόμενης Ημέρας μεταξύ της Ελληνικής και των Ευρωπαϊκών αγορών όπως επίσης και η δυνατότητα κάλυψης, μέσω των τιμών προσφορών στην Αγορά Εξισορρόπησης, κατ’ ελάχιστον του μεταβλητού κόστους των Μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όλων των τεχνολογιών.

Τέλος στην επιστολή της η ΔΕΗ ζητάει τη διερεύνηση «της διασφάλισης αφενός της ορθολογικής χρήσης ενεργειακών πόρων εξισορρόπησης, όπως η υδροηλεκτρική παραγωγή, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής υδραυλικότητας, και αφετέρου της δυνατότητας παροχής υπηρεσιών ειδικού σκοπού από Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως η τηλεθέρμανση, παράλληλα με τη λειτουργία τους στο πλαίσιο και με τους κανόνες της αγοράς».

  • ΕΣΗΠΗΕ: Τα μέτρα θα περιορίσουν τις επιπτώσεις των αστοχιών

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η Αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος που προέκυψε τόσο νωρίς από την έναρξη των νέων αγορών» τονίζει στην επιστολή του ο ΕΣΗΠΗΕ. «Θεωρούμε πως το παραπάνω μέτρο, της θέσπισης των προτεινόμενων από την Αρχή ορίων, θα περιορίσει άμεσα τις επιπτώσεις των αστοχιών που προέκυψαν και θα δώσει χρόνο στην ΡΑΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις γενεσιουργούς αιτίες στις οποίες οφείλονται και τις οποίες περιγράψαμε στην προηγούμενη επιστολή μας της 16.12.2020 στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συνδέσμου μας στη διαβούλευση αναφορικά με την πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχετικά με τον περιορισμό συστήματος της Πελοποννήσου. Στην προαναφερθείσα επιστολή του ΕΣΕΠΗΕ έχει αναδειχθεί και τεκμηριωθεί η σημασία και η αναγκαιότητα των ενεργειών της ΡΑΕ για τον περιορισμό του πρωτοφανούς για ευρωπαϊκά δεδομένα φαινομένου» τονίζεται στην επιστολή.

  • ΕΛΕΤΑΝ: Μόνη λύση η συμμετοχή κι άλλων «πράσινων» παικτών στην αγορά

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας συμφωνεί με την επιβολή των μέτρων της ΡΑΕ ωστόσο επαναλαμβάνει την ανησυχία η ίδια η διάρθρωση και δομή της αγοράς εξισορρόπησης χωρίς ικανό πλήθος συμμετεχόντων, δεν επιτρέπει αποτελεσματικό ανταγωνισμό. «Μόνιμη λύση αύξησης του ανταγωνισμού είναι η διαμόρφωση συνθηκών ώστε να συμμετέχουν στην αγορά αυτή και άλλοι πόροι, που δεν θα αφορούν ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένων κατανεμόμενων χαρτοφυλακίων Α.Π.Ε., πόρων διαχείρισης ζήτησης, μονάδων αποθήκευσης κλπ. παράλληλα φυσικά με την ικανή ρευστότητα σε όλες τις αγορές και τη δυνατότητα να διορθώνουν οι Α.Π.Ε. τη θέση τους στην ενδοημερήσια αγορά πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο» σημειώνεται στην επιστολή.

 Η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει επιπροσθέτως:

  1. Να θεσπισθεί όριο ανοχής στις αποκλίσεις του ΔΑΠΕΕΠ (κατά τη λογική του μεταβατικού μηχανισμού βέλτιστης ακρίβειας πρόγνωσης) ή και πλήρη απαλλαγή του από το κόστος εξισορρόπησης. Η πρόταση αυτή θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο -που δεν μπορεί να αποκλειστεί- οι τιμές της αγοράς να αγγίζουν συστηματικά τα τιθέμενα κατά την πρότασή σας ακραία όρια, ακριβώς λόγω των δομικών προβλημάτων έλλειψης ανταγωνισμού.
  2. Να περιοριστούν σημαντικά τα αυξημένα ποσά εγγυήσεων που αναγκάζεται να καταβάλει ο ΔΑΠΕΕΠ ως συμμετέχων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας λόγω των πρόσφατων συνθήκων και τα οποία εν τέλει επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ.
  3. Περαιτέρω, ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Αρχή είναι η αναδρομική επιστροφή των υπερβολικών ποσών που ξεπερνούν τα όρια που θα θέσει η αρχή σας και που έχουν καταβληθεί εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώθηκε την τελευταία περίοδο. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί κατάλληλη νομική τεκμηρίωση, 3 υπενθυμίζουμε όμως ότι ανάλογη αναδρομική επιστροφή πόρων από τον ΕΛΑΠΕ είχε συμβεί όταν τέθηκε ανώτατο όριο στις χρεώσεις της Χρέωσης Προμηθευτών.
  • ΣΠΕΦ:  Ζητάει απαλλαγή του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ του ΔΑΠΕΕΠ από υποχρεώσεις εξισορρόπησης

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμό των ορίων προσφορών σε αυτές από 0 έως 3,000 ευρώ/MW-ώρα σε 0 έως 50 ευρώ/MW-ώρα, ωστόσο όπως σημειώνει με τις υπέρογκες αμοιβές που καταγράφονται στις Αγορές Εξισορρόπησης και που θα συνεχίσουν -λόγω έλλειψης ανταγωνισμού- σε χαμηλότερα μεν επίπεδα να υπάρχουν και υπό τα νέα όρια τιμών, δεν αντιλαμβανόμαστε πως συνδυάζονται και με την ύπαρξη επιπλέον Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (ΜΜΑΕ). Ενός μηχανισμού που θεσπίστηκε να ισχύει για το διάστημα μέχρι 31/3/21 και που λειτούργησε ήδη την περίοδο 15/8-31/10/20 όπου εκτός χονδρεμπορικής αγοράς απέδωσε μέσω δημοπρασίας “Pay as Bid”, 39,000 ευρώ/MW/έτος εγκατεστημένης ευέλικτης ισχύος για συνολικό Capacity 4,500 MW τέτοιων κατανεμόμενων μονάδων»

«Μετά τα όσα συμβαίνουν στις Αγορές Εξισορρόπησης θεωρούμε αυτονόητο πως όλα τα ανωτέρω μαζί και η προοπτική ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας θα επανεξεταστούν συνολικά» τονίζει στην επιστολή του ο ΣΠΕΦ και ζητάει τον  αντιλογισμό από 1/11/20 του υπέρογκου κόστους εξισορρόπησης και επιστροφή χρημάτων σε ΕΛΑΠΕ και Προμηθευτές και την απαλλαγή του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ του ΔΑΠΕΕΠ από υποχρεώσεις εξισορρόπησης «Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου ο ΕΛΑΠΕ θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει υπό τον παραλογισμό του υπέρογκου κόστους εξισορρόπησης που τροφοδοτείται στις τιμές αποκλίσεων εκ των παντελώς ανώριμων αυτών αγορών. Πολλώ δεν μάλλον όταν τα έργα με ΣΠΗΕ-ΣΕΣΤ δεν έχουν καν υποχρεώσεις εξισορρόπησης» τονίζεται στην επιστολή. Τέλος ο ΣΠΕΦ ζητάει τη θέσπιση ορίων ανοχής TOLRES στις Αποκλίσεις πριν την χρέωση κόστους εξισορρόπησης σε ΑΠΕ.

  • ΕΒΙΚΕΝ : Επιβολή των νέων ορίων για 6 αντί για 3 μήνες

Τουλάχιστον για έξι μήνες και με αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020 θα πρέπει να έχουν τα μέτρα για να επιλυθούν τα προβλήματα της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Στην επιστολή της υπογραμμίζει «με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντική συμφόρηση στην Πελοπόννησο, είναι προφανές ότι οι παίκτες που συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης θα διαμορφώσουν κατάλληλα τη στρατηγική προσφορών τους συνδυαστικά στην αγορά επόμενης ημέρας και στην αγορά εξισορρόπησης, ώστε να αποκομίσουν απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) κατά κύριο λόγο μέσα από την αγορά εξισορρόπησης».

Επιπλέον στην επιστολή επισημαίνεται ότι «για το διάστημα από 1/11 έως 6/12, ο ΑΔΜΗΕ έχει δώσει εντολές ανακατανομής (redispatching) συνολικού ύψους 802 GWh, ενώ οι πραγματικές ανάγκες ήταν 104,1 GWh για ανοδική ενέργεια εξισορρόπησης και 120,1 GWh για καθοδική, (η απόδοση του αλγόριθμου είναι 27,9%), με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί στην αγορά ανοδικής ενέργειας εξισορρόπησης 100 εκ. ευρώ για 393,2 GWh και στην καθοδική επιπλέον 20 εκ. ευρώ για μείωση παραγωγής 409,3 GWh. Στην από 16/12 επιστολή μας έχουμε ήδη επισημάνει ότι η υποχρέωση που προκύπτει από τη διάταξη άρθρο 85 παρ. 3 του Κανονισμού εξισορρόπησης δεν περιορίζεται μόνο στις οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, αλλά έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποίησης προσφορών ανοδικής ή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης».

  • NRG: Αποζημίωση θερμικών παραγωγών μέσω Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος

«Από τη σκοπιά ενός μη καθετοποιημένου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος επιθυμεί να δραστηριοποιείται στην αγορά με βιώσιμους όρους εις όφελος των πελατών αλλά και των μετόχων του, η εξονυχιστική διερεύνηση των συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, των συμπεριφορών που εκδήλωσαν οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης με την παρεπόμενη διάχυση των συνεπειών των συμπεριφορών αυτών από τη χονδρική στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει, κυρίως ως προς το βασικό στόχο που όπως προαναφέραμε οφείλει να είναι η διαμόρφωση ορθών σημάτων τιμών σε όλες τις χρονικές διαστάσεις της χονδρεμπορικής αγοράς» σημειώνεται στην επιστολή της NRG που προτείνει ένα μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος, ο οποίος θα αναλάβει να αποζημιώνει τους θερμικούς παραγωγούς για τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις οι οποίες δεν καθίσταται δυνατόν να αποζημιωθούν από τις αγορές και ο οποίος θα έχει συγκεκριμένο, σταθερό και μετρήσιμο κόστος, «από την εμπέδωση μιας κατάστασης κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες αγορές θα είναι έρμαιο της συμπεριφοράς των αντικειμενικά ελαχίστων θερμικών παραγωγών, οδηγώντας στον αφανισμό μικρών εταιρειών προμήθειας, απότομες αυξήσεις στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών και τη διαιώνιση ενός κλίματος συνεχούς επενδυτικής ανασφάλειας οριζόντια σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταλήγει η επιστολή της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 15% στην κατανάλωση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές και τα κίνητρα για εξοικονόμηση έφεραν 13% χαμηλότερα τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Κέρδισε μερίδιο αγοράς η Mytilineos εις βάρος της ΔΕΗ λόγω Αλουμινίου της Ελλάδος.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν οι ρυθμίσεις για το ρεύμα για να αποτραπούν τα «φέσια»

Οι εταιρείες ζητούν να καθιερωθούν βασικοί κοινοί κανόνες για τους διακανονισμούς, που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλή σε προηγούμενο πάροχο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.
ADMHE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια έργα στο δίκτυο κινδυνεύουν από την κόντρα της ΡΑΕ με ΑΔΜΗΕ

Διαχειριστής και Ρυθμιστική Αρχή έχουν εμπλακεί σε σκληρή αντιπαράθεση για την αμοιβή που θα λαμβάνει ο ΑΔΜΗΕ. Ποιος είναι ο προγραμματισμός των έργων στο δίκτυο υψηλής τάσης που μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση.