ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα έργα Πληροφορικής των 10 δισ. και οι αιτιάσεις για διαγωνισμούς

Για αστοχίες σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς κάνει λόγο ο επικεφαλής του ομίλου Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης και υπογραμμίζει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης.

Την ανάγκη διαλόγου μεταξύ του κλάδου τεχνολογίας και της κυβέρνησης με αφορμή το μεγάλο πρόγραμμα έργων στο Δημόσιο, που ξεκινά από τα 6 δισ. και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ, αλλά και παρεμβάσεων ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Δάφνης αναφέρθηκε σε «αστοχίες» σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για την αναβάθμιση της «Διαύγειας» και το σύστημα παρακολούθησης της Αλιείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ. Θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις, καθώς οι εταιρείες του κλάδου θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις διαγωνιστικών διαδικασιών. 

Επιπλέον άφησε αιχμές πως τον τελευταίο καιρό πολλά έργα «τα αναλαμβάνει συγκεκριμένος ανάδοχος». Ο επικεφαλής της Cosmos Business Systems υπήρξε αρκετά αιχμηρός και για το γεγονός πως ο σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου, ο ΣΕΠΕ, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε σχέση με το πλαίσιο υλοποίησης των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και των άλλων ψηφιακών δράσεων.

Ο Δημ. Δάφνης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για την προώθηση έργων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει εμφανής τρόπος αποζημίωσης των αναδόχων σε τέτοια έργα. Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η αγορά, τόσο από πλευράς οικονομικής επιφάνειας, όσο και από πλευράς δυναμικού θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο των έργων. Πρόσθεσε πως, αν μάλιστα βγουν έργα με μεγάλους προϋπολογισμούς, όπως π.χ. τα 100 εκατ. ευρώ, τότε ελάχιστες εταιρείες θα μπορούν να τα διεκδικήσουν.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για την υλοποίηση των έργων, η ανάληψη πρωτοβουλίας των διοικήσεων των εταιρειών για διάλογο με την κυβέρνηση και η δημιουργία μητρώου προμηθευτών Δημοσίου και διαχωρισμό του ρόλου προμηθευτή και μελετητή. Σαφείς αιχμές άφησε και για τις περιπτώσεις όπου όμιλοι προχωρούν σε χορηγίες σε έναν κρατικό οργανισμό και στη συνέχεια τους ανατίθενται έργα από τον ίδιο κρατικό φορέα. 

Για την Cosmos Business Systems ο κ. Δάφνης είπε πως σε επίπεδο ομίλου είχε έσοδα 40 εκατ. ευρώ το 2020 που προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 45 εκατ. το 2021 και τα 55 εκατ. ευρώ το 2023. Σήμερα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους. Ο όμιλος συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμούς τεχνολογίας στο Δημόσιο ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ με στόχο να διεκδικήσει έργα κοντά στα δύο δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Για τις επενδύσεις της προσεχούς πενταετίας ο επικεφαλής της Cosmos Business Systems δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς αλλά τόνισε πως θα επικεντρωθεί στο λογισμικό, στα δίκτυα και στο cloud. Το 2020 το 55% των εσόδων του ομίλου προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα, με έργα όπως στην Κωτσόβολος και στην Alpha Bank, αλλά φέτος υπολογίζεται πως το 50% θα προέρχεται από το Δημόσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αντάρτικο δημάρχων στα ΣΔΙΤ και... η κουτάλα των έργων

Πολλοί τοπικοί άρχοντες επιμένουν να «βραχυκυκλώνουν» τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, παρά τα επιτυχημένα παραδείγματα που υπάρχουν, για να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο «κλασικών» διαγωνισμών για δημόσια έργα.
SDIT Genikis Grammateias Ypodomon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαλτώνουν για χρόνια οι διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για τα δημόσια κτήρια

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη των διαγωνισμών για κτηριακά ΣΔΙΤ που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ δημιουργούν προβληματισμό. Αναζητείται νέα συνταγή για συμπράξεις με ιδιώτες που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.