ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sunlight, ee, mpataries, energeia
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό «πακέτο» για τις μπαταρίες, θα λάβει ενίσχυση και η Sunlight

Ενισχύσεις 2,9 δισ. ευρώ από την Ευρώπη στην οικονομία αποθήκευσης ενέργειας. Θα δοθούν επιδοτήσεις σε δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα με εκπρόσωπο τη Sunlight.

Μία σημαντική ενίσχυση για την αγορά αποθήκευσης ενέργειας, που θα ξεκλειδώσει στη συνέχεια περαιτέρω επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενέκρινε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν. Ανάμεσα στα 12 κράτη – μέλη που θα ενισχυθούν και η Ελλάδα με την επένδυση της Sunlight, για κοινή επένδυση σε εργοστάσια κατασκευής, έρευνας και ανακύκλωσης συστημάτων μπαταριών. Στα μέλη αυτά θα φτάσει χρηματοδότηση 2,9 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, που θα μοχλεύσει επιπλέον επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Το έργο με τίτλο «European Battery Innovation» κοινοποιήθηκε από κοινού από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και τη Σουηδία με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την προώθηση πράσινης ενέργειας στην Ένωση.

Ως ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου έχει τεθεί το 2028 ενώ μεγάλα ονόματα όπως Tesla, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay και Enel X. είναι ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν θα συμμετέχουν στο project.

ee-energeia

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο θα καλύπτει όλη τη σχετική με τις μπαταρίες αλυσίδα, από τις πρώτες ύλες μέχρι και τη διάθεση και την ανακύκλωση. Ειδικότερα θα δοθεί έμφαση σε τέσσερις τομείς: Σε σπάνια και αναβαθμισμένα υλικά-πρώτες ύλες, στις κυψέλες μπαταριών, στα συστήματα Μπαταριών και στην ανακύκλωση και βιωσιμότητα.

Ισχυρή παρουσία της Sunlight

Σε ηγετικό ρόλο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στοχεύει η Sunlight με μία σειρά από επενδύσεις που έχει στα «σκαριά». Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές προβλέπεται και επένδυση της Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia που στρέφεται στην δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου.

Όπως έγραφε το Business Daily, η Sunlight τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα, μια επένδυση ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει και το ερευνητικό κέντρο της εταιρείας που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη και αποτελεί τον προπομπό των επόμενων κινήσεων της εταιρείας για την παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Από την επένδυση, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 47% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών λιθίου θα δημιουργηθούν 200 άμεσες θέσεις εργασίας επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Θα μπορεί επίσης «να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας.

Το νέο ερευνητικό κέντρο θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας». Θα εστιάζει σε καινοτόμες τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, ενώ θα δημιουργηθεί μια πιλοτική γραμμή παραγωγής που θα δοκιμάζονται τα νέα προϊόντα πριν μπουν στην μαζική παραγωγή από το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει η εταιρεία στην Κοζάνη.

Στόχος της επένδυσης είναι η δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την Sunlight να θέλει επίσης να προχωρήσει και σε συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και να επενδύσει σε startups στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας. Με τη χρηματοδότηση ύψους 49,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ πρόκειται να καλυφθεί σημαντικό τμήμα του κόστους της επένδυσης, με την Sunlight να καλύπτει με ίδια κεφάλαια τα υπόλοιπα 55,26 εκατ. ευρώ του κόστους του έργου.

Ο κ. Μπίσαλας τόνισε πως «η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ» και θέλει να εδραιώσει ακόμα περισσότερο την θέση της και σημειώνει πως το νέο ερευνητικό κέντρο αναμένεται να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία όσο αναφορά την μελλοντική παραγωγή μπαταριών λιθίου

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που πραγματοποίησε η Sunlight, η συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας στην ευρωπαϊκή αλυσίδα της κατασκευής μπαταριών, αναδεικνύει τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική βιομηχανία στην επόμενη μέρα μιας πιο «πράσινης» Ευρώπης.

Επίσης, στοχεύοντας στη διεύρυνση της παρουσίας της στη διεθνή ενεργειακή «σκακιέρα», η Sunlight ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2020 και τη συμμαχία της με την BMG Energy για να δημιουργήσουν έναν μεγάλο οργανισμό πωλήσεων και υπηρεσιών που θα τους επιτρέψει να επεκταθούν περαιτέρω και να εδραιώσουν την θέση τους στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην ιταλική αγορά. 

Η ελληνική εταιρεία, με παρουσία 12 ετών και εξαγωγές σε 100 χώρες, με αυτή την συμφωνία συνεχίζει το δυναμικό πλάνο ανάπτυξης καθώς ήδη αύξησε το 2020 την παραγωγική της ικανότητα κατά 25% και εισήλθε στην αμερικανική αγορά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την πρόοδο στην ενέργεια

Στη σωστή κατεύθυνση απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model και στις ιδιωτικοποιήσεις και έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ διαπιστώνει η έκθεση εποπτείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αλλάξει στην Ελλάδα το μεγάλο «πράσινο άλμα» της Ευρώπης

Μείωση των εκπομπών Co2 κατά 55% ως το 2030 προτείνει η Κομισιόν. Ανεβαίνει στο 67% ο ελληνικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ. Επηρεάζονται σημαντικοί κλάδοι: αερομεταφορές, ναυτιλία, τσιμεντοβιομηχανία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «βραχυκύκλωσαν» οι επιδοτήσεις σε ΔΕΗ και ιδιώτες παραγωγούς

Μεγάλα ποσά κρατικών ενισχύσεων χρειάζεται η ελληνική ενεργειακή αγορά, αλλά προς το παρόν δεν εγκρίνονται οι προτάσεις από την Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες ζητούν πλήρη πρόταση για μηχανισμό δυναμικότητας.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.