ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras, YPOIK, epistreptea
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Σταϊκούρας: Δεν αποκλείει «κούρεμα» επιστρεπτέας προκαταβολής

Εξετάζεται επίσης να υπάρξει ένα πλαίσιο από την κυβέρνηση που θα επιτρέψει στους πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» η οφειλή από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο που θα δώσει στους πολίτες την δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπ. Οικονομικών, εγκρίθηκε η αναθεώρηση του κοινοτικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, με την οποία «καθίσταται δυνατή η μετατροπή ορισμένων δανείων και άλλων επιστρεπτέων μέσων σε άμεσες επιχορηγήσεις και ανοίγει και ο δρόμος για να βελτιώσουμε τα πλαίσια στήριξης στο μέλλον».

Σχετικά με τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση για τον πέμπτο κύκλο δεν είναι δικαιούχοι και το ένα τρίτο των επιχειρήσεων εστίασης μένουν εκτός, καθώς το delivery ενίσχυσε τον τζίρο τους σε σχέση με την περασμένη χρονιά σημείωσε. «Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, μιλώντας στον ANT1, ότι στα 500 εκατ. ευρώ φτάνει το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων για την λειτουργία της αγοράς και υπογράμμισε το γεγονός ότι «συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δισ. ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης».

Επίσης ο υπουργός, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις χρεών, τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που ισχύει και για τους δανειολήπτες. Επισήμανε ότι υπάρχει και το πρόγραμμα «Γέφυρα» και ανέφερε πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάιο, ποιες είναι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως. Κούρεμα 40% για την κύρια κατοικία εργαζομένων σε αναστολή. Δίνεται δυνατότητα κατ’ εξαίρεση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.