ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

H κυβέρνηση «ρίχνει» 3 δισ. στην οικονομία το επόμενο διάστημα

«Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τα επόμενα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς την πραγματική οικονομία μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο». Ο υπουργός τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα «ρίξει» 3 δισ. ευρώ στην οικονομία. 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μέσα στο 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» υπογράμμισε εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης το 2020 ανήλθε στα 24 δις, ενώ για το 2021, έχουν δοθεί 7,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο υπουργός και δήλωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2000 και 4000 ευρώ αντίστοιχα».

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κΣταϊκούρας σημείωσε «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019».

Zημιά στο 70% των καταστημάτων εστίασης

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, με αβεβαιότητες και προβληματισμούς. Σέβομαι και ακούω τις αγωνίες του κόσμου της αγοράς» είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η εστίαση υπέστη τεράστια ζημιά. «Περίπου το 30% του κλάδου, είχε αύξηση του τζίρου, λόγω του delivery. Το 70% έπαθε τεράστια ζημιά».

Ο υπουργός ανέφερε το 84% του κλάδους της εστίασης, δηλαδή 64.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από την πολιτεία. «Δώσαμε περίπου 1 δις ευρώ στην εστίαση και 1,1 δις στους εργαζομένους της εστίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλη τη ζημιά στην εστίαση. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσουμε».

Για την απαλλαγή των ενοικίων για τον Μάρτιο τόνισε ότι το μέτρο αφορά στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, άρα συμπεριλαμβάνει και άλλα κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Μέτρο στήριξης για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Στο τραπέζι και ένα μέτρο στήριξης για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων είπε ο υπουργός « Είναι ένα νέο μέτρο που θα υλοποιήσουμε, το συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Αφορά την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Μάρτιο 2020 και όλο το 2021» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αφορά ποιες θα είναι οι μορφές των δαπανών που θα καλύπτονται αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξήγησε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά στοιχεία για τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως «μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία των παρεχόμενων ενισχύσεων, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων».