ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ζητούν παρέμβαση της ΡΑΕ για τις τιμές ρεύματος οι βιομηχανίες

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σημειώνει πως η σύγκριση τιμών στην αγορά εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δείχνει την «εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά».

Τον προβληματισμό για τις τιμές του ρεύματος εκφράζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία ζητά από τη ΡΑΕ τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς και κάνει λόγο για «σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».

Στην ανακοίνωση της, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι η σύγκριση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, «θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά». «Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΡΑΕ δίστασε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, που να αποτρέπουν τις συμπεριφορές αυτές, το περιεχόμενο του κειμένου της απόφασής της, είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.

Η ΡΑΕ σαφώς εκφράζει τη θέση, ότι η πρακτική δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, για το λόγο δε αυτό, ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά», σημειώνει η Ένωση.

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, από τις 13 Φεβρουαρίου έχουν μπει σε ισχύ οι αποφάσεις της ΡΑΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης με την θέσπιση μέτρων που αποβλέπουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην προώθηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού σε αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ισχύς της άρχεται από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ στις 10.02.2021 και η εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτήν εκκινούν από την τρίτη Ημέρα Κατανομής που έπεται της δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ, ήτοι στις 13.02.2021. Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη την έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων της ως άνω απόφασης κατά τη διαδικασία υποβολής των προσφορών τους στις 12 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ : Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW. Η τρέχουσα διαδικασία είναι κοινή για αιολικά και φωτοβολταϊκά, καθώς αφορά μονάδες ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίθενται σε ισχύ τα μέτρα της ΡΑΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης

Οι συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης θα πρέπει να λάβουν δεόντως υπόψη την έναρξη εφαρμογής των ρυθμίσεων της απόφασης της ΡΑΕ κατά τη διαδικασία υποβολής των προσφορών τους στις 12 Φεβρουαρίου 2021.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή πλατφόρμα για την καταχώρηση ενεργειακών προϊόντων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών, ικανοποιεί και τις τρεις στρατηγικές κατεύθυνσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση