ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Επιταχύνεται η είσπραξη φόρου 90% στα υπερκέρδη από το ρεύμα

Χωρίς έλεγχο των στοιχείων από ορκωτούς θα προχωρήσει η είσπραξη περίπου 460 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και θα γίνουν αργότερα ενδεχόμενες διορθώσεις.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και  Περιβάλλοντος λύνει το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποστολή στη ΡΑΕ των πιστοποιημένων στοιχείων από ορκωτό λογιστή.

Όπως προβλέπει η νέα ΚΥΑ, θα υπάρξει ένας προκαταρκτικός υπολογισμός από τη ΡΑΕ με βάση τα μη πιστοποιημένα στοιχεία, ώστε να καταβληθεί άμεσα από κάθε ηλεκτροπαραγωγό μια προσωρινή έκτακτη εισφορά, ενώ στη συνέχεια με βάση τα πιστοποιημένα στοιχεία, η ΡΑΕ θα υπολογίσει το οριστικό ποσό που θα εισπραχθεί εκτάκτως. Όταν θα υπάρξουν και τα οριστικά στοιχεία, θα γίνουν και οι απαραίτητες διορθώσεις στα ποσά που είχαν καταβάλλει οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Λόγος για τη νέα ΚΥΑ αποτέλεσε το γεγονός πως έχει καθυστερήσει η πιστοποίηση των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές, καθυστερώντας σημαντικά τον υπολογισμό των οριστικών ποσών που όριζε η αρχική ΚΥΑ ενώ ενδεικτικό είναι πως μέχρι και πριν από δυο εβδομάδες η ΡΑΕ  δεν είχε λάβει πιστοποιημένα στοιχεία για κανέναν ηλεκτροπαραγωγό.

Τα στοιχεία προς πιστοποίηση αφορούν τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε να προκύψουν τα συγκυριακά αυξημένα κέρδη, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%. Τα ποσά αυτά είναι οι άμεσες εκπτώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια, οι έμμεσες εκπτώσεις (με τη μορφή των τιμολογίων σταθερής χρέωσης), καθώς και τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων.

Όπως αναφέρεται στη νέα ΚΥΑ, μετά την επιβολή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας τελικής εκκαθάρισης, για τον υπολογισμό της οριστική έκτακτης εισφοράς. Για αυτό τον λόγο, τα τελικά πιστοποιημένα στοιχεία θα υποβληθούν στην Αρχή το αργότερο έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Με την εισαγωγή της προσωρινής έκτακτης εισφοράς ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν οι εισπράξεις από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με τον στόχο να είναι να έχει ολοκληρωθεί ο καταλογισμός τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε να προλάβουν να εγγράψουν τα ποσά στις οικονομικές καταστάσεις τους.

Το ποσό που αναμένεται να εισρεύσει από την έκτακτη εισφορά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει στα 460 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να μην αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά μετά και τον οριστικό υπολογισμό της ΡΑΕ. Όπως και η οριστική έκτακτη εισφορά, έτσι και η προσωρινή θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριμήνου από την κοινοποίησή της.

Από τον περασμένο Μάιο η ΡΑΕ είχε αποστείλει τους υπολογισμούς για την περίοδο από τον Οκτώβριου του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό μόνο τις άμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων ομίλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται νέα αγορά για διμερή συμβόλαια στο ρεύμα

Σε δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προχωράει η ΡΑΕ με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων και των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι παίκτες στην αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το πλαφόν από τη ΡΑΕ στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος

Επιμένει η Ρυθμιστική Αρχή στο ανώτατο όριο χρεώσεων και στην κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, ενώ θα καθιερωθεί προκαταβολική ενημέρωση για τις μέγιστες επιβαρύνσεις των καταναλωτών.