ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δημιουργείται νέα αγορά για διμερή συμβόλαια στο ρεύμα

Σε δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προχωράει η ΡΑΕ με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων και των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι παίκτες στην αγορά.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αγοράς ενέργειας, η ΡΑΕ εξετάζει τη δημιουργία πλατφόρμας η θα ενισχύσει την δραστηριότητα της σύναψης συμβολαίων αγοροπωλησίας ενέργειας, παραγόμενη από ΑΠΕ (RES PPAs) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η πλατφόρμα αυτή θα δώσει ώθηση σε νέα έργα ΑΠΕ και θα δώσει περισσότερες επιλογές στους μικρότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, διερευνά τις επιλογές που διαφαίνονται για την δημιουργία μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, καθώς και τις λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε περιπτώσεις άλλων χωρών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Σημειώνεται πως το ΕΧΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της εν λόγω μελέτης, ήτοι την αποτύπωση επιλογών για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας και στην παρούσα Δημόσια Διαβούλευση λαμβάνονται υπόψη τα πρώτα δύο στάδια ήτοι, η ανάλυση για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς και η ανάλυση για τις περιπτώσεις λύσεων άλλων χωρών.

Κύριες στοχεύσεις στο πλαίσιο της θέσπισης μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (RES PPAs Platform), αποτελούν:

  • η ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ με όρους αγοράς, καθώς η βιωσιμότητά τους άρα και η χρηματοδότησή τους θα διασφαλίζεται -ως επί το πλείστων- απαλλαγμένη από σχήματα κρατικής ενίσχυσης
  • η ενίσχυση των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι σε μέγεθος συμμετέχοντες τόσο από την πλευρά του πωλητή (seller) όσο και από την πλευρά του αγοραστή (off-taker)
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τα ευρήματα των μελετών οι οποίες έχουν καταρτιστεί προς την κατεύθυνση θέσπισης μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με σκοπό την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των συμμετεχόντων, καθώς επίσης για την λήψη σχολίων επί των ευρημάτων των μελετών και την κατάθεση σχετικών προτάσεων.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected]. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.
logariasmos_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το πλαφόν από τη ΡΑΕ στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος

Επιμένει η Ρυθμιστική Αρχή στο ανώτατο όριο χρεώσεων και στην κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, ενώ θα καθιερωθεί προκαταβολική ενημέρωση για τις μέγιστες επιβαρύνσεις των καταναλωτών.