ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Πληθαίνουν οι ρυθμίσεις για το ρεύμα για να αποτραπούν τα «φέσια»

Οι εταιρείες ζητούν να καθιερωθούν βασικοί κοινοί κανόνες για τους διακανονισμούς, που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλή σε προηγούμενο πάροχο.

Αντιμέτωπη με ένα ασφυκτικό περιβάλλον βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι εταιρείες συγκρατούν τα «φέσια» αυξάνοντας συνεχώς τις ρυθμίσεις για εξόφληση λογαριασμών. Εν τω μεταξύ, οι προτάσεις των εταιρειών να κόβεται το ρεύμα σε όσους αφήνουν χρέος σε πάροχο και μετακινούνται σε άλλον δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί, ενώ η αγορά ετοιμάζει πρόταση για την καθιέρωση τυποποιημένου μοντέλου που θα καθορίζει κάποια βασικά σημεία που αφορούν στους διακανονισμούς των απλήρωτων λογαριασμών.

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά ήταν η πρόσφατη αναφορά του προέδρου της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιου Δαγούμα στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορεί, όπως είπε, να μην αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, αλλά διαπιστώνεται μία ανοδική τάση, παράλληλα με μία άνοδο του αριθμού των διακανονισμών. Τάση που αναμένεται να ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς οι καταναλωτές θα πιέζονται, όχι μόνο από τις τιμές της ενέργειας αλλά και από τα αυξημένα κόστη θέρμανσης. Ο κ. Δαγούμας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν άλλα δύο με τρία χρόνια ακόμα πριν αφήσουμε πίσω μας τις προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, που αποτελεί σημείο ανησυχίας για τις αντοχές των παικτών της αγοράς.

Επιβεβαιώνοντας την εικόνα αυτή, μιλώντας στο Business Daily  ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, κ. Μίλτος Ασλάνογλου σημειώνει πως η αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων, παρότι όχι γεωμετρική, αποτελεί ένα ζήτημα προβληματισμού καθώς το συνολικό ποσό που βαραίνει την αγορά έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δις ευρώ. Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το ζήτημα των διακανονισμών που σε επίπεδο χρηματοροών πιέζει επιπλέον τις εταιρείες ενέργειας που μπορεί μεν να λάβουν τελικά το σύνολο των οφειλών, θα χρειαστεί ωστόσο να περάσει αρκετό διάστημα την ώρα που αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και από άλλες πλευρές. Για παράδειγμα, ένα ανοιχτό ζήτημα για τους προμηθευτές είναι οι καθυστερήσεις στις καταβολές των κρατικών επιδοτήσεων που προκαλεί πίεση στις εταιρείες καθώς – ειδικά τους προηγούμενους μήνες – τα ποσά ήταν υψηλά.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα της αλλαγής του Κώδικα Προμήθειας που θα βάλει τέλος στην ελεύθερη αλλαγή παρόχου σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Την περασμένη εβδομάδα είχε συνεδριάσει ομάδα εργασίας ΥΠΕΝ, ΡΑΕ και εκπροσώπων της αγοράς, όπου συμφωνήθηκε επί της αρχής η εκ νέου τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας στη λογική του να επιτρέπει, μεν, τις ελεύθερες μετακινήσεις των πελατών από πάροχο σε πάροχο αλλά να διασφαλίζει ότι η κινητικότητα αυτή δεν θα επιβαρύνει με «φέσια» τις εταιρείες. Για να γίνει αυτό, συζητείται να κόβεται το ρεύμα από τον επόμενο πάροχο, όταν έχουν μείνει οφειλές στον προηγούμενο.

Εκκρεμεί, ωστόσο, από την πλευρά των προμηθευτών η υποβολή των επικαιροποιημένων προτάσεις τους προς το ΥΠΕΝ, που αναμενόταν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο ακόμα οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία ζυμώσεων προκειμένου να καταλήξουν στις οριστικές προτάσεις.  Σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου, στις προτάσεις αυτές θα ενταχθεί και η δημιουργία ενός μοντέλου για τους διακανονισμούς που θα προβλέπει κάποιους ελάχιστους κοινούς όρους για βασικά θέματα, όπως ο αριθμός των δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει ανησυχία για την αύξηση αυτή των ποσών των διακανονισμών καθώς όσο το κόστος για εκείνες συστηματοποιείται επι της ουσίας μακροπρόθεσμα θα ενσωματώνεται στα τιμολόγια. Παράλληλα, πηγές της αγοράς σημειώνουν πως ένα άλλο ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η αγορά είναι και η μείωση των επιδοτήσεων. Εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές της ενέργειας να βαίνουν μειούμενες, ενώ όπως έδειξαν ήδη και τα τιμολόγια του Νοεμβρίου, η μείωση των επιδοτήσεων ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των τιμών του ρεύματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «βροχή» προστίμων από ΡΑΕ για μονομερείς αλλαγές συμβάσεων

Καταχρηστικές οι περισσότερες μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από σταθερά σε κυμαινόμενα, όπως διαπίστωσε η Ρυθμιστική Αρχή με τους ελέγχους της. Αρχίζει ακροάσεις για την επιβολή κυρώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Καταναλωτές στα δικαστήρια για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ενώσεις όπως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ αμφισβητούν με συλλογικές αγωγές τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τους λογαριασμούς. Τι απαντούν οι εταιρείες προμήθειας. Στις 18 Μαΐου συζητείται η πρώτη αγωγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το target model, η αγορά εξισορρόπησης και το έμφραγμα στην αγορά του ηλ. ρεύματος

Νέα διαβούλευση από την ΡΑΕ για την εξεύρεση λύσης που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις εταιριών - φορέων για το πως θα επιλυθούν οι δυσλειτουργίες.