ΓΔ: 891.41 0.46% Τζίρος: 82.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital nomads-internet-ypologistis
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα στρώνει «χαλί» για ψηφιακούς νομάδες και επενδυτές

Με βάση τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη, η Ελλάδα πρόκειται να αποτελέσει πόλο έλξης για ψηφιακούς νομάδες και επενδυτές μετά την πανδημία.

«Στρώνουμε "χαλί" για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας για επενδυτικούς λόγους μετά την πανδημία», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Ελλάδα: Ανταγωνισμός για τα παγκόσμια ταλέντα» (Greece: Competing for Global Talent) που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum, σε ειδική ενότητα με θέμα την αξιοποίηση και προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγγειλε την Blue Carpet Policy, μία ολοκληρωμένη πολιτική για την τόνωση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, η οποία έχει ως στόχο «την προσέλκυση τόσο των ψηφιακών νομάδων όσο και ευρύτερα ανθρώπων με επενδυτικό-επιχειρηματικό προφίλ».

Η visa για τους ψηφιακούς νομάδες, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι μια ακόμα ψηφίδα στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης πολιτικής με τίτλο «Blue Carpet Policy» που κινείται στη λογική μιας απλής, άμεσης, λειτουργικής και ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Όπως υπογράμμισε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τρέχει αυτή τη στιγμή με ψηφιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και απόδοσης αλλά και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου του υπουργείου Εξωτερικών, θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει στη δημιουργία μιας visa για ψηφιακούς νομάδες σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία θα αφορά «ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και με ένα laptop στα χέρια μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι σε όλη την υφήλιο».

Πρόκειται για «ανθρώπους υψηλού εισοδήματος, που παράγουν και λειτουργούν στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα». Μάλιστα, τόνισε ότι η πρόκληση των ψηφιακών νομάδων γίνεται ακόμα πιο μεγάλη λόγω του Brexit, «όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία για λόγους πρόσβασης στο ευρωπαϊκό σύστημα και θέλουν να βρουν το νέο τόπο εγκατάστασης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιπλέον υπογράμμισε ότι το υπουργείο στοχεύει στην ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, «χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του να διευκολύνει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της χώρας μας, την καλύτερη προβολή της και βέβαια την πρόσβαση σε αυτό που λέμε διαμονή στην Ελλάδα».

«Ήδη προχωρήσαμε στην Business Visa, μία visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο», ενώ επίσης σημείωσε ότι «υιοθετήσαμε τη Student Visa για να μπορέσουν ξένοι φοιτητές πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι αυτή «θα γίνει πράξη όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις παρεμβάσεις σαν μια συνολική πολιτική, που θα καλωσορίζει και θα λέει “καλώς ήρθατε” σε όλους τους ξένους που θα θέλουν να εγκατασταθούν εδώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Ανάπτυξη με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια αφορά όλους και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρβιτσιώτης: Πετύχαμε να μην υπάρχει καμία μείωση σε επιδοτήσεις αγροτών

Η αξιοποίηση των αγροτικών ενισχύσεων θα συνοδεύεται από έργα αναμόρφωσης του γεωργικού τομέα στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.