ΓΔ: 1457.76 0.69% Τζίρος: 11.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio, lockdown, katastimata
Φώτο: Shutterstock

Τέλος στο χρήμα για όλους: Νέο "point system" στα μέτρα στήριξης

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση παγίων δαπανών και τόκων δανείων θα δοθούν επιλεκτικά, με βάση την πτώση του τζίρου και το είδος της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στην εφαρμογή «point system» στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τη πανδημία, με βασικά κριτήρια την πτώση του τζίρου και το είδος της δραστηριότητας προχωρά το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος είναι η διοχέτευση της κρατικής χρηματοδότησης σε κλάδους με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς τα ταμειακά περιθώρια είναι περιορισμένα και το «φούσκωμα» του λογαριασμού επιτείνει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και χαμηλώνει τη στάθμη της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πακέτο των νέων παρεμβάσεων, ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ, «θα τρέξει» με βάση κλίμακα αξιολόγησης των πληττόμενων που θα διαφοροποιεί το ύψος, το χρόνο και τη μορφή των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν.

Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι καταργούνται οριστικά τα οριζόντια μέτρα και η παροχή βοήθειας θα κατευθύνεται σε όσους έχουν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και αντικειμενικά υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Το στίγμα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «τα επόμενα μέτρα θα στοχεύουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου… Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα έχουμε παρατηρήσει ότι μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε επιχειρήσεις που πάνε καλά για οποιονδήποτε λόγο και ανεξαρτήτως του ΚΑΔ και επιχειρήσεις που πάνε άσχημα. Γι' αυτό έχουμε επιλέξει την ατομική προσέγγιση».

Πέραν του τζίρου, βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας δεδομένου ότι υπάρχουν κομβικοί για την αύξηση του ΑΕΠ κλάδοι όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο  και ο τουρισμός που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της υγειονομικής κρίσης, καθώς παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες κλειστοί ή «φυτοζωούν» και είναι αβέβαιο πότε θα επανέλθουν στη κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνεται κατά 0,8 με 0,9%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αυξάνεται κατά 0,7% του ΑΕΠ.

Μεγάλη βαρύτητα για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη έχει ο τουρισμός, με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι εισπράξεις φέτος κινηθούν στο 40% των αντίστοιχων του 2019 (7- 8 δισ. ευρώ) από 60% που προβλέπει το βασικό σενάριο, η ταχύτητα της ανάπτυξης θα κατέβει κατά 1,5% και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα επιβαρυνθεί κατά 1,2% του ΑΕΠ.

Τα κριτήρια στην επόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή

Το νέο μοντέλο στήριξης θα «σφραγίσει» το πακέτο που έρχεται και περιλαμβάνει την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, την επιδότηση των παγίων δαπανών και των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, την αύξηση του ποσού που θα διαγραφεί από δάνεια των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων στην ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις την περίοδο της πανδημίας, το συνολικό οικονομικό προφίλ, το μερίδιο συμμετοχής στο ΑΕΠ και τη δυναμική στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα «αξιολογούνται» και όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός τόσο ισχυρότερη θα είναι η στήριξη τους.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7, ύψους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να «ανοίξει» μέσα στο Μάρτιο, ο κύριος όγκος των φθηνών κρατικών δανείων θα χορηγηθεί σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών ενώ στο λιανεμπόριο και την παροχή υπηρεσιών προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους εμφάνισαν συγκριτικά τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου. Μάλιστα στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σενάριο για αύξηση του ποσού διαγραφής πάνω από το 50% για περιπτώσεις  επαγγελμάτων που έχουν πληγεί με σφοδρότητα από τη κρίση

Το οικονομικό προφίλ και η έκταση της ζημιάς θα αποτελέσουν τον πλοηγό για το «κούρεμα» των δανείων που χορηγήθηκαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας και το οποίο θα είναι κλιμακωτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναδρομική διαγραφή του 50% θα ισχύσει για συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για όλους τους δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι τα συνολικά ποσά που χορηγήθηκαν ήταν της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ και τυχόν οριζόντια διαγραφή του 50% θα είχε βαρύ κόστος 1,7 δισ. ευρώ για το Δημόσιο.   

Με «φίλτρα» θα γίνει και η επιδότηση των παγίων δαπανών ύψους 500 εκ. ευρώ στη βάση του ευέλικτου κοινοτικού προγράμματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Αν και δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα, το είδος και το ύψος της επιδότησης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου το βέβαιο είναι ότι τα ποσοστά κάλυψης και οι επιλέξιμες δαπάνες (μισθολογικό κόστος, φόροι και τέλη λειτουργικά  έξοδα κ.α ) θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και την προστιθέμενη αξία της επιχείρησης, την πορεία του τζίρου και τον αριθμό των εργαζομένων.

Αρμόδια πηγή τόνιζε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθούν αιτήματα για γενικευμένη επιδότηση έως και 100% των παγίων δαπανών καθώς το κονδύλι είναι συγκεκριμένο. Η ενίσχυση δεν θα δοθεί μετρητοίς, αλλά με τη μορφή voucher, με τα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης εξετάζεται αύξηση των αποσβέσεων καθώς και ειδικές εκπτώσεις και απαλλαγές για εξωστρεφείς, καινοτόμες, και με υψηλή προστιθέμενη αξία επιχειρήσεις, για την υλοποίηση επενδύσεων και προγραμμάτων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης 

Το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ, η έκταση των ζημιών, το ύψος και η κατάσταση του δανείου συνθέτουν το πλέγμα των κριτηρίων για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 300-400 εκ. ευρώ που θα φθάνει έως το 90% με χρονική διάρκεια 8 μήνες.   

Στη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η κυβέρνηση θα ρίξει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο να προαναγγέλλει ειδικό πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ θα ενεργοποιηθούν κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγυοδοτικά προγράμματα, και το ειδικό ταμείο για τον COVID-19 για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτική εταιρεία θα ελέγξει τις ενστάσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή

Τεχνική υποστήριξη από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα ζήτησε το υπ. Οικονομικών για να διεκπεραιώσει τις 17.000 ενστάσεις από επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να επιστρέψουν στο ακέραιο και έντοκα την ενίσχυση.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση ως το τέλος Οκτωβρίου για τις ενστάσεις της επιστρεπτέας

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφανθεί ποιοι δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι αποφάσεις για «ποινές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 28 Φεβρουαρίου η επανεξέταση των ενστάσεων από επιχειρήσεις που είχε κριθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολό της την ενίσχυση, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη... γραμμή του πέναλτι για την επιστρεπτέα

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ, ενώ παραμένει η απειλή επιστροφής της ενίσχυσης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα διορθωτική ρύθμιση.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα γλιτώσουν το.... πέναλτι για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Όσοι επιχειρηματίες είχαν οριακές αποκλίσεις στην απασχόληση ή μικρές τυπικές παραβάσεις δεν θα επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως τα ποσά. Έτοιμο για διορθωτικές κινήσεις το υπουργείο Οικονομικών.