ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vassilis Karamouzis, Ethniki Trapeza, ETE
Φωτό: Εθνική Τράπεζα

Πώς θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Θα αξιολογηθούν με τραπεζικά κριτήρια οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με δάνεια 12 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ο Β. Καραμούζης.

Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που θα υποστηριχθούν με τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι ελληνικές τράπεζες και θα εφαρμόσουν τραπεζικά κριτήρια αξιολόγησης, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ότι οι ταμειακές ροές από κάθε επένδυση θα είναι αρκετές για την αποπληρωμή του δανεισμού.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης, μιλώντας στο Fin Forum, αναγκαία είναι η δημιουργία ενός απλού, κατανοητού και γρήγορου πλαισίου ένταξης επενδύσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε παράλληλα ότι θα απαιτηθεί η προσέλκυση ξένων επενδυτών, προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων.

Ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι τα περίπου 12,5 δισ. ευρώ δάνεια, που προβλέπει το πρόγραμμα για ιδιωτικές επενδύσεις, δίνουν τη δυνατότητα να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αυτές τις σημαντικές επενδύσεις, αναφέροντας ενδεικτικά ότι πέρσι η Εθνική εκταμίευσε περίπου 5 δισ. ευρώ για νέες χορηγήσεις.

Οι χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με τραπεζικά κριτήρια, μέσω της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων. Βασικό κριτήριο για τη βιωσιμότητα του έργου θα αποτελέσει η εκτίμηση ότι οι προβλεπόμενες ταμειακές ροές μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και το δάνειο συγχρηματοδότησης.

Εξίσου σημαντικό κριτήριο, σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστά και η επιλεξιμότητα του έργου, καθώς το Ταμείο έχει συγκεκριμένους πυλώνες επένδυσης: α) πράσινη μετάβαση, β) ψηφιακή μετάβαση, γ) απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και δ) ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.

Το ποσό που τελικά θα δοθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα εξαρτηθεί από τρεις κύριους παράγοντες: α) το ποσοστό των πόρων του Ταμείου που θα κατευθυνθούν σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, β) τον αναμενόμενο βαθμό μόχλευσης, και γ) τις συνθήκες ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο τραπεζικός δανεισμός για επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κυμανθεί μεταξύ 12-14 δισ. ευρώ, ανάλογα με την τελική μόχλευση του συνόλου των έργων.

Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, ο κ. Καραμούζης επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο συμμετοχής τους σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ο αναπτυξιακός νόμος.

Ειδικότερα, σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να εξειδικευτεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και των τραπεζών, καθώς μέσω των τραπεζών θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτός αυτού, εξίσου σημαντικό είναι να αποφευχθούν όσο το δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει χρονικά τον συνήθη χρόνο που απαιτείται για μια τραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς τη συμμετοχή άλλων φορέων.

Την ίδια στιγμή, για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πιστοδοτικής πλευράς των έργων, θα πρέπει οι επενδυτές να έρθουν σε άμεση επαφή με την τράπεζά τους και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης των έργων, των επιχειρηματικών πλάνων και γενικότερα της πιστοδοτικής διαδικασίας.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως υποστηρίζει, έχει δημιουργήσει εσωτερικά Task Force με τη συνεργασία των σχετικών διευθύνσεων (Structured Finance, Investment Banking, Corporate Business Development), ενώ ήδη συζητά με πελάτες πιθανές επενδύσεις και δρα συμβουλευτικά, με στόχο την επιτυχή ένταξη των έργων στο Ταμείο, αλλά και την εξασφάλιση του απαιτούμενου τραπεζικού δανεισμού. 

«Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η ταχύτητα δεν είναι μόνο σημαντική ως προς την απορρόφηση του προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι άλλες χώρες θα έχουν προγράμματα στήριξης και ότι θα ανταγωνιστούμε μαζί τους για την προσέλκυση ξένων επενδυτών», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Ανάκαμψη με ρυθμό άνω του 10% μετά το α' τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας δημοσιονομική πολιτική, τραπεζικές χορηγήσεις και φυσικά η πορεία του τουρισμού είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες στην εποχή της πανδημίας

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων και ο πτωχευτικός αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα.
ATM_Card
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες έκτακτες χρεώσεις παίρνουν πίσω οι τράπεζες

Εθνική και Eurobank προχωρούν στην κατάργηση της χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή κωδικού PIN. Η Πειραιώς ανακοινώνει επίσης ότι αναπροσαρμόζει τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών της. Καταργεί τις χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε 16 νησιά η Alpha Bank.