ΓΔ: 949.39 -0.67% Τζίρος: 82.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

«Καύσιμα» 2,9 τρισ. δολ. για επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι καταθέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες λόγω της πανδημίας. Μόνο οι Αμερικανοί έχουν αποταμιεύσει 1,5 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ν. Κορέας.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό της, διαθέτοντας, όμως, μία «κρυφή πηγή» που θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ικανό να αλλάξει πλήρως και προς το καλύτερο αυτήν την πορεία. 

Οι καταναλωτές ανά την υφήλιο έχουν αυξήσει κατακόρυφα της καταθέσεις τους, ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ισχυρή ροπή προς την αποταμίευση.

Σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου Bloomberg οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου – ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία – διαθέτουν πρόσθετες καταθέσεις ύψους 2,9 τρισ. δολαρίων, ποσό που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια των lockdown. 

Αιτίες από τη μία πλευρά η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και από την άλλη η πτώση της κατανάλωσης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που κράτησαν κλειστά ή κρατούν ακόμη αρκετούς κλάδους που παραδοσιακά απορροφούν μεγάλο μέρος της κατανάλωσης. 

Το ήμισυ του παραπάνω ποσού, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, έχει αποταμιευθεί από Αμερικανούς και προκειμένου να καταστεί σαφές πόσο σημαντικό είναι αρκεί να σημειωθεί ότι αντιστοιχεί στο ΑΕΠ της Ν. Κορέας. 

Η πορεία της αύξησης των καταθέσεων σε οκτώ μεγάλες οικονομίες 

Katatheseis

 

Ελπίδα των οικονομικών επιτελείων ανά την υφήλιο είναι ότι μεγάλο μέρος αυτών της επιπλέουσας ρευστότητας θα διοχετευθεί στην κατανάλωση, μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία λιανικό εμπόριο, εστίαση και κυρίως τουρισμός και ταξίδια. 

Για παράδειγμα εάν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να ξοδέψουν τα χρήματα που αποταμίευσαν μόνο κατά τη διάρκεια του 2020 αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 9% αντί στο 4,6% που είναι η επίσημη εκτίμηση. Στον αντίποδα εάν τα κεφάλαια αυτά παραμείνουν στάσιμα η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,2%. 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι Αμερικανοί που φρόντισαν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους. Στην Κίνα ενισχύθηκαν κατά 2,8 τρισ. γουάν (περί τα 430 δισ. δολ.), στη Βρετανία η αύξηση ήταν 117 δισ. στερλίνες (160 δισ. δολάρια) ενώ στην ευρωζώνη έφθασε στα 387 δισ. ευρώ (465 δισ. δολάρια), με τη Γερμανία να είναι πρωταθλήτρια με αύξηση κατά 142 δισ. ευρώ. 

Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων ανά χώρα

Katatheseis

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει τους καταθέτες να αυξήσουν τις δαπάνες τους είναι το γεγονός ότι οι τόκοι που λαμβάνουν από τις καταθέσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, λόγω της πολιτικής σχεδόν μηδενικών επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. 

«Βραχυπρόθεσμα, πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των καταναλωτών μετά την πανδημία και κατά πόσο θα υπάρξει επιστροφή στους «κανόνες» που ίσχυαν πριν από αυτή», εκτιμά η Γελένα Σουλάτγιεβα, οικονομολόγος του Bloomberg Economics και προσθέτει: «μεσοπρόθεσμα είτε θα χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση, είτε για αποπληρωμή χρέους είτε ακόμη και εάν παραμείνουν στον τραπεζικό λογαριασμό για περίπτωση ανάγκης αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Μαξιλάρι 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα 

Επί ελληνικού εδάφους το 2020 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των καταθέσεων μετά από πολλά χρόνια, με την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος να έχει αποκατασταθεί μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης 10ετίας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 19,893 δισ. ευρώ, ή σε ποσοστό 13,89% σε ετήσια βάση. Το φαινόμενο της αύξησης των αποταμιεύσεων συνδέεται και με την ανασφάλεια των καταναλωτών για το μέλλον και, ειδικότερα, για την απασχόληση. Όπως σημειώνει η Alpha Bank, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των καταναλωτών που ανησυχούν για αύξηση της ανεργίας, από το 5,1% στο 70,6% και το ποσοστό διατηρήθηκε στο δεύτερο lockdown πολύ υψηλό, στο 65,7%.

«Η αύξηση των αποταμιεύσεων, επομένως, συνδέεται, αφενός, με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και την απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος (“προληπτική” αποταμίευση) και, αφετέρου, με τη μειωμένη καταναλωτική δαπάνη (“αναγκαστική” αποταμίευση), καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να δαπανήσουν -σε ένα βαθμό- εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας)», ανέφερε στην ανάλυσή της η ελληνική τράπεζα.

Katatheseis
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταθέσεις με αρνητικά επιτόκια έρχονται σύντομα και στην Ελλάδα

Οι τράπεζες ετοιμάζονται να καθιερώσουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία και την Ολλανδία. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπες με το φάσμα των «πράσινων» stress tests οι τράπεζες

Η ΕΚΤ αναμένεται τον Οκτώβριο να ανακοινώσει τους ακριβείς όρους βάσει των οποίων θα γίνει η εξέταση των τραπεζών, ενώ προειδοποιεί ότι οι περισσότερες εξ αυτών είναι «φτωχά προετοιμασμένες» έναντι της κλιματικής αλλαγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές που έρχονται για τα καταναλωτικά δάνεια

Πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν προβλέπει αυστηρότερους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης, μέτρα ανοχής στις καθυστερήσεις που φθάνουν ως το «κούρεμα» και επιβολή πλαφόν στα επιτόκια δανεισμού.