ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν προσφορές για το 30ετές ομόλογο, κάτω από το 2% η απόδοση

Στο επίπεδο του 2% η αρχική καθοδήγηση των αναδόχων για την απόδοση του νέου ομολόγου, του πρώτου με 30ετή διάρκεια ύστερα από 16 χρόνια.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 30ετους ομολόγου, με την καθοδήγηση των αναδόχων για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 2% (160 μονάδες βάσης +το Mid Swap, που είναι 0,40%). Ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052.

Η εντολή που έδωσε χθες ο ΟΔΔΗΧ στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική, ήταν να προχωρήσουν στην κοινοπρακτική έκδοση του ομολόγου.

Μετά από 16 χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 30ετή ομόλογα, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Χρειάζεται, επίσης, να αναφερθεί ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκδόθηκε 10ετές με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ.ευρώ.

Παράλληλα, εντός Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ, επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ