ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prasina omologa
Φώτο: Shutterstock

Πάροχος πιστοποίησης για την έκδοση Πράσινων Ομολόγων πλέον το ΙΕΝΕ

Με τις νέες υπηρεσίες του για αξιολόγηση και επαλήθευση για την έκδοση πράσινων ομολόγων το ΙΕΝΕ ενισχύει τον ρόλο του στην πράσινη οικονομία σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη.

Υπηρεσίες αξιολόγησης και επαλήθευσης (verification) για την έκδοση πράσινων ομολόγων από εταιρείες και οργανισμούς, σύμφωνα με το Πρότυπο Κλιματικών Ομολόγων θα μπορεί να προσφέρει πλέον το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) μετά από σχετική έγκριση του ως Πάροχο Πιστοποίησης από το Συμβούλιο Πρότυπων Κλιματικών Ομολόγων (Climate Bonds Standard Board) της Climate Bonds Initiative.

Όπως σημειώθηκε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου,  οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο φτάνοντας το 2019 τα 320 δισ δολαρια με τα πράσινα ομόλογα να αποτελούν σημαντικό μέρος χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων.

Από το 2015 καταγράφεται μία διαρκώς ανοδική πορεία έκδοσης πρασίνων ομολόγων που έφτασαν το 2020 τα 1,05 τρις. Δολάρια με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60%. Εν μέσω της πανδημίας η έκδοση τέτοιων ομολόγων επηρεάστηκε από τη γενικευμένη οικονομική κρίση στο 2ο τριμηνο του 2020 από την πανδημία, αλλά το 3ο τρίμηνο συνεχίστηκε η ανοδική τους πορεία. Στις πρώτες 20 χώρες του κόσμου με συνδυαστική αξία  243 δις. δολ. σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ ενώ στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά πράσινων ομολόγων με τη ζήτηση να ξεπερνάει την προσφορά υπερκαλύπτοντάς τη.

Ο ρόλος του IENE ως παρόχου πιστοποίησης για την έκδοση Πράσινων Ομολόγων έρχεται να προστεθεί στο ευρύ φάσμα υπηρεσιών που ήδη προσφέρει μέσω της ερευνητικής και μελετητικής του δραστηριότητας και του δικτύου συνεργατών του που αποτελείται από κορυφαίους επαγγελματίες από τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Τώρα, μέσω μιας επίλεκτης  ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων, νομικών και τραπεζικών στελεχών, το IENE θα παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες αξιολόγησης και επαλήθευσης σε οργανισμούς και εταιρείες που ενδιαφέρονται να λάβουν Πιστοποίηση από το αυστηρών προδιαγραφών Πρότυπο Κλιματικών Ομολόγων με στόχο την έκδοση Πράσινων Ομολόγων. Η πιστοποίηση αυτή δίδει τη δυνατότητα σε εταιρείες που αναπτύσσουν έργα στις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα να εκδώσουν Πράσινα Ομόλογα με στόχο την άντληση των απαραίτητων κεφάλαιων από τις αγορές.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει το IENE σχετικά με τα Πράσινα Ομόλογα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

(α) Εξέταση των επιλογών χρηματοδότησης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας.

(β) Καθορισμός κριτηρίων Green Bond για έργα που απαιτούν χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης Πράσινων Ομολόγων.

(γ) Επίβλεψη εκτέλεσης της διαδικασίας έκδοσης του Πράσινου Ομολόγου και προώθησής του σε πιθανούς επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, το IENE αναλαμβάνει:

  • Προετοιμασία της Ελεγκτικής Έκθεσης για το Πράσινο Ομόλογο.
  • Πιστοποίηση Προ-Έκδοσης.
  • Επίσπευση έκδοσης Πράσινου Ομολόγου με τη χρήση του σήματος Certified Climate Bond.

(δ) Επίβλεψη από το IENE της επένδυσης των συγκεντρωθέντων από το Πράσινο Ομόλογο κεφαλαίων για τα έργα που έχουν εγκριθεί.

(ε) Ανεξάρτητες υπηρεσίες διασφάλισης (assurance): για τον έλεγχο του οργανισμού που θέλει να προχωρήσει στην έκδοση Πράσινου Ομολόγου.

(στ) Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων: με την δημιουργία δεικτών απόδοσης και μέτρησης για την αξιολόγηση έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσα από Πράσινα Ομόλογα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το IENE συνδέεται με την CBI προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Εγκεκριμένος Πάροχος Πιστοποίησης για την έκδοση Πράσινων Ομολόγων από μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη. Ως σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα, το IENE δεσμεύεται για τους βιώσιμους στόχους της ΕΕ και την ενεργειακή μετάβαση στα «καθαρά» καύσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Πράσινα Ομόλογα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας εταιρείες που αναπτύσσουν έργα «καθαρών» τεχνολογιών να αντλήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την CBI σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα» σημείωσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπόλης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Climate Bonds Initiative, Sean Kidney, δήλωσε σχετικά: «Οι πράσινες επενδύσεις στην Ευρώπη επεκτείνονται γρήγορα. Θέλουμε να συγχαρούμε το IENE, το οποίο ως Εγκεκριμένος Πάροχος Υπηρεσιών Ελέγχου και Πιστοποίησης για την έκδοση Πράσινων Ομολόγων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ικανοποιεί τις ανάγκες των Επενδυτών για εξασφάλιση βέλτιστων πρακτικών, καινοτομίας και αυστηρών προτύπων γύρω από την επένδυσή τους».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ : Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW. Η τρέχουσα διαδικασία είναι κοινή για αιολικά και φωτοβολταϊκά, καθώς αφορά μονάδες ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ελληνικά IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος), μεταξύ των οποίων είναι και το «White Dragon», προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.