ΓΔ: 1424.18 0.46% Τζίρος: 29.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο για την εισφορά αλληλεγγύης και άλλες τρεις μειώσεις φόρων

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει «πάγωμα» της εισφοράς το 2022 και για δημοσίους υπαλλήλους - συνταξιούχους. Αποφάσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ.

Φορολογικό πακέτο δύο ταχυτήτων με έκτακτες παρεμβάσεις για αποτροπή επιβαρύνσεων από την πανδημία και μόνιμες ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η πρώτη ταχύτητα αφορά διορθωτικές ρυθμίσεις σε αποδείξεις, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» την ερχόμενη εβδομάδα στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Η δεύτερη ταχύτητα περιλαμβάνει «κουρέματα» φόρων που αναμένεται να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που θα υποβληθεί στις Βρυξέλες στα τέλη Απριλίου.

Δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα υλοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τις δημοσιονομικές αντοχές αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα και θα δημιουργήσουν περιθώρια για τη χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μετά το παράθυρο που άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν την επέκταση του μέτρου στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το επόμενο έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι εξαιρούνται φέτος από το μέτρο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αν και κάνει λόγο για δημοσιονομικές δυσκολίες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2022 οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και μέχρι το τέλος τους έτους θα έχει «τρέξει» πιο γρήγορα η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2022.

Αν υπάρξει παράταση του φετινού μοντέλου για την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διατηρήσουν τις ελαφρύνσεις. Ειδικότερα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές ενώ οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν θα έχουν μειωμένες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.

Σημειώνεται ότι με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ, ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις αποδοχών θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι σε περίπτωση που ενταχθούν στο μέτρο.

Σχετικά με τις άμεσες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο, το οικονομικό επιτελείο, αφού συζητήσει το θέμα με τους θεσμούς θα ανακοινώσει τις τελικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία.

Ειδικότερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για:

  • Τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την επιβολή πέναλτι φόρου 22% σε όσους δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης κυρίως για κατοικίες και αυτοκίνητα που «απειλούν» τους φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μείωση εισοδημάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης
  • Τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές προχωράει αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις η πλατφόρμα για την υποβολή τους προγραμματίζεται να ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2022. Δεν αποκλείεται να δοθεί και φέτος η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μαζί τον Αύγουστο και να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο φοροελαφρύνσεις και αύξηση μισθών στο Δημόσιο με νέο πολυνομοσχέδιο

Αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για τα παιδιά, «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μεταξύ των μέτρων που πάνε στη Βουλή.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φοροαπαλλαγές και έχουν κόστος 12,88 δισ. ευρώ

Την τελευταία τριετία, αυξήθηκε κατά 3,92 δισ. ευρώ το κόστος που έχουν στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ακτινογραφία των ελαφρύνσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.