ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Liargovas, KEPE
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Π. Λιαργκόβας: Αναγκαία μία συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αλλάξει και το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Στην αναγκαιότητα μιας συνολικής ρύθμισης των χρεών, δίνοντας έμφαση στο υπέρογκο ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα που ανέρχεται περίπου στα 254 δισ. ευρώ, αλλά και στην ανάγκη για ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο καθηγητής τόνισε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χαρακτήρισε ως «βουνό» το ιδιωτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας κι ανέρχεται περίπου στα 254 δισ. ευρώ και αν συνδυαστεί με το δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, κάνει τεράστιο το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες αυτές δυσκολίες, τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η κοινωνία κατάφεραν να μείνουν όρθιοι με τη συμβολή των μέτρων που ελήφθησαν από την Πολιτεία.

«Καμία όμως κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα νέα χρέη που συνεχώς δημιουργούνται, εάν δεν υπάρξει μία συνολική λύση για την αντιμετώπιση των χρεών αυτών, δημόσιων και ιδιωτικών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν κατατεθεί τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες και εξετάζονται» όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, πέρα από την ρύθμιση αυτών των χρεών, πρέπει να δοθεί έμφαση στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και αυτό θα επιτευχθεί στη μετά κορονοϊό εποχή με κοινές δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων της οικονομίας για την παραγωγή πλούτου.

Ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι θα μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τον σχεδιασμό, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των δράσεων για την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν και ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, θα μπορέσουμε να προσθέσουμε 7 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2026, που μπορεί να φτάσουν και τις 10 μονάδες στο ΑΕΠ, κάτω από ευνοϊκές προϋποθέσεις.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια, και μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις με τους πόρους του Ταμείου, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από προγράμματα, προκειμένου η μετάβαση από την εποχή της κρίσης στην εποχή της κανονικότητας να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά, αλλά και στην κοινωνία.

Ο κ. Λιαργκόβας, τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του -8% στην οικονομία, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί το δεύτερο αυτό τρίμηνο που διανύουμε και η συνέχεια θα είναι καλύτερη τους θερινούς μήνες λόγω του τουρισμού, αλλά και του τείχους ανοσίας που αρχίζει να σχηματίζεται με τους εμβολιασμούς.

Κλείνοντας, ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης στοχευμένων προγραμμάτων για την ενίσχυση και τη διάσωσή τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Στασινόπουλος, Βιοχάλκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχ. Στασινόπουλος: Το διπλό «στοίχημα» της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης

Ο πρόεδρος της Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο brain drain και τόνισε ότι οι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα επιθυμούν να επιστρέψουν αν βρουν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν: «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πρόγραμμα τόνωσης επενδύσεων για την Ελλάδα

«Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση, γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια», υποστήριξε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.