ΓΔ: 887.5 0.99% Τζίρος: 26.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:32:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Zavvos, ypourgeio oikonomikon, vouli
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Γ. Ζαββός: Ανάγκη αλλαγής κριτηρίων για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Ζαβός τόνισε πως μαζί με τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση θα προχωρήσει ο αναγκαίος μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας

Η αλλαγή τραπεζικών κριτηρίων για ευκολότερη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο κομμάτων και φορέων, στη συζήτηση κύρωσης ευρωπαϊκής οδηγίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «βασικός στόχος της κύρωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών είναι η θωράκιση της εποπτείας των τραπεζών». Όπως είπε, «είναι αναγκαίο οι τράπεζες να χτίσουν ένα κεφαλαιακό "μαξιλάρι" και να ολοκληρωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας εγγυήσεων» και τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές οδηγίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνεχούς επικαιροποίησης ώστε να ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι τράπεζες απέναντι σε νέους και επερχόμενους κινδύνους».

Παράλληλα, συμμερίστηκε τις επίμονες επισημάνσεις, για ανάγκη αλλαγής των τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Είναι εύλογη η μόνιμη επωδός για ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια της κρίσης. Η κυβέρνηση πήρε ήδη σημαντικά μέτρα, με δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε εκτεταμένη αναστολή οφειλών σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διευκόλυνε με ποσά που ξεπερνούν τα 45 δισ. τους δανειολήπτες, ενώ θα διοχετευτούν για αναπτυξιακά έργα περίπου 30 δισ. ευρώ».

Ο κ. Ζαββός, έδωσε έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας το «μείζον εθνικό σχέδιο για το οποίο πρέπει να επιτευχθεί νέα σύγκλιση γύρω από σημαντικά ζητήματα» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για κρίσιμους επερχόμενους πόρους μέσα από αυτό. Όπως είπε, «η μεταφορά πόρων θα είναι στοχευμένη, με σχέδια σαφώς κοστολογημένα και με σαφείς προθεσμίες παράδοσης».

«Μας δίνεται η ευκαιρία, μαζί με τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση, να γίνει ο αναγκαίος μετασχηματισμός της ελληνικής παραγωγικής βάσης, ώστε ακόμα και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες να μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν στο μέγιστο μέγεθος για να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα εγχείρημα τεράστιας εμβέλειας αυτή τη στιγμή, με τη δυνατότητα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Εδώ και περίπου 40 χρόνια, δεν είχαμε αντιμετωπίσει τόσο άμεση και επείγουσα πρόκληση όσο αυτή που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κλείσουμε για τα καλά τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας, ο κ. Ζαβός τόνισε ότι, «πράγματι κινούμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα με μονοψήφια ποσοστά "κόκκινων δανείων" και αυτό θα είναι μια σημαντική κατάκτηση ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν νέα κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν προοπτική».

Οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, εμφανίστηκαν θετικοί, ενώ έμφαση έδωσαν και αυτοί με τη σειρά τους, στην ανάγκη διευκόλυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια. Ο διευθυντής της διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος, Σπύρος Παντελιάς, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η πανευρωπαϊκή διαδικασία των crass tests στα stress tests των τραπεζών και μέχρι τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί, οπότε και θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο πρόσθετων ζημιών τους.

Επίσης, τόσο η διευθύντρια της διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας Ελλάδος Heather Gimson όσο και η διευθύντρια της διεύθυνσης εξυγίανσης, Μαρία Μαυρίδου, επεσήμαναν ότι με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών οι τράπεζες θα μπορέσουν να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία με καλύτερη και αποδοτικότερη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, κάνοντας λόγο για ορθή ενσωμάτωση.

Για θετικές ρυθμίσεις μίλησε και ο Ανδρέας Βερύκιος, πρόεδρος του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζοντας ότι «παρέχονται οι απαραίτητες εξουσίες στις τράπεζες να εισάγουν ευπρόσδεκτα μέτρα στην πολιτική αποδοχών». Παράλληλα, όπως είπε, προστατεύονται οι ιδιώτες επενδυτές από κινδύνους, ενώ με ειδική ρύθμιση διευκολύνεται η σύναψη συμβάσεων με τις τράπεζες.

Όπως τόνισε ο κ. Βερύκιος, οι τράπεζες, εκτός των μεγάλων όγκων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιμετωπίζουν, έχουν και άλλα προβλήματα, όπως η χαμηλή κερδοφορία τους, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υποστηρίζει την λογική περαιτέρω δραστικής μείωσης των εξόδων. «Μπορεί να χρειαστεί κάποια εξυγίανση λόγω των συγχωνεύσεων, αλλά η επιμονή μας θα είναι η αύξηση των εσόδων για να πετύχουν τα πλάνα εξυγίανσης τους και οι μετατροπές ώστε να μην χρειαστεί να προβαίνουν σε εθελοντικές εξόδους προσωπικού και όλα τα δυσάρεστα που είδαμε στο παρελθόν. Πρέπει να περιοριστεί αυτή η τάση. Εμείς βεβαίως δεν καθορίζουμε την πολιτική των τραπεζών, αυτό είναι θέμα των διοικήσεων τους, όμως αυτή είναι η δική μας αντίληψη», υπογράμμισε ο κ. Βερύκιος.

Ο Γιώργος Μότσιος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, εστίασε στην αλλαγή των κριτηρίων για την διευκόλυνση των δανειοδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπως είπε, ενώ έμφαση έδωσε και στην αποτροπή περαιτέρω συρρίκνωσης των τραπεζών και της μείωσης προσωπικού . Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 5.500 εργαζόμενοι μέσων των εθελουσίων εξόδων, ενώ έχουν κλείσει 280 τραπεζικά καταστήματα. «Πρέπει να αλλάξει το αφήγημα για την πορεία του μετασχηματισμού των τραπεζών με ένα νέο αναπτυξιακό, κοινωνικό και ευρύτερα εθνικό σχέδιο.

Για την ασφάλεια της κοινωνίας, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτου ποσού και να καταργηθεί το όριο των 100.000 ευρώ και άνω καθώς πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια στις χορηγήσεις δανείων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δίνονται πιο εύκολα». Τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα και να τεθούν ελάχιστα δυνατά όρια στις μεταβλητές αποδοχές». Ανέφερε επίσης πως «η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας πρέπει να οδηγήσει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Οι τράπεζες πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα της οικονομίας».

Με την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και όλων των εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους και έδωσαν τη θετική τους ψήφο, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η επεξεργασία, σε πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις χρηματοδοτικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες. Υπέρ της αρχής της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ καταψήφισε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, χαρακτήρισε «επιβεβλημένο να εξεταστεί η αναγκαιότητα των δανείων και να υπάρξουν σαφείς ρυθμίσεις ώστε οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν φιλικά και με ξεκάθαρους όρους τους δανειολήπτες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους» και σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να δούμε το πρόβλημα του Έλληνα μικροεπιχειρηματία με άλλους όρους. Καλό είναι να ζήσουν οι τράπεζες, αλλά καλό είναι να ζήσουν και οι άνθρωποι που στηρίζουν τις τράπεζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την «ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων για την χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας», επεσήμανε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, ενώ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για «απουσία πολιτικής των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την θωράκιση των δανειοληπτών απέναντι σε υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε «εχθρικό το νομοσχέδιο, καθώς διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα των τραπεζών, ενώ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού», όπως είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vesiropoulos, bouli, apodeikseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βεσυρόπουλος: Οι τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία τριετία

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι στόχος να επιστρέψει πλήρως η ιδιωτική μετοχική σύνθεση στις ελληνικές τράπεζες. Για το ΤΧΣ δήλωσε πως προβλέπεται το Ταμείο να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία υπό την διοίκηση ενός διαφορετικού διοικητικού οργάνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Βερύκιος: Ο νέος ρόλος του ΤΧΣ και η έξοδος από τις τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Α. Βερύκιος ανέφερε πως εφεξής καταργούνται ειδικά δικαιώματα μνημονιακού χαρακτήρα και θεσπίζονται κριτήρια και διαδικασίες για την ομαλή και μεθοδική μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πιο εύκολη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η κουλτούρα σχετικά με τις συνεργασίες, ωστόσο υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν

Παράγοντες του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι το υπόλοιπο 20% θα δοθεί στους δικαιούχους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται. Ακόμα 31,6 εκατ. ευρώ είχαν δοθεί πριν 13 μήνες σε 10.122 πρώην εργαζόμενους.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να γίνουν ξανά μοχλός ανάκαμψης της οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΟΤΟΕ πως η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.