ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Δημιουργείται μηχανισμός για αυστηρό έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων

Η Κεντρικής Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων είναι η οργανική μονάδα που αποτελεί τον επίσημο φορέα συντονισμού και ελέγχου της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων. Οκτώ πρωτοβουλίες προωθήθηκαν από το δεύτερο μισό του 2019 και έπειτα.

Τις πρωτοβουλίες και τις θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες προώθησαν την τελευταία περίοδο για την ενδυνάμωση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) και το σχετικό πλαίσιο, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, κ. Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στο υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος. 

Πρόκειται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, για πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις που προωθήθηκαν από το δεύτερο μισό του 2019 και έπειτα, και στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Η σύσταση και λειτουργία, από το 2019, της Διϋπουργικής Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων, υπό τον Υπουργό Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση της Διυπουργικής Επιτροπής προβλέπεται με το Ν. 4152/2013, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Έργο της Επιτροπής είναι η διερεύνηση και επίλυση θεμάτων κρατικών ενισχύσεων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, καθώς και θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Η διαμόρφωση και δρομολόγηση συγκριμένων οδηγιών και κατευθυντηρίων γραμμών προς όλα τα υπουργεία, αφενός, για την τήρηση και υλοποίηση των προβλεπόμενων στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και, αφετέρου, για την ενίσχυση του ρόλου των αποκεντρωμένων μονάδων. Προϋποθέσεις που είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη διάρκεια της προώθησης μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Η πραγματοποίηση ημερίδας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για ζητήματα κρατικών ενισχύσεων προς στελέχη των αποκεντρωμένων μονάδων κρατικών ενισχύσεων, νομικούς, στελέχη των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ και στελέχη φορέων που χορηγούν ενισχύσεις.
  • Η δημιουργία ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος για τις κρατικές ενισχύσεις (CESANET), το οποίο θα διασυνδέει και θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και τη σχετική πληροφόρηση αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Η οργανωτική αναβάθμιση της ΚΕΜΚΕ μέσα από τη διάρθρωσή της σε μία καλά δομημένη Διεύθυνση με τρία τμήματα, τα οποία και θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και περιγραφή, επιτρέποντας την ορθολογικότερη κατανομή του έργου και την προώθηση του έργου της υπηρεσίας.
  • Η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της υπηρεσίας μέσα από μία διαδικασία μετακίνησης 17 νέων στελεχών προς την υπηρεσία -με προσόντα και προϋπηρεσία αντίστοιχη των αναγκών της υπηρεσίας- ώστε να αυξηθούν καθοριστικά τα στελέχη και η επιχειρησιακή ικανότητα της υπηρεσίας.
  • Η προώθηση της μεταστέγασης της υπηρεσίας σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές, που, αφενός, θα ανταποκρίνονται στο νέο αυξημένο μέγεθος της υπηρεσίας και, αφετέρου, στις υπηρεσιακές απαιτήσεις μίας ενδυναμωμένης υπηρεσίας.
  • Η δρομολόγηση της (περαιτέρω) βελτίωσης του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων στη χώρα -εντάσσοντας τη μεταρρύθμιση και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- με έμφαση στην προώθηση της τυποποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, της ενίσχυσης του (συντονιστικού) ρόλου της κεντρικής υπηρεσίας, αλλά και της ανάδειξης του κρίσιμου ρόλου των αποκεντρωμένων μονάδων.

Σημειώνεται ότι, η ΚΕΜΚΕ της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής είναι η οργανική μονάδα που αποτελεί τον επίσημο φορέα συντονισμού και ελέγχου της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων, ενώ παράλληλα είναι ο επίσημος συνομιλητής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κρατικών ενισχύσεων, συμβάλλοντας στη διασφάλιση και τον έλεγχο της ορθής και οργανωμένης χρήσης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και στη δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα από την αποδοτική χρήση ενισχύσεων σε καινοτόμους και παραγωγικούς τομείς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει ο Χρ. Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Στη συνεδρίαση του Eurogroup μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ευρωζώνη, ενώ σε αυτή του Ecofin η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τη Μ. Τρίτη η κατάθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν

Για την υλοποίηση του Σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραχωρούνται δωρεάν 235 στρέμματα στους όμορους δήμους του Ελληνικού

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με αυτή την κατανομή επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και είχε προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.