ΓΔ: 875.3 0.25% Τζίρος: 44.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Ουραγός η Ελλάδα σε δίκτυα οπτικών ινών, αλλά τώρα ανοίγει βηματισμό

Ανάμεσα στις χώρες με τη μικρότερη επέκταση γρήγορων δικτύων οπτικών ινών συγκαταλέγεται η Ελλάδα, αλλά το 2020 βρέθηκε στην 5η θέση ταχύτερης ανάπτυξης με ρυθμό αύξησης 40%.

Η ανάπτυξη οπτικών ινών πραγματοποιείται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη καταγράφοντας πολύ σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας. Στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι βρίσκονται σε περίοδο όπου πρέπει να τρέξουν τις επενδύσεις τους για την ανάπτυξη των δικτύων, καθώς η έλλειψη επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια που είχε κρατήσει την ανάπτυξη της  οπτικής ίνας σε μηδενικά επίπεδα, δημιούργησε μεγάλο κενό σε σχέση με τα προηγμένα κράτη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έκθεσης New Fiber Market Panorama 2021 του IDATE, που  δημοσιεύθηκε από το FTTH Council Europe, η Ελλάδα βρίσκεται στο τοπ 10 των χωρών που έχουν να διανύσουν την μεγαλύτερη απόσταση για να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών, με 3,99 εκατ. νοικοκυριά να απομένουν να αποκτήσουν δυνατότητα σύνδεσης. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Γερμανία, Μεγ. Βρετανία και Ιταλία που διαθέτουν τα μεγαλύτερα δίκτυα χαλκού στην Ευρώπη και αποτελούν και περίπου το 60% των νοικοκυριών της ηπείρου.

Ο δρόμος που απομένει για την οπτική ίνα

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, καθώς πιο πάνω της βρίσκεται η Πολωνία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Παράλληλα η αγορά οπτικών ινών στην Ελλάδα είναι τόσο μικρή που δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατατάξεις των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην έκθεση, εν αντιθέσει με τη Β. Μακεδονία και την Κύπρο.

Οι συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι την πολυκατοικία

 

Ωστόσο η ελληνική αγορά που βρισκόταν σε νηπιακό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια όπως αποδεικνύει η έκθεση, κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις την χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα βρέθηκε στην 5η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών για συνδέσεις σε οπτική ίνα, με αύξηση 40%. Πιο πάνω βρέθηκε η Ιρλανδία με 55% ποσοστιαία αύξηση των συνδέσεων, η Γερμανία σημείωσε άνοδο 52%, το Βέλγιο 42% και η Ιταλία 41%.

Το ποσοστό κάλυψης νοικοκυριών με οπτική ίνα σε 39 ευρωπαϊκές χώρες

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μόλις το 9,9% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε οπτική ίνα, και η χώρα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, προσπερνώντας μόνο το Βέλγιο, με την εικόνα ωστόσο να αναμένεται να αλλάξει με το μεγάλο έργο Ultra Fast Broadband ύψους 870 εκατ. ευρώ που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps.

«Τρέχει» η οπτική ίνα στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, σε 39 χώρες της Ευρώπης, όλο και περισσότερα νοικοκυριά συνδέονται στο ίντερνετ μέσω οπτικής ίνας. Όπως αναφέρει η έκθεση που πραγματοποίησε το IDATE,  το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 52,5% των νοικοκυριών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, φτάνοντας τα 183 εκατ. σημειώνοντας αύξηση από το 49,9% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2019 και 172 εκατ. Νοικοκυριά.

«Η συνεχιζόμενη πανδημία της COVID-19 απέδειξε την αναγκαιότητα τόσο της ανάπτυξης των δικτύων FTTH όσο και της υιοθέτησής τους από τα νοικοκυριά» σημειώνουν οι αναλυτές της έκθεσης και προσθέτουν πως «οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισάγοντας αναθεωρημένα εθνικά προγράμματα, επιδοτήσεις και πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της επέκτασης των οπτικών ινών».

Πιο συγκεκριμένα στην ΕΕ των 27 και την Μεγ. Βρετανία, ο αριθμός των νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση σε οπτική ίνα, έφτασε το 43,8% καταγράφοντας αύξηση από το 39,8% που ήταν το 2019, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη πρόοδο που έχουν καταγράψει τα δίκτυα στην Ευρώπη, καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 27,2%.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έκθεσης, σε απόλυτο αριθμό συνδέσεων, η Γαλλία βρέθηκε στην κορυφή καθώς προστέθηκαν 4,6 εκατ. νοικοκυριά στις συνδέσεις οπτικής ίνας, στην Ιταλία ήταν 2,8 εκατ., με την Γερμανία να ακολουθεί με 2,7 εκατ. και 1,7 εκατ. Στη Μεγ. Βρετανία, ενώ την πεντάδα συμπλήρωσε η Πολωνία με 963.000 συνδέσεις.

Ωστόσο την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσε το Βέλγιο καταγράφοντας άνοδο 155% των συνδέσεων νοικοκυριών με οπτική ίνα. Η Σερβία βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 110% αύξηση, η Γερμανία με 66%, η Μεγ. Βρετανία σημείωσε 65% άνοδο και η Ιρλανδία 49%.

Η Ισλανδία αναδεικνύεται στην πρωταθλήτρια χώρα, καθώς το 70,7% των κατοίκων της συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λευκορωσία με 70,4% διείσδυση και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 62,6% και ακολουθεί η Σουηδία στην τέταρτη θέση με 61,8%.

Όπως ανέφερε ο Eric Festraets, πρόεδρος του FTTH Council Europe, «τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη ινών πραγματοποιείται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη, η οποία σημειώνει μια πολύ σημαντική - αν και άνιση - πρόοδο στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε.: Έχουμε το πιο ακριβό ίντερνετ

Κατά 73% ακριβότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές των συνδέσεων στο διαδίκτυο, άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα τη χρονιά της πανδημίας. Στρεβλώσεις ανταγωνισμού «βλέπει» η Επιτροπή Πισσαρίδη.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για τα δίκτυα οπτικής ίνας

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας στις επενδύσεις τα δίκτυα, οι πάροχοι σπεύδουν να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα πάρετε αποζημίωση για το ίντερνετ που... σέρνεται

Ο νέος κανονισμός της ΕΕΤΤ ισοδυναμεί με άδεια στις εταιρείες για παροχή αργού ίντερνετ: ακόμη και αν μια σύνδεση έχει πραγματική ταχύτητα 1 Mbps και ονομαστική 24 Mbps, ο καταναλωτής δεν θα αποζημιώνεται.